Behovsstyret ventilation sikrer energieffektiviteten
Fremtiden inden for nybyggeriet står i energibesparelsens tegn. Derfor har det netop åbnede hotel Bella Italia i Sønderborg installeret et behovsstyret ventilationssystem, der på papiret bør kunne give dem en energibesparelse på op til 65 procent.
I 2020 skal alt nybyggeri opføres efter bygningsreglementets bygningsklasse 2020, som bruger 75 procent mindre energi, end et standard nybyggeri gjorde i 2006. Det kræver nogle tiltag, der batter på energikontoen. Derfor kiggede Michel og Daniel Totaro sig godt om på markedet for ventilationssystemer, da de skulle bygge deres hotel Bella Italia i Sønderborg.
Der er en station på vores kontor i hotellet, hvor vi kan holde øje med, hvor meget energi ventilationssystemet bruger rundt om i bygningen, fortæller Michel Totaro, der sammen med sin bror Daniel ejer hotel Bella Italia. Foto: Michael Sørensen. .
Energiforbruget kan hurtigt løbe løbsk, hvis varmen kører løs, mens døre og vinduer står åbne. Svaret lod til at være såkaldt behovsstyret ventilation.
Det er OJ Electronics A/S, også fra Sønderborg, der har stået for Bella Italias ventilationssystem, som, ifølge OJ Electronics, kan skære 65 procent af hotelejernes energiforbrug, når alt kører, som det skal. Netop fordi ventilationssystemet er behovsstyret.
Der er en station på vores kontor i hotellet, hvor vi kan holde øje med, hvor meget energi ventilationssystemet bruger rundt om i bygningen. Her kan vi også styre forbruget skrue ned, hvis der er behov for det og så videre, fortæller Michel Totaro, der sammen med sin bror Daniel ejer Bella Italia.
Behovsstyrede zoner
I 2014 udgav det norske teknologiske forskningsinstitut SINTEF en rapport om netop behovsdrevet ventilation, som konkluderede, at et system, der kan indstilles efter behov, sparer mere energi til prisen end mere isolering.
OJ Electronics fulgte rapportens udarbejdelse, fortæller virksomhedens product manager Jens Bitsch Antonsen, så de kunne følge anbefalingerne i deres produkter.
Energieffektivitet er en trend, vi ser vokse. Byggereglementet i Danmark får hele tiden højere krav for energibesparelser, og det kan behovsstyret ventilation være en løsning på, siger han.
Læs også: Nyt ventilationseftersyn skal give spareforslag
Det ventilationssystem, som OJ Electronics har installeret i Bella Italia, hedder OJ GreenZone, fordi behovsstyringen blandt andet afhænger af en zoneinddeling af bygningen.
Inden for en afgrænset zone kan luft og temperatur styres, enten af dem, der er i rummet, af en standardindstilling i styresystemet, eller i det her tilfælde af Michel og Daniel Totaro, som kan justere temperaturen fra den centrale station på deres kontor på Bella Italia, hvis de kan se, at der bliver brugt for meget energi på at ventilere et bestemt rum.
Variabel ventilation sikrer besparelsen
Det er netop, fordi opvarmningen af rummene ikke bare kører på et konstant niveau, at Michel og Daniel Totaro kan spare på energiregnskabet, forklarer Michel.
Energieffektivitet er en trend, vi ser vokse. Byggereglementet i Danmark får hele tiden højere krav for energibesparelser, og det kan behovsstyret ventilation være en løsning på, siger product manager i OJ Electronic, Jens Bitsch Antonsen. Foto: Michael Sørensen. .
I hotelrummene er der installeret temperaturfølere, der registrerer, hvor varmt, der er i rummet. De sender løbende data op til OJ GreenZone-styresystemet. Systemet er indstillet til at skrue ned for ventilationen via VAV-spjæld (Variable Air Volume), når data antyder, at temperaturen er god nok i forhold til en standardindstilling, som altid er sat til minimum.
Temperaturen overstiger derfor kun minimumsindstillingen, hvis den, der overnatter i rummet, skruer op. Når vedkommende ikke er i rummet mere, eller åbner døren eller vinduet, så skruer systemet automatisk ned for ventilationen igen.
Systemet er desuden indstillet til ikke at udskifte så meget luft om vinteren, når luften udenfor er kold, og der skal bruges mere energi til at varme den op til en acceptabel indetemperatur. I stedet genbruges den allerede opvarmede luft indenfor i bygningen i længere tid.
Vi skal jo holde os inden for nogle rammer for energiforbruget. Vi har blandt andet også sat solceller på taget for at kunne leve op til kravet om energieffektivitet, og vi har lagt en halv meters isolering i væggene, forklarer Michel Totaro.
Varmen fra den store pizzaovn i køkkenet bliver også genanvendt i bygningen, så alle muligheder for at spare på energien er afsøgt.
Styr temperaturen fra din telefon
Fordi systemet for at spare optimalt er styret efter behov, så giver det mening nemt at kunne få adgang til indstillingerne. Alle modulerne i OJ GreenZone-systemet er forbundet med det centrale styresystem via det trådløse netværk, så Michel og Daniel Totaro via deres browser kan indstille temperaturen i det enkelte rum. På sigt er det meningen, at de får en app på deres smartphones, hvorfra de kan gøre det samme.
OJ GreenZone-styresystemet er indstillet til at skrue ned for ventilationen via VAV-spjæld (Variable Air Volume), når data antyder, at temperaturen er god nok i forhold til en standardindstilling, som altid er sat til minimum. Foto: Bjørn Sørensen..
Den trådløse forbindelse til systemet og dets moduler skal, ifølge Jens Bitsch Antonsen, også være en fordel for installatøren. Hvis et ventilationsmodul et sted i bygningen fejler, er det muligt for installatøren med et klik på sin smartphone at få det specifikke modul til at bippe. På den måde burde det være nemt at finde fejlen og rette den hurtigt.
Bella Italia er lige åbnet og havde første arbejdsdag den 16. november. Derfor har brødrene Totaro travlt og er ikke selv begyndt at styre ventilationssystemet endnu. Det står OJ Electronics for indtil videre, men det er meningen af brødrene og deres oldfruer skal overtage styring og vedligehold af systemet, når hverdagen er faldet på plads.
Der kan kun begås én fejl
En anden måde at spare på energien er at sørge for, at systemet fungerer fra start.
Normalt, forklarer montør Morten Michelsen fra Sydjysk Eltekniq, der trak kablerne på Bella Italia, er den store udfordring ved at installere et nyt ventilationssystem at få alle de mange forskellige komponenter til at arbejde sammen. Der er ventilatorer, døre, spjæld og så videre, og de skal programmeres til at genkende hinanden, modtage informationer fra hinanden og reagerer korrekt på informationerne. Der er flere steder, det kan gå galt.
Derfor er systemet på Bella Italia et såkaldt plug and play-system, hvor der kun er meget få kabler, der skal sættes sammen, og ingenting der skal programmeres. Ifølge Jens Bitsch Antonsen betyder det, at risikoen for fejl under installationen er lille.
Der er kun en fejl, installatøren kan begå, og det er at sætte ledningen forkert i, siger han.
Læs også: Alle skal kende til betydningen af god ventilation
Hvis ledningen bliver sat korrekt i, lyser en grøn diode og gør opmærksom på, at alt er OK, hvis ikke dioden lyser, kan fejlen rettes med det samme. De skal ikke rode igennem en bunke ledninger og alle rummene, før de finder fejlen.
Det er det samme, vi hører igen og igen fra dem, der arbejder med ventilationssystemerne: det er installationen, der tager tid, det er der, fejlene sker, og det er tidskrævende. Når projektplaner trækker i langdrag, er det tit på grund af fejl under og efter installationen. OJs løsning, der er bygget op omkring QuickPlug Modbus-kabler, er i høj grad med til at afhjælpe denne problemstilling, forklarer Jens Bitsch Antonsen.