Branchevejledning skal gøre op med lys-fusk

Dansk Center for Lys har udgivet en branchevejledning, der skal give købere, sælgere og rådgivere inden for lysdesign et fælles grundlag for at forhandle og gennemskue nye projekter. Målet er at komme snyd til livs og hæve lyskvaliteten og dermed arbejdsmiljøet i hele landet.

Idéen med den nye vejledning fra Dansk Center for Lys er, at alle parter får et fælles udgangspunkt for at diskutere emner som lysbehov, teknologi, pris og vedligehold. Arkivfoto. .

At købe lysdesign er en jungle. Beregningerne kan være behæftet med fejl, og som forudsætningsløs køber kan det være meget svært at gennemskue, om et givent tilbud tager højde for alle relevante faktorer.

Konkurrencen på området har gjort lysberegninger til et gedemarked, men det skal den nye branchevejledning fra Dansk Center for Lys gøre op med. Idéen er, at alle parter med vejledningen i hånden har et fælles udgangspunkt for at diskutere emner som lysbehov, teknologi, pris og vedligehold, og det skal gøre lysberegningerne – og dermed priser på tilbud – sammenlignelige. 

”Selv branchens dukse indrømmer, at det er for svært at holde den høje moral uden fælles retningslinjer”, siger Anne Bay, direktør i Dansk Center for Lys. Foto: DCL..

Snyd med levetid på lys
”Vi hørte tit, at der blev snydt, eksempelvis med levetiden på belysningsprodukterne og reflektansen på rummets overflader. Derudover har leverandørernes beregninger været svære at gennemskue, og særligt når kunder ændrer de fysiske rammer, for eksempel hvis der bliver malet eller kommer nyt gulvtæppe, holder beregningerne så stik?”, siger Anne Bay, der er direktør i Dansk Center for Lys.

Det er ofte den såkaldte vedligeholdelsesfaktor, der gør, at lysberegningerne ikke holder i længden. Lyskilder slides og rum og armaturer tilsmudses, og ændringer i eksempelvis kontorlokaler kan markant ændre på en ellers god løsning.

Det betyder, at leverandører eller rådgiveren må gætte sig frem til, hvordan et holdbart lysdesign skal beskrives, og her har der været mange eksempler på at optimisme omkring levetider og reflekser, og ligefrem fusk, har påvirket lidt for meget, når opgaverne er beskrevet og dimensioneret.

Nu skal der ryddes op
”Selv branchens dukse indrømmer, at det er for svært at holde den høje moral uden fælles retningslinjer. Man har haft et incitament til at snyde, fordi optimistiske lysberegninger leder til billigere tilbud. Det går i sidste ende ud over brugerne, som får for lidt arbejdslys, og det skal branchevejledningen rydde op i”, mener Anne Bay.

Vejledningen skal supplere de tekniske standarder, der allerede findes på området. Seneste fælleseuropæiske lysstandard er implementeret i Danmark, som en del af Bygningsreglementet, BR15, og er derfor en del af dansk lovgivning.

Fælles grundlag skal sikre beregninger
”Idéen er at rådgivere og leverandører kan henvise til vejledningen og dermed får alle et fælles grundlag for at lave en god aftale. Det er også derfor, at vi kalder vejledningen for et dialogværktøj til bestilleren, leverandøren og lysplanlæggeren”, fortæller Anne Bay.

Vejledningen specificerer eksempelvis, hvordan man skal regne, hver gang der er ting, som ikke kan specificeres på tilbudstidspunktet. Det kan for eksempel være møbleringen. Dermed bliver det nemmere at sammenligne to tilbud og gennemskue, hvad der begrunder en eventuel forskel i pris.

”Man har haft et incitament til at snyde, fordi optimistiske lysberegninger leder til billigere tilbud”. Anne Bay, direktør i Dansk Center for Lys

Vejledningen har været undervejs siden 2016, og et udvalg bestående af 15 branchefolk har samarbejdet om den endelige formulering.

De 15 repræsentanter kommer fra forskellige interessegrupper herunder rådgivende ingeniører, totalentreprenører, forhandlere samt brancheforeningen FABA.

Vejledning allerede i brug
”Vi har stået i en unik situation i forhold til at udarbejde vejledningen, fordi vi i Dansk Center for Lys er uafhængige. Det betyder, at alle parter kan have tillid til vejledningen, og jeg tror også, at det er grunden til, at den bliver brugt derude”, siger Anne Bay, der kun har modtaget positive tilbagemeldinger efter udgivelsen af vejledningen.

For installatører kan vejledningen være et godt værktøj til at kvalificere et tilbud og dokumentere vedligeholdelsesfaktoren. Det er der taget højde for i vejledningen i form af skemaer over diverse lyskilders, herunder LED-lys’, lysstrømsnedgang over tid.

”Vi håber, at vejledningen kan være med til at øge kvaliteten og brugen af fagfolk, eksempelvis ved at installatørerne tager vejledningen med til belysningsleverandøren”, siger Anne Bay.

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Belysning

Mange har efterhånden set lyset med hensyn LED’s fortræffeligheder, hvad angår besparelser på elregningen og lavere CO2-udledning. Samtidig er både lysstyring og LED-kvaliteten inde i en rivende udvikling. Redaktionen ser i temaet nærmere på teknologien bag nogle af de spændende LED-projekter både inden- og udendørs landet over. 

Relateret indhold

08.07.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

2200W DC/AC inverter med indbygget UPS funktion

08.07.2025Installator.dk

PowerGo klar med 300 nye ladepunkter

08.07.2025Eaton Electric Danmark

Sponseret

Ny rapport: Elnettet står over for to massive udfordringer

06.07.2025Alcadon ApS

Sponseret

Så du webinaret med STL og Alcadon?

04.07.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Elegant spejlbelysning med integreret LED

04.07.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

CCS megawatt ladekabler op til 1.000 kW – High Power Charging genopfundet

04.07.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

CCS inlets med konfektionerede kabelsæt: den installationsparate løsning til elektriske køretøjer

03.07.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

1700W DC/AC inverter med indbygget UPS funktion

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Efteruddannelse
Ledelse med Data – AI strategi og lederskab

Hvordan kan data udnyttes til ledelsesmæssig beslutningstagning? Hvad er forretningsværdien ved at bruge data og intelligent analyse som AI, hvad er udfordringerne, og hvordan kan vi løse dem?

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

09.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Lautrupvang 8, 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

25.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup