23 mio. kr. til eldrevne varmepumper skal give grønnere fjernvarme

Store eldrevne varmepumper skal erstatte fossil fjernvarmeproduktion på flere af Danmarks naturgasfyrede kraftvarmeværker.

Støtten til eldrevne varmepumper er målrettet de decentrale naturgasfyrede kraftvarmeværker, der producerer fjernvarme. Arkivfoto. .

Regeringen rydder nu en sten af vejen for grønnere fjernvarme. Det sker i og med, at de første værker modtager midler fra en pulje til investeringer i store eldrevne varmepumper til produktion af fjernvarme.

"I vores fremtidige energisystem er det helt afgørende, at vi kan få al den grønne strøm, vi får fra vores stigende udbygning med sol og vind, ud til danskerne. Ikke kun i stikkontakten, men også i varmesystemet. Her spiller eldrevne varmepumper en helt central rolle, fordi de kan bidrage til både elektrificering og effektivisering af vores fjernvarmesektor. Derfor står det meget højt på regeringens dagsorden at fremme brugen af varmepumper", siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Støtten til eldrevne varmepumper er målrettet de decentrale naturgasfyrede kraftvarmeværker, der producerer fjernvarme. Den skal sikre, at værkerne kommer godt i gang med investeringerne i omlægningen til en produktion, der i højere grad bidrager til den grønne omstilling, og som samtidig kan imødegå stigninger i varmeregningerne.

Betydning for varmeregningen
Varmeværkerne kan nedbringe varmeregningen med ca. 3.000 kr. årligt pr. husstand ved at investere i nye produktionsenheder, som f.eks. elvarmepumper. Det kan få stor betydning for de ca. 200.000 danske husstande, der i fremtiden risikerer varmestigninger på mere end 4.000 kr. årligt. Det skyldes, at værkernes såkaldte grundbeløb bortfalder med udgangen af 2018. Grundbeløbet, en midlertidig statsstøtte til værkerne, har blandt andet været med til at fastholde kraftvarmeproduktion med fossile brændsler.

I november 2017 indgik regeringen, DF og De Radikale aftale om en erhvervspakke, som blandt andet sikrede en lempelse af elvarmeafgiften med ti øre/kW fra 2019. Støtten til eldrevne varmepumper og den lavere afgift vil dermed gøre værkernes omstilling lettere.

"Fra regeringens side vil vi gerne sikre forbrugerne både grøn energi og rimelige varmepriser. For de værker, der bliver hårdt ramt af grundbeløbets bortfald, giver vi nu hjælp til, at værkerne kan omstille til elvarmepumper. Sammen med en lavere elvarmeafgift får de nu mulighed for at omlægge produktionen til en mere fremtidssikker løsning for både den grønne omstilling, forbrugerne og værkerne selv", siger Lars Chr. Lilleholt.

I alt har 13 værker søgt om støtte til eldrevne varmepumper i 2017. 11 værker har modtaget tilsagn om støtte.

Herudover er det muligt for de hårdest ramte grundbeløbsværker at søge om rådgivning, så disse værkers situation, tekniske systemer, regnskaber m.m. kan blive gennemgået, og det enkelte værk kan ruste sig til en fremtid uden grundbeløb.

- JKK 

2ctrl ApS

Sponseret

2CTRL er landets førende virksomhed inden for KNX

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Relateret indhold

13.12.2024Installator.dk

Vismændene advarer: Dårlig beslutning at afvikle gasfyr inden 2035

11.12.2024Installator.dk

Dansk Fjernvarme kritiserer beregningsgrundlaget for prisloft

04.12.2024METRO THERM A/S

Sponseret

Lykke gik fra gasfyr til stabil fjernvarme – hør mere om processen lige her!

04.12.2024Installator.dk

Verdens største CO2-drevne havvandsvarmepumpe sat i drift i Esbjerg

03.12.2024Belimo A/S

Sponseret

Få alle enheder til dit HVAC-anlæg ét sted

25.11.2024METRO THERM A/S

Sponseret

Sådan foregår nedgravning af jordvarmeslanger

19.11.2024Installator.dk

Grundfos fyrer i Bjerringbro

18.11.2024METRO THERM A/S

Sponseret

Bo får "win-win-win"-situation med ny jordvarmepumpe

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle