Branchevejledning skal gøre op med lys-fusk

Dansk Center for Lys har udgivet en branchevejledning, der skal give købere, sælgere og rådgivere inden for lysdesign et fælles grundlag for at forhandle og gennemskue nye projekter. Målet er at komme snyd til livs og hæve lyskvaliteten og dermed arbejdsmiljøet i hele landet.

Idéen med den nye vejledning fra Dansk Center for Lys er, at alle parter får et fælles udgangspunkt for at diskutere emner som lysbehov, teknologi, pris og vedligehold. Arkivfoto. .

At købe lysdesign er en jungle. Beregningerne kan være behæftet med fejl, og som forudsætningsløs køber kan det være meget svært at gennemskue, om et givent tilbud tager højde for alle relevante faktorer.

Konkurrencen på området har gjort lysberegninger til et gedemarked, men det skal den nye branchevejledning fra Dansk Center for Lys gøre op med. Idéen er, at alle parter med vejledningen i hånden har et fælles udgangspunkt for at diskutere emner som lysbehov, teknologi, pris og vedligehold, og det skal gøre lysberegningerne – og dermed priser på tilbud – sammenlignelige. 

”Selv branchens dukse indrømmer, at det er for svært at holde den høje moral uden fælles retningslinjer”, siger Anne Bay, direktør i Dansk Center for Lys. Foto: DCL..

Snyd med levetid på lys
”Vi hørte tit, at der blev snydt, eksempelvis med levetiden på belysningsprodukterne og reflektansen på rummets overflader. Derudover har leverandørernes beregninger været svære at gennemskue, og særligt når kunder ændrer de fysiske rammer, for eksempel hvis der bliver malet eller kommer nyt gulvtæppe, holder beregningerne så stik?”, siger Anne Bay, der er direktør i Dansk Center for Lys.

Det er ofte den såkaldte vedligeholdelsesfaktor, der gør, at lysberegningerne ikke holder i længden. Lyskilder slides og rum og armaturer tilsmudses, og ændringer i eksempelvis kontorlokaler kan markant ændre på en ellers god løsning.

Det betyder, at leverandører eller rådgiveren må gætte sig frem til, hvordan et holdbart lysdesign skal beskrives, og her har der været mange eksempler på at optimisme omkring levetider og reflekser, og ligefrem fusk, har påvirket lidt for meget, når opgaverne er beskrevet og dimensioneret.

Nu skal der ryddes op
”Selv branchens dukse indrømmer, at det er for svært at holde den høje moral uden fælles retningslinjer. Man har haft et incitament til at snyde, fordi optimistiske lysberegninger leder til billigere tilbud. Det går i sidste ende ud over brugerne, som får for lidt arbejdslys, og det skal branchevejledningen rydde op i”, mener Anne Bay.

Vejledningen skal supplere de tekniske standarder, der allerede findes på området. Seneste fælleseuropæiske lysstandard er implementeret i Danmark, som en del af Bygningsreglementet, BR15, og er derfor en del af dansk lovgivning.

Fælles grundlag skal sikre beregninger
”Idéen er at rådgivere og leverandører kan henvise til vejledningen og dermed får alle et fælles grundlag for at lave en god aftale. Det er også derfor, at vi kalder vejledningen for et dialogværktøj til bestilleren, leverandøren og lysplanlæggeren”, fortæller Anne Bay.

Vejledningen specificerer eksempelvis, hvordan man skal regne, hver gang der er ting, som ikke kan specificeres på tilbudstidspunktet. Det kan for eksempel være møbleringen. Dermed bliver det nemmere at sammenligne to tilbud og gennemskue, hvad der begrunder en eventuel forskel i pris.

”Man har haft et incitament til at snyde, fordi optimistiske lysberegninger leder til billigere tilbud”. Anne Bay, direktør i Dansk Center for Lys

Vejledningen har været undervejs siden 2016, og et udvalg bestående af 15 branchefolk har samarbejdet om den endelige formulering.

De 15 repræsentanter kommer fra forskellige interessegrupper herunder rådgivende ingeniører, totalentreprenører, forhandlere samt brancheforeningen FABA.

Vejledning allerede i brug
”Vi har stået i en unik situation i forhold til at udarbejde vejledningen, fordi vi i Dansk Center for Lys er uafhængige. Det betyder, at alle parter kan have tillid til vejledningen, og jeg tror også, at det er grunden til, at den bliver brugt derude”, siger Anne Bay, der kun har modtaget positive tilbagemeldinger efter udgivelsen af vejledningen.

For installatører kan vejledningen være et godt værktøj til at kvalificere et tilbud og dokumentere vedligeholdelsesfaktoren. Det er der taget højde for i vejledningen i form af skemaer over diverse lyskilders, herunder LED-lys’, lysstrømsnedgang over tid.

”Vi håber, at vejledningen kan være med til at øge kvaliteten og brugen af fagfolk, eksempelvis ved at installatørerne tager vejledningen med til belysningsleverandøren”, siger Anne Bay.

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Belysning

Mange har efterhånden set lyset med hensyn LED’s fortræffeligheder, hvad angår besparelser på elregningen og lavere CO2-udledning. Samtidig er både lysstyring og LED-kvaliteten inde i en rivende udvikling. Redaktionen ser i temaet nærmere på teknologien bag nogle af de spændende LED-projekter både inden- og udendørs landet over. 

Relateret indhold

22.01.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

Indendørs LED-strømforsyninger

22.01.2025Installator.dk

Nina Høegh Jensen bliver ny administrerende direktør i Energinet Eltransmission

22.01.2025Alcadon ApS

Sponseret

[ENDELIG ER DEN HER!] Alle Jettings fiberblæsemaskiner på én side...

21.01.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

NYT LED armatur med akustisk optimeret filt og lav blænding

21.01.2025Prysmian Danmark

Sponseret

Prysmian og TechnipFMC underskriver samarbejdsaftale om flydende havvind

21.01.2025Gustav Klauke GmbH

Sponseret

Kan det virkelig gøres så simpelt??

21.01.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Elektroniske sikringer til belastningsstrømme op til 20 A

20.01.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Ny LK FUGA® 21W USB-lader A+C

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus