06.06.2017  |  VVS  |  Varme og køling

Bådelaug henter grøn varme ud af den blå luft

Kaløvig Bådelaug har sendt oliefyret på pension og installeret et bæredygtigt og langt mere besparende varmesystem, der omdanner luft til varme i radiatorer og vandhaner.

Kaløvig havn, nordøst for Aarhus, summer af liv og glade dage med et sejlsportscenter i olympisk klasse, sejlerskole, havkajakroere og fiskere. Hvert år er der tusinder, som bruger havnens kursuscenter, gæstehytter og festlokaler eller nyder en middag i en af Aarhusbugtens hyggelige restauranter.

Det har givet overarbejde til havnens gamle oliefyr og hovedleverandør af varme og varmt vand. Med et årligt forbrug på 20.000 liter fyringsolie og en gulnet dåbsattest var fyret dog blevet et dyrt bekendtskab. Så Kaløvig Bådelaugs bestyrelse har stukket en ny og grønnere kurs ud.

Kort om løsningen

Kaløvig havn summer af liv og aktiviteter året rundt. Det kan mærkes på varmeregningen, så et gammelt oliefyr er blevet erstattet af solceller og fire luft-til-vand varmepumper fra Vølund Varmeteknik. De er anbragt i et hjørne bag en bygning.

Løsningen er en gevinst for miljøet og for Kaløvig Bådelaug, som sparer cirka 145.000 kroner om året.

Energi fra sol og luft
Første skridt mod en miljøvenlig og bæredygtig profil har været en investering i solceller og fire luft-til-vand varmepumper, som drives af strøm fra solcellerne. Varmepumperne anvender energien i udeluften til at opvarme radiatorer og varmt brugsvand.

”Selv i hård frost kan varmepumperne hente energi ud af luften, og de er så effektive, at de leverer op til fem gange mere energi, end der bruges af strøm på at drive dem”, fortæller bådelaugets formand, Niels Frølund.

God løsning til renovering
De fire luft-til-vand varmepumper yder 80 kW og er fra danske Vølund Varmeteknik, som har specialiseret sig i miljørigtige varmeløsninger til både nybyggeri og renovering. Vølund Varmeteknik hjalp med rådgivning og projektering af det komplette anlæg med tilhørende intelligente cirkulationspumper fra Grundfos, varmtvandsbeholdere med mere. Som varmepumpe faldt valget på den nyudviklede og lydsvage luft-til-vand model F2120 med en fremløbstemperatur på 63 grader.

”Det betyder, at vi har kunnet genbruge de eksisterende rør og radiatorer. Det var samtidig oplagt, at vi erstattede el-radiatorerne i vores gæstehytter med almindelige radiatorer. Beregningerne viste, at det sikrer en endnu bedre driftsøkonomi”, fortæller havneformand Peter Klingsten.

Læs også: Væk med støtten til vedvarende energi

Hurtigt tjent hjem
Faktisk er økonomien så god, at udgifterne er tjent hjem på blot tre år, vurderer Niels Frølund. Besparelserne på at skifte fra olie til solceller og varmepumper er omkring 145.000 kroner om året, og de penge kommer hele det maritime miljø til gode.

”Ud over at vi kan glæde os over en grøn profil, får vi råd til at søsætte mange flere nye projekter til glæde for vores medlemmer og øvrige brugere”, siger en tilfreds bådelaugsformand. 

- JKK 

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere