Brandsikring på skoler betaler sig
Det har både skabt øget tryghed på skolerne og en lavere forsikringspræmie for to jyske kommuner at etablere brandalarmeringsanlæg.
12 skoler i Ringkøbing-Skjern Kommune og fem skoler i Skive Kommune har fået installeret komplette ABA- og varslingsanlæg, som dækker alle rum.
Det var teknik- og servicevirksomheden Lindpro, der vandt udbuddene i de to kommuner, mens Willis Towers Watson hjalp med rådgivning, assistance og projektledelse i forbindelse med udbuddet og den efterfølgende etablering af ABA-anlæg på de enkelte skoler.
Lindpro har stået for de to store projekter, der tæller i alt 17 skoler og 17 ABA-anlæg. Der er installeret mere end 5.250 detektorer og ca. 78.500 meter kabel på i alt 117.600 m2.
Læs også: Lindpro brandsikrer skoler
For Ringkøbing-Skjern Kommune var det en nødvendig investering. Kommunen blev ved sidste udbud af forsikringer i 2012 straffet økonomisk med en høj forsikringspræmie på bygninger, fordi kommunen ikke havde installeret ABA-anlæg på sine folkeskoler.
”Vi kunne dengang hurtigt se, at det ville blive alt for dyrt for kommunen i længden ikke at investere i ABA-anlæg. Byrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune besluttede derfor at give en tillægsbevilling til etablering af de fuldautomatiske brandanlæg. Udover at elever, skolepersonale og forældre føler sig mere trygge i hverdagen, er det også en fornuftig og rentabel investering, der er betalt hjem i løbet af 4,5 år med den besparelse, som kommunen pr. 1. januar 2017 har fået på forsikringspræmien”, forklarer Lone Nielsen, forsikringskonsulent, Viden & Strategi, Ringkøbing-Skjern Kommune.
I Ringkøbing-Skjern Kommune blev det store projekt startet op i 2014 og blev for nylig afsluttet. Fra kommunen er meldingen, at man er tilfreds med afviklingen af projektet.
Særlige hensyn ved installationen
”Der er altid særlige forhold at tage hensyn til ved sådanne typer af installationer”, fortæller Kristian Stengård Nordby, projektleder hos Lindpro i Esbjerg. Han fortsætter:
"Det er vigtigt, at installationen udføres med stor respekt for lokalernes indretning, materialevalg eller andre særlige forhold som for eksempel på Spjald Skole, hvor nogle af lokalerne er udlånt til det lokale egnsmuseum. Men også skoletorvet på Ringkøbing Skole, som har et flot arkitektonisk listeloft, har krævet særlige hensyn. Her har vi installeret linjerøg-detektorer, som udsender usynlige lysstråler, der kan detektere røgpartikler".
Læs også: Arbejdsgiverne: Ingen tager ansvar for brandfarlige installationer
De mange tusinde meter af brandsikre kabler, der indgår i installationerne, vakte bekymring hos flere af skolernes bygningsansvarlige.
Om ABA-anlæg
Et ABA-anlæg kan detektere tegn på brand på et tidligt tidspunkt og er via en direkte alarmoverførsel tilkoblet den lokale brandcentral.
Anlægget er udstyret med multidetektorer, der kan indstilles vilkårligt i forhold til rummets eller områdets beskaffenhed. Det kan for eksempel være fysiklokaler eller skolekøkkener, der kan have øget risiko for udvikling af røg eller brand.
”Nogle af skolerne i Skive Kommune var netop blevet renoveret og fremstod flere steder med flotte hvide vægge. Der var flere pedeller, der blev bekymrede, da de så de mange tusinde meter kabel, der skulle trækkes langs væggene og skjules bag eksisterende lofter i de forskellige klasseværelser og faglokaler. Men det lykkedes os at installere alle kabler skjult, så alle var tilfredse”, forklarer Søren Søndergaard, serviceleder hos Lindpro i Silkeborg.
I de senere år har flere kommuner valgt Lindpro som leverandør og servicepartner til deres alarmerings- og sikringsanlæg. Lindpro har netop indgået aftale med Esbjerg, Kolding, Middelfart og Odense kommuner om installation, service og vedligehold af kommunernes brandalarmeringsanlæg fra 2017 og fire år frem.
- JKK