Bedre indeklima for mindre energi

Tre indeklimaeksperter blev sat på en hård opgave ved Swegon Air Academy. Bortset fra at dele ud af deres viden skulle de forsøge at give et bud på, hvordan vi får en tiltrængt forbedring af vores indeklima, når vi samtidig skal nedsætte vores energiforbrug.

Er udeluften ren kan intet konkurrere med naturlig ventilation. Og så bruger den ingen energi, hvis ikke man samtidig skruer op for varmen..

””Gå ud og få noget frisk luft.” Den bemærkning har de fleste hørt adskillige gange, og heri ligger underforstået, at luften indendørs åbenbart ikke er frisk.” Sådan lød indledningen på Air Academy, som Swegon afholdt i december 2008.

Spørgsmålet om energi og indeklima er vigtigt. Som den første foredragsholder Pawel Wargocki, Center for Indeklima og Energi ved Danmarks Tekniske Universitet, bemærkede, tilbringer vi 90-95 procent af vores tid indendørs, og 20-35 procent af de europæiske bygningers energiforbrug går til ventilation, og den er tilmed utilstrækkelig.

Mennesket som målestok
Indeklimaet består af en meget stor mængde faktorer – lige fra støj og visuelt miljø til temperatur, luftfugtighed og forurening med fx mikroorganismer, partikler, allergener, pollen, tobaksrøg, forbrændingsgasser, flygtige organiske gasser (VOC’er og SVOC’er), radon og ozon. Dertil kommer ioner, statisk elektricitet og elektromagnetiske felter.

”Vi kan måle ca. 300 organiske stoffer, og så er der alt det vi ikke kan måle. Så godt indeklima må være det, vi trives i. Mennesker skal være målestokken,” sagde Pawel Wargocki, Center for Indeklima og Energi ved Danmarks Tekniske Universitet, som understregede, at uanset hvor meget man måler, kan man ikke forudse, hvilken virkning de mange stoffer ville have på mennesker.

”Når vi nu tilbringer så meget tid indendørs, bliver luftkvaliteten hér også vigtigere end luftkvaliteten udendørs. Det er ikke alene vigtigt for vores komfort og præstationsevne, men også for vores helbred,” sagde han.

Der er ifølge Pawel Wargocki tale om massive problemer. Selvom standarderne for ventilation overholdes udvikler 20-40 procent af befolkningen såkaldt SBS (Sick Building Symptoms), mens yderligere et stort antal klager over dårligt indeklima. Det viser en stor international undersøgelse. Også det stærkt stigende antal tilfælde af astma og allergi tillagde han i væsentlig grad et dårligt indeklima. I den vestlige verden har halvdelen af skolebørnene symptomer på astma/allergi, Det vil sige dobbelt så mange som for 20 år siden.

Ifølge Pawel Wargocki skyldes det dels de materialer, vi omgiver os med, dels at vores bygninger er for tætte og luftskiftet dermed for lavt.

Lavt ambitionsniveau
Meget tyder altså på, at de eksisterende ventilationsstandarder er utilstrækkelige – de tager ikke højde for sensible personer. Undersøgelser viser også, at det har store virkninger, hvis man forbedrer kvaliteten af indeklimaet, så bare ti procent færre medarbejdere er utilfredse. Konsekvensen er, at effektiviteten stiger med en procent, mens sygefraværet falder med hele 20 procent.

”Det er menneskers helbred, der sker skader på, og det er langt dyrere end bygningsvedligeholdelse. Men selv ud fra en ren præstationsbetragtning kan man realisere 17 mia. kr. ved et forbedret indeklima,” sagde Pawel Wargocki og nævnte, at tilbagebetalingstiden (ROI) er 1,4 år, hvis luftskiftet øges fra 12 til 24 liter pr. sekund/person.

Endnu mere dramatisk er virkningen på skoler, fordi indlæring er vanskelig i et dårligt indeklima, og fordi skolerne som udgangspunkt forvejen har det ringeste indeklima. Endelig er børn mere sensible. Her kan præstationsevnen øges med over 15 procent, og antallet af sygedage falder.

Ventilation og energi
Gevinsten for mennesker, virksomheder og samfund synes uomtvistelig, men der er et problem. Ventilation bruger energi – meget energi, og det stemmer dårligt overens med, at vi ifølge en fælles EU-beslutning skal bruge mindre energi i vores bygninger. I EU-beslutningen ligger dog, at der skal findes nye metoder, så besparelserne ikke går ud over indeklimaet. Pawel Wargocki var skeptisk, men håbede det bedste.

Som alternative løsningsmodeller foreslog han bl.a., at man gør hvad man kan for at fjerne forureningskilder, at man gør langt mere ud af driften, det vil bl.a. sige, at armaturer ikke overdækkes af møbler og lignende, at filtrene udskiftes oftere og at man i forbindelse med filtrene tænker i nye teknologier. Endelig skal der tænkes over, hvilke materialer vi omgiver os med. Også temperatur og luftfugtighed skal inddrages.

Lavere energiforbrug og bedre indeklima
Hvordan man på én gang opnår et lavere energiforbrug og bedre indeklima var temaet i et indlæg af Jerzy Sowa, Warsaw University of Technology, Faculty of Environmental Engineering.

Også han understregede betydningen af at fjerne forureningskilder – herunder rengøring og fjernelse af fx kopimaskiner fra kontorarealer.

”Det er også vigtigt, at man sørger for, at luftindtaget placeres rigtigt, så det vendes væk fra for eksempel trafik.

Fem strategier
Han præsenterede fem strategier til opnåelse af målet. En af dem var individuelle teknologier, som på engang sparer energi og forbedrer indeklimaet, fordi man undgår spredning fra person til person. Det har ifølge Jerzy Sowa vist sig effektivt til begge formål.

Strategi 2 rummer energineutrale forbedringer som for eksempel rengøring. Her er effekten et langt bedre indeklima, men ingen effekt på energiforbruget.

Den tredje strategi indebærer en mere effektiv ventilation og varmeveksling.

”Varme fra mennesker, lys osv. kan ved en god indretning være tilstrækkeligt til at opvarme et rum, og det nedsætter selvfølgelig energiforbruget betragteligt,” sagde Jerzy Sowa.

Den fjerde strategi var en ventilation tilpasset behovet – fx ved hjælp af decentrale ventilationsenheder. Og endelig var indholdet i strategi 5 at anvende teknologier under udvikling samt alternative metoder.

”Der er bl.a. lavet forsøg med at anvende planter som luftrensere. Problemet er, at det kræver 60 mindre eller 20 store planter pr. person til produktion af ilt. Til gengæld fik det formaldehyd og en del bakterier til at forsvinde,” sagde han.
Blandt de teknologier, der er under udvikling, nævnte han et fotokatalytisk filter til opsætning på vægge. Ifølge Jerzy Sowa var det tilsyneladende effektivt, men til gengæld ikke særlig veludviklet.

Ligesom Pawel Wargocki var han bange for, at gennemførelsen af CEN-direktivet ”Energy Performannce of Building” ville føre til et nedsat energiforbrug, men også et ringere indeklima.

”Lad os vælge et midterscenarium,” opfordrede han.

Den er helt gal med skolerne
Den sidste foredragsholder, Dennis Lund fra Byggnadsfysik/Installationsteknik ved Universitetet i Lund, beskæftigede sig bl.a. med cost-benefit og livscyklusanalyser i forbindelse med indeklima.

Et af hans fokusområder var skolerne, som også i Sverige er nedprioriteret i denne forbindelse.

”Hvordan bedømmer man langtidseffekten af et dårligt indeklima i skolerne?” spurgte han og nævnte som eksempler måling af sygefravær og antallet af astmapatienter.

”Et spørgsmål, jeg ikke besvarer, er, hvem, der betaler regningen for det dårlige indeklima,” sluttede han.

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Relateret indhold

27.03.2024Installator.dk

Ahlsell vil være størst - tester døgnåbne butikker

27.03.2024Installator.dk

Kemp & Lauritzen glæder sig i nye farver

13.03.2024Genvex

Sponseret

Hvorfor vælge ventilation?

12.03.2024KE Fibertec AS

Sponseret

KE Fibertec introducerer EPD’er til tekstilbaseret ventilation

07.03.2024Genvex

Sponseret

Find dit nye filter på vores webshop

29.02.2024Geovent

Sponseret

NYHED: Opdatering af Geovent slangeruller til udstødningsgasser

27.02.2024Installator.dk

Rådet for Godt Indeklima: Behov for grænse for brændeovnes indeklimaforurening

26.02.2024Installator.dk

Første byggeri til at opnå prestigefuld sundhedscertificering

Jobmarked

Se alle

METRO THERM A/S

Vi søger en teknisk salgssupporter

Har du VVS-baggrund og erfaring med varmeanlæg? Så er det måske dig, vi søger til stillingen som teknisk salgssupporter hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Mercantec

Undervisere søges til ventilation og damp

Leder du efter nye udfordringer og fantastiske kolleger – og har du lyst til at blive en del af Mercantecs nye, samlede VVS-, klima- og damp-team?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

16.04.2024

ELTRONIC A/S

Project Delivery Manager til montage og idriftsættelse af Automationsprojekter

I Eltronic A/S er vi i front inden for udviklingsprojekter med komplekse automationsløsninger til vores kunder inden for fødevare-, life science og fremstillingsindustrien. Til vores team, søger vi nu en erfaren Project Delivery Manager, som vil stå i spidsen for effektivt at bringe vores automationsprojekter i mål.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

18.04.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en tekniker med interesse for automation

Er du teknisk dygtig og motiveres af en alsidig hverdag? Har du erfaring med PLC, robotteknologi eller interesse for automation? Og vil du være med til at sikre den daglige drift og optimere vores automatiske produktionslinjer. Så søger vi lige nu en engageret tekniker til METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GEMINA TERMIX A/S

Intern salgstekniker

Vil du være del af den grønne omstilling og arbejde i en branche i vækst? Vi søger en ny kollega til vores velfungerende salgsteam på 16 personer.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en teknisk fjernvarmesælger

Brænder du for relationssalg? Har du evnerne til at udbygge et stærkt samarbejde med dine kunder? Og har du styr på fjernvarme? Så er det måske dig, vi søger som vores nye tekniske fjernvarmesælger til METRO THERMs fjernvarmeteam.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GEMINA TERMIX A/S

QHS-koordinator søges

Kunne du tænke dig at udfolde dig fagligt inden for kvalitet og arbejdsmiljø på et konkurrencedygtigt fjernvarmemarked som vores QHS-koordinator?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ELTRONIC A/S

Automation Engineer til spændende udviklingsprojekter inden for Life Science og F&B

Eltronic A/S fortsætter den spændende udviklingsrejser og søger flere nye kolleger til vores automationsteam, der brænder for at arbejde med programmering og udvikling af unikke automationsløsninger til vores kunder.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

31.03.2024

DFDS

Skibselektriker

Ohøj! Vil du være en vigtig del af den kritiske infrastruktur, der ad vandvejen betjener kunder og samfund i og uden for Europa? Er du på udkig efter et udfordrende job til søs, hvor du vil spille en vigtig rolle på et højt specialiseret team? Så søg jobbet som Skibselektriker.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

30.03.2024

Fagerhult AS

Belysningsrådgiver - Vest

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Varmeanlæg fra A til Z

9 ud af 10 varmeanlæg i Danmark fungerer ikke, som de er tiltænkt. Det er bare sjældent, der er nogen, der opdager det!

Dato

13.03.2024

Tid

08:30

Sted

Glostrup Park Hotel, Hovedvejen 41, 2600 Glostrup

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
KOMPETENCEGIVENDE - Servicekursus

Kurset giver dig et dybere kendskab til udførsel af et serviceeftersyn og gør dig i stand til at foretage et lovpligtigt serviceeftersyn samt indregulering af Vølunds varmepumper.

Dato

04.04.2024

Tid

08:00

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Danvak
Kursus
Lydforhold og støj fra VVS-anlæg – krav i BR18, DGNB og SBi-anvisninger

Akustik-grundkursus, kravene og beregningsmetoder – hvad skal man være opmærksom på som projekterende, udførende eller som leverandør

Dato

09.04.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø