Certificering synliggør bygningsautomatik

Det nyetablerede Green Building Council Denmark, DK GBC, arbejder på at udvikle en fælles dansk certificeringsstandard for bæredygtigt byggeri. Certificeringen, som skal baseres en anerkendt international certificeringsordning, ventes at sætte yderligere fokus på bygningsautomatik.

Overdrevne forestillinger om merpris er ifølge Jeppe Rasmussen, Schneider Electric Buildings Denmark A/S, den vigtigste hindring for udbredelse af bygningsautomation. Ifølge en amerikansk undersøgelse er det hovedargumentet for hele 80 procent af de adspurgte. .

I øjeblikket vurderer et udvalg i Green Building Council Denmark, om man går videre med enten den tyske DGNB ordning eller den engelske BREEAM model. De to certificeringsmodeller blev udvalgt til fordel for den amerikanske LEED og den franske HQE ordning. Det står klart efter en fem måneders afprøvning af de fire certificeringssystemer på to danske bygninger gennemført af Byggeriets Evalueringscenter.

Det kommende certificeringssystem skal kunne vurdere, hvor meget energi en ejendom forbruger, hvordan den håndterer affald, hvor meget den forurener og flere andre aspekter, der tilsammen danner grundlag for en certificering. Den tyske DGNB model opererer med bronze, sølv og guld og engelske BREEAM benytter en fempunktsskala fra ”certificeret” til ”fremragende”.

Certificering skærper fokus på energioptimering
”Vi hilser initiativet velkommen, fordi et certificeringssystem vil synliggøre de mange fordele ved miljøvenlige bygninger, som faktisk kommer alle parter til gode: Ejerne og brugerne af bygningen, den danske bygge- og ejendomsbranche, investorer og til syvende og sidst samfundet som helhed,” siger adm. direktør Jeppe Rasmussen, Schneider Electric Buildings Denmark A/S.

”Samtidig er der for alvor kommet tal på nogle af de erfaringer, som vi har gjort os de seneste år med energieffektive bygninger og de danner jo i høj grad grundlaget for certificering, af grønt byggeri i udlandet,” siger han.

Han henviser bl.a. til en amerikansk undersøgelse, der omfatter 154 certificerede kontorbygninger med 3.000 lejere. Den sætter konkrete tal på det lavere sygefravær og øget produktivitet hos medarbejderne. Undersøgelsen viser også, at de grønne bygninger har lavere andel af tomme lejemål samt opnår en højere husleje sammenlignet med ikke grønne bygninger. Samtidig bruger grønne bygninger i gennemsnit 30 procent mindre energi end traditionelle bygninger.

Bygningsautomatik trækker op på flere parametre. Trivsel, indeklima, energi- og vandforbrug indgår som parametre i alle certificeringssystemer, og det er Jeppe Rasmussens pointe, at bygningsautomatik netop her bidrager væsentligt til at gøre bygningen, og dermed investeringen, bæredygtig. Måling, overvågning og automatisering af bygningens tekniske udstyr sikrer således, at det kun er i brug, når det er nødvendigt, og at det kører effektivt.

”Effektiv styring af lys, temperatur, ventilation og vandforbrug påvirker såvel den miljømæssige og sociale som den økonomiske bæredygtighed. Derfor vil nytteværdien af bygningsautomatik i bæredygtigt byggeri for alvor blive synliggjort gennem et dansk certificeringssystem, fordi effekten er målbar og vedvarende og derfor også vil udløse point i flere kategorier,” siger Jeppe Rasmussen.

Erhvervs - og byggestyrelsen: Behov for bred opbakning
Erhvervs- og Byggestyrelsen har deltaget i udviklingen af certificeringsgrundlaget for at sikre en bred opbakning og langsigtet forankring af et kommende dansk certificeringssystem. ”Det er vigtigt at finde en model, som har bred opbakning på tværs af brancherne og på frivillig basis kan fremme kvaliteten af nybyggeri og større renoveringer i den eksisterende bygningsmasse herhjemme”, siger direktør Finn Lauritzen, Erhvervs- og Byggestyrelsen.

”Det kræver et økonomisk forsvarligt og administrativt enkelt system, som samtidigt afspejler de langsigtede politiske prioriteringer inden for bæredygtigt byggeri med en afbalanceret vurdering af de miljømæssige, sociale og økonomiske parametre målt i forhold til bygningens livscyklus,” siger Finn Lauritzen.

Han understreger, at certificeringen samtidig skal gavne international markedsføring af dansk byggeri og bygningsdrift. Det kræver dog ifølge Finn Lauritzen, at certificeringen reelt afspejler det forhold, at Danmark stiller nogle af verdens strengeste krav til energi- og vandeffektivitet.

”En certificering måles jo altid i forhold til minimumskrav, som varierer fra land til land. Derfor skal vi sikre, at systemet tager højde for de høje danske standarder, så dansk byggeri også bedømmes retfærdigt på netop disse parametre, der vægtes meget forskelligt i f.eks. det engelske BREEAM system og den tyske DGNB ordning”, siger Finn Lauritzen.

Ejendomsinvestoren: Bæredygtighed skaber merværdi
”Bæredygtighed har stor betydning for os som ejendomsinvestor, fordi vi vurderer ejendommen som helhed og ser på værdiudviklingen gennem hele ejendommens levetid,” siger afdelingschef Christian Hartmann, ATP Ejendomme, der indgår i bestyrelsen for GBC.

”Vi er derfor særdeles interesseret i at nå frem til en samlet og fælles certificering i Danmark, som frem for alt kan dokumentere og synliggøre effekten af bæredygtige løsninger, som både kan omfatte nybyggeri og større ombygninger og renoveringer i den eksisterende bygningsmasse. Det er veldokumenteret, at bæredygtige løsninger kan øge trivsel og produktivitet bl.a. ved at skabe et bedre indeklima. Det gør lejemålet mere attraktivt for lejeren, og det vil vi gerne kunne synliggøre via en certificering, som lejeren også kan bruge som led i sin egen profilering. Certificeringen kan også skærpe fokus på, at bæredygtigt byggeri forbedrer energiregnskabet og således også bidrager til at gøre ejendommen rentabel for investor i et langsigtet perspektiv,” siger Christian Hartmann.

ATP Ejendomme har en portefølje på 65 erhvervsejendomme med et samlet areal på ca. 600.000 kvm. hvoraf 80 procent er kontorlejemål.

Ejendomsudvikleren: Certificering skal fjerne barrierer
Formanden for Green Building Council Denmark, administrerende direktør Nikolaj Hertel, NCC Property Development, understreger, at certificeringen skal synliggøre værdien af bæredygtigt byggeri i forhold til såvel bygherre som bygningsudlejer, ved at tilbyde en samlet og objektiv dokumentation i en forståelig og lettilgængelig form.

”Det er jo en frivillig ordning, som skal vinde bredt gehør ved at synliggøre bæredygtigt byggeri som en rentabel og attraktiv måde at opfylde de skærpede klimakrav, fordi man samtidig kan løfte kvalitet og trivsel for brugerne af bygningen og sænke omkostninger til driften”, siger han.

Han betoner, at dette langsigtede udbytte er et godt incitament til at ofre den ofte beskedne merudgift, der ligger i at tænke bæredygtigt ved nybyggeri og renovering. Han vurderer, at certificeringen her kan bidrage til at fjerne nogle barrierer for grønt byggeri ved at sætte konkrete tal på de miljømæssige, økonomiske og sociale fordele, som alle parter kan høste ved at tænke i bæredygtige bygningsløsninger.

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

22.07.2024Installator.dk

Dansk startup samarbejder med Huawei

15.07.2024Installator.dk

Elektronik skal leve længere og genanvendes

19.06.2024RIB Software

Sponseret

Sådan undgår du, at din digital aflevering bliver en omkostning - Her er tre gode råd!

17.06.2024Installator.dk

Lige om lidt skal erhvervskøretøjer have TPMS på alle dæk

14.06.2024RIB Software

Sponseret

Nåede du ikke med på IKT-leder uddannelsen i Aarhus? Så tilmeld dig næste hold her!

11.06.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

AO har vist vejen i den grønne omstilling til elbiler

10.06.2024RIB Software

Sponseret

I dag starter IKT-leder uddannelsen i Aarhus!

07.06.2024Avidenz A/S

Sponseret

Pas på jeres natarbejdere, husk helbredskontrollerne

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle