BedreBolig-ordning kræver markedsføring

Regeringens BedreBolig-ordning, der blev vedtaget sidste år, er blevet modtaget positivt blandt de installatører, der har gennemført uddannelsen til BedreBolig-rådgiver. De mener dog, at det kræver et langt sejt træk at gøre ordningen til en succes.

Med BedreBolig-ordningen bliver håndværkerne uddannet til at yde en kvalificeret og helhedsorienteret rådgivning, så boligejerne bliver ”holdt i hånden” gennem hele renoveringsprojektet. Foto: Energistyrelsen..

I november sidste år blev regeringens lovforslag om den såkaldte BedreBolig-ordning vedtaget, og dermed blev en ny energiuddannelse rettet mod håndværkere en realitet.

Ved årsskiftet blev en indkøringsordning skudt i gang, hvor otte testkommuner skulle prøve ordningen og rådgiveren af. Det viste sig at være så stor en succes, at BedreBolig blev gjort landsdækkende i oktober.

Læs også: BedreBolig bliver markedsført landsdækkende

Tanken med BedreBolig er at give boligejerne en ny og mere helhedsorienteret tilgang til energirenovering. Det udmønter sig blandt andet i, at BedreBolig-rådgiveren sammen med husejeren udarbejder en såkaldt BedreBolig-plan, der samler de forskellige muligheder og anbefalinger.

Uddannelsen kort fortalt

For at blive BedreBolig-rådgiver skal du gennemføre Energistyrelsens uddannelse. Her bliver du trænet i at rådgive boligejerne og foretage en helhedsvurdering af deres bolig. Samtidig får du styrket din energifaglige viden og dine kommunikationsmæssige kompetencer.
 
Uddannelsen af BedreBolig-rådgivere bliver i efteråret 2014 varetaget af et konsortium bestående af Byggecentrum, EnergiTjenesten under Vedvarende Energi, CLEAN og VIA University College på vegne af Energistyrelsen.
 
Hvis du har spørgsmål til uddannelse eller tilmelding, kan du læse mere på bbemo.via.dk eller kontakte Byggecentrum på e-mail kurser@Byggecentrum.dk.
 
Læs også mere på www.bedrebolig.dk
 

Kræver solid markedsføring
Indtil videre har Energistyrelsen godkendt knap 130 virksomheder som BedreBolig-rådgivere, og et nyt hold er netop begyndt på uddannelsen i midten af november. Blandt de allerede uddannede installatører bliver ordningen mødt med velvilje, men det er også en ordning, der kræver hårdt arbejde, hvis man skal have folks øjne op for den, lyder det.

Installatør Jørgen P. Jensen fra Niels E. Jensen APS var med på det første hold BedreBolig-rådgivere, der blev uddannet i begyndelsen af året, og han oplevede en sløj interesse i begyndelsen, som dog gradvist er vokset:

“Jeg tog uddannelsen i januar, og i begyndelsen var der ikke meget fokus på det, men siden oktober er der faktisk kommet en del henvendelser. Jeg oplever særligt interesse i forbindelse med, at jeg i forvejen er ude at installere noget for en kunde, hvor jeg kan se steder i deres hjem, som ville kunne optimeres. Der tilbyder jeg så at lave en plan for dem, så kunden kan se, hvad der er af muligheder for energioptimering. Jeg oplever, at folk er meget positive over for forslaget. Lige nu er jeg eksempelvis i gang med at lave to BedreBolig-planer”, fortæller Jørgen P. Jensen, der tror på, at BedreBolig-ordningen vil blive en succes gennem solid markedsføring både via medierne, men også ved at rådgiverne husker at udbrede budskabet.

Ikke et impulskøb
Fra Energistyrelsens side har man lavet et bredt udsnit af logoer, pjecer og andre markedsføringsmaterialer, som de godkendte virksomheder kan skilte med over for potentielle kunder. Men det er et langt sejt træk at åbne folks øjne så meget for BedreBolig-rådgivningen, at de rent faktisk tager den til sig og benytter sig af den. Hos Energistyrelsen fortæller Line Kold dog, at de siden oktober har oplevet en stigende interesse på hjemmesiden www.bedrebolig.dk:

“Kampagnen er blevet taget fint imod, men det et er et langt sejt træk at få ordningen til at brede sig. Folk skal kende den, og der skal tillid til. En renovering eller nybygning er jo ikke noget, man bare lige impulskøber, det tager tid”, siger hun.

Bankerne positive
En ting er at nå frem til en beslutning om, at man ønsker at renovere, noget andet er at finde økonomien til det, og her spiller bankerne en vigtig rolle. Det ser heldigvis ud til, at bankrådgiverne også godt kan se besparelsespotentialerne i energioptimeringen, fortæller BedreBolig-rådgiver og indehaver af Skovhavens VVS, Michael Sarma:

“Vi oplever, at bankerne er meget velvilligt stemt, når en kunde kommer ind med en BedreBoligplan over deres kommende renovering. Og regnestykkerne taler da også for sig selv. En af bankerne lavede en undersøgelse på et tidspunkt, hvor de nåede frem til, at hvis man hulrumsisolerede og fik ordnet sit loft, ville det give besparelser, der svarer til afdragene på et nyt badeværelse, og det er da alligevel en pæn klat penge at spare”, siger han.

Læs også: Uenighed om væksten inden for energirenovering

Selv om BedreBolig-ordningen ikke ligefrem har fået det til at vælte ind med ordrer, oplever Michael Sarma alligevel, at de timer, han har brugt på uddannelsen, er godt givet ud. Tre ordrer med baggrund i BedreBolig-ordningen er det indtil videre blevet til hos Skovhavens VVS fra Odense, som blev godkendt i foråret.

Læs mere om BedreBolig-ordningen i den trykte udgave af Erhvervsmagasinet Installatør, som udkommer 14 december.

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

22.01.2025Installator.dk

Ventilationsvirksomhed kan blive Danmarksmester i digitalisering

EVENT: AVEVA World 2025

21.01.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

21.01.2025Installator.dk

Green Power Denmark: Sort energi vil ikke bringe USA på vinderkurs

21.01.2025Installator.dk

Schneider Electric får ny direktør i Danmark

21.01.2025Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Derfor ser du CO₂-tal i din AO-app

20.01.2025Installator.dk

Der skal mere fart på de grønne energiløsninger

20.01.2025Installator.dk

VVS-firma i Herning bliver en del af InstallatørGruppen

17.01.2025Inspectly ApS

Sponseret

Ny podcast-episode af Kvalitetsklubben i 2025

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus