Antallet af uddannelsesaftaler rasler ned
I årets tre første måneder er der blevet indgået 39 procent færre uddannelsesaftaler i vvs-branchen end sidste år. Det viser nye tal fra Blik- og Rørarbejderforbundet.
Der er langt mellem lærlingepladserne i vvs-branchen. Ifølge Blik- og Rørarbejderforbundet er der kun indgået 105 uddannelsesaftaler i årets første tre måneder, hvilket er et fald på 39 procent i forhold til 2012.
Det er beskæmmende læsning og tegn på en rigtig kedelig udvikling. Hele branchen står foran et opsving med mange store byggeprojekter, og flere steder i landet er der efterspørgsel på kvalificeret arbejdskraft. Derfor er det ekstra ærgerligt, at virksomhederne ikke er på forkant og tager nogle flere lærlinge, siger forbundssekretær Kim Fusager Balle fra Blik- og Rørarbejderforbundet.
Den største tilbagegang ses i Region Hovedstaden, hvor der er en markant nedgang på 59 procent i årets første tre måneder. Region Midtjylland og Region Syddanmark følger trop med en nedgang på henholdsvis 54 og 55 procent. Region Nordjylland oplever en reduktion på 37 procent, mens Region Sjælland klarer sig bedst med kun 10 procent færre uddannelsesaftaler i forhold til samme periode sidste år.
Læs også: Installatører: Nutidens lærlinge er forkælede
Ifølge Blik- og Rørarbejderforbundet kan faldet i indgåede uddannelsesaftaler skyldes besparelser på tilskud til området. Men forbundet retter samtidig opmærksomheden på virksomhederne.
En del af tilbagegangen skyldes, at tilskuddet til lærlinge bortfaldt fra årsskiftet. Det er dog langt fra hele forklaringen, og i branchen er vi langt fra målet om, at mindst 700 lærlinge skal gennemføre uddannelsen hvert eneste år, for at vi kan opretholde den fornødne kvalitet og klare de fremtidige udfordringer i branchen. Der skal gøres noget, og vi opfordrer gerne til, at alle virksomheder i branchen vurderer en ekstra gang, om det ikke vil være en god idé at tage en lærling ind, slutter Kim Fusager Balle.
-KK