6 hurtige til Osrams direktør

Mange har beskrevet glødepærens exit fra markedet som problematisk. Mange lyskilder virker skidt sammen med lysdæmpere, og det er svært at finde ud af for brugerne, har nogle af klagerne lydt. Vi har spurgt Osrams danske direktør, Henrik Worsøe.

Henrik Worsøe, Osrams danske direktør, mener ikke, at forbrugerne kommer til at mangle alternativer til glødepæren..

Er der i dag tilstrækkelige erstatninger for glødepæren?
Ja, der er masser af rigtig gode alternativer. Blandt andet blandt halogenprodukterne som er bedre end glødepærer, når det gælder lyskvalitet.

Er forbuddet kommet lidt for hurtigt?
Nej, udfasningen forløber langt enklere end forventet, og hovedparten af forbrugerne har både forstået og accepteret situationen.

Hvor længe overlever halogenglødepæren?
Foreløbig tillader EU-kommissionen, at halogenprodukterne kan fortsætte til 1. september 2016, og hvis energieffektiviteten kan øges yderligere, kan en forlængelse forventes.

Hvornår vil LED-pæren være det naturlige valg?
LED-udbuddet inden for retningsbestemte lyskilder, altså spotpærer, er i dag så omfattende, at man kan sige, at LED kan være et naturligt valg, hvis ellers brændetiden retfærdiggør den højere pris. Der er for 230V produkterne ikke problemer med dæmpning, men billedet er mere broget, når det kommer til erstatninger af 12V halogener. Her må det anbefales, at man forsøger sig frem med en enkelt lyskilde, inden man køber et større parti hjem. Kombinationen af dæmper – transformer – lyskilde giver mange udfordringer, da markedet er præget af et meget stort antal dæmpere og tilsvarende stort antal forskellige transformere.

Kan informationen til forbrugerne forenkles?
Der er til forbrugerne mange muligheder for at søge information. For eksempel på producenternes hjemmesider og i byggemarkederne er skiltningen gjort meget enkel og forståelig. Senest har vi også indført et mere enkelt budskab, der linker gammel lyskilde til ny lyskilde. F. eks. 60W = 46W (Halogen).

Hvordan skelner man den gode LED-pære fra den dårlige?
Det bedste råd må være at have tillid til mærket og tillid til, at informationerne på pakningen er korrekte. Der skal man så sikre sig, at farvegengivelse oplyst som Ra værdi er mindst 80, og at farvetemperaturen er 2.700 – 3.000, hvis man ønsker en glødelampe-lignende farve.

Læs også: Efter glødepæren

Læs også: TEMA BELYSNING

Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

VARMEPUMPER TIL ALT OG ALLE

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

31.01.2025SG Armaturen A/S

Sponseret

Herning

31.01.2025Prysmian Danmark

Sponseret

Prysmian leverer kabelløsning til Femern Bælt-tunnel

31.01.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

20W-320W IP67 tæt AC/DC LED driver med konstant strøm

31.01.2025NKT (Denmark) A/S

Sponseret

Slå til nu og få NOIKLX90 på Qaddy til kampagnepris!

31.01.2025Alcadon ApS

Sponseret

Har du ikke lige tid til en rejse sydpå...

30.01.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Verdens mest bæredygtige virksomhed ser unge faglærte som nøglen til grøn omstilling

30.01.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

CLICK LED – Modulær belysning til akustikpaneler

29.01.2025Installator.dk

Energi-øen Samsø siger nej til stor solcellepark

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Energivejledning - installationer

På dette kursus får du den relevante energifaglige efteruddannelse, som gør dig i stand til at finde de mest oplagte energirenoveringsforslag, udregne energibesparelser og udføre arbejdet rigtigt. Fokus ligger på installationerne, fx ved at udskifte en gaskedel til en varmepumpe, men du lærer også at finde energibesparelser på klimaskærmen såsom isoleringsarbejder og vinduesforbedringer.

Dato

04.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Energiledelsesuddannelse – ISO50001, med mulighed for certifikat

Teknologisk Instituts energiledelsesuddannelse giver dig stærke kompetencer inden for energiledelse. Med forudgående relevant grunduddannelse og erfaringsgrundlag kan du hos Dancert søge om at afslutte uddannelsen ved en certifikatgivende eksamen i energiledelse efter ISO 50001.

Dato

04.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende køle- og varmepumpeteknologi

Kurset giver dig en grundlæggende teknisk forståelse for virkemåden af køleanlæg og varmepumper.

Dato

04.02.2025

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
Videregående varmepumpe kursus

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik.

Dato

06.02.2025

Tid

08:00

Sted

Herning

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams