Christiansborg Slot får nyt ventilationsanlæg

Et nyt, højeffektivt ventilationsanlæg er ved at blive taget i brug på Christiansborg Slot. Det skal spare energi og minimere CO2-udledningen, det ambitiøse mål er en halvering. Udfordringen har været at kombinere den nye teknologi med de slottets oprindelige varmesystemer og ventilationskanaler.

Christiansborg Slot. På øverste loft skulle det nye ventilationsanlæg løftes ind. Foto: Nilan.

Et stort parti af kobbertaget på Christiansborg Slot blev i december 2015 fjernet. Med kran blev slottets nye ventilationsanlæg nænsomt sænket ind på loftet, og der var kun lige akkurat plads i den fredede bygning. Når anlægget er fuldstændigt implementeret, vil det levere ventilation, varmegenindvinding og køling til 4.000 kvadratmeter i slotsborgen. Det kommer til at ske i løbet af første kvartal af 2016, og selvom der er tale om standardmoduler fra den danske producent Nilan, så er installationen en usædvanlig opgave. Det skyldes bygningens helt særlige karakter.

Christiansborg er fredet, og kravet har været, at der ikke måtte ændres på bygningens fremtoning, hverken indvendigt eller udvendigt. Og ikke nok med det, de eksisterende ventilationskanaler skulle benyttes. De er en integreret del af slottet og har været i drift siden genopbygningen i 1907.

De tre ventilationsmoduler ankommer til Christiansborg Slot..

Indblæsningsriste i marmor og malerier
”Vi har haft en mand gående i ugevis og målt op, for at vi kunne dimensionere anlægget korrekt. Udfordringen har været, at de eksisterende indblæsningsriste er meget gamle. Nogen steder er de indlejret i marmor, og andre steder er de ligefrem indlejret i malerier”, siger Brian Hansen, der er nordisk salgsdirektør hos Nilan.

Ventilationsanlægget er i sig selv en plug´n´play løsning, der sammensættes af moduler efter behov. Når det tages i brug, vil det forsyne hele Christiansborg Slot, bortset fra selve folketingssalen, med frisk luft, køl og varme. En unik kombination af passiv og aktiv varmegenindvinding betyder, at udnyttelsesgraden er helt i top, og det kombineret med et lavt energiforbrug gør, at den samlede drift af anlægget er meget økonomisk. Det har også den fordel, at CO2-udledningen minimeres.

Aktiv og passiv varmegenindvinding
”Vi har set, at kombinationen af aktiv og passiv varmegenindvinding har vundet indpas på markedet, og jeg er ret sikker på at den høje effektivitet har været medvirkende til, at man valgte at benytte Nilans VPM1500 og VPM2200 aggregater”, mener Brian Hansen.

For selve projekteringen stod den rådgivende ingeniørvirksomhed Hansen, Carlsen & Frøling og på bygherresiden var det Slots- og Kulturstyrelsen, der havde ansvaret for projektet.

Kim Jensen fra Slots- og Kulturstyrelsen har været projektleder, og han har været med til at definere opgaven.

De tre moduler placeres på et solidt fundament..

Fyrede for fuglene
”Opvarmningen på Christiansborg var ikke optimal. Det er hidtil foregået ved, at man har opvarmet luft i kældrene via fjernvarme, og gennem de gamle kanaler har man ledt varme op gennem bygningen. Det har gjort det vanskeligt at indstille varmen, og det har også betydet, at meget varme er forsvundet op gennem bygningen og ud til fuglene”, siger Kim Jensen.

Målet var derfor at genanvende varme og samtidigt etablere et system, der kan gøre det nemmere at styre temperaturerne i slottets mange rum. Det krævede et nyt system, og valget faldt på Nilans kombianlæg primært på grund af den indbyggede reversible varmepumpe, der genvinder varme fra luft.

”Traditionelt vil man have genindvundet varme fra vand, men det ville kræve, at vi skulle lede rør fra bygningen op på loftet, og det var ikke en mulighed på Christiansborg Slot. Med Nilans teknologi kan varmegenindvindingen foregå fra luft til luft, og vi kan benytte de eksisterende kanaler”, fortæller Kim Jensen.

Halvering af energiforbrug og CO2-udslip
Den nye løsning vil kunne spare cirka 630 megawatt om året, på varmedelen alene. Det svarer til omkring halvdelen af det nuværende forbrug. CO2-udslippet bliver tilsvarende halveret. Dertil kommer, at der vil kunne spares cirka 20 procent elektricitet. Det skyldes, at det nye anlæg gør omkring 15 mindre ventilationsanlæg i bygningen overflødige.

Det samlede budget for hele løsningen er på cirka 8 millioner kroner, og der er en forventet tilbagebetalingstid på omkring ti år, forlyder det fra Slots- og Kulturstyrelsen. Anlægget tages ifølge planen i brug i løbet af marts 2016, og det har en forventet levetid på 20 år. 

Ventilationsanlægget på Christiansborg Slot

  • Anlægget består af tre moduler af typen VPM1500 og VPM2200, der både køler, ventilerer og genindvinder varme. Effektiviteten er tæt på 100 procent, og dermed kan der opnås en høj energibesparelse samt en markant reduktion i CO2-udledningen, hvilket også har været en væsentlig parameter, da Christiansborg skulle vælge anlæg. VPM-modulerne har integrerede varmepumper med reversibel kølekreds, og dermed kan de både varme og køle til luften efter behov.
  • Det nye anlæg er fjernovervåget og CTS-styret. En intern tekniker vil blive uddannet i service på systemet, og sammen med en ekstern leverandør vil de sammen stå for den daglige drift af anlægget.
  • Nilan leverer VPM-aggregater til en række danske virksomheder, herunder McDonald’s, Novo og også til særlige bygninger såsom Jyske Bank Boxen i Herning. 

2ctrl ApS

Sponseret

2CTRL er landets førende virksomhed inden for KNX

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Relateret indhold

19.12.2024Installator.dk

Undersøgelse: Mange dansker misser strømbesparelser i hjemmet

12.12.2024Scankab Cables A/S

Sponseret

Scankab gør fremtiden grønnere med #MovingGreen

Bæredygtighed og digital transformation går hånd i hånd

10.12.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

06.12.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Nu er det alvor med solceller

02.12.2024Produal A/S

Sponseret

Analyserer og informerer om miljøforstyrrelser med IQS

02.12.2024Produal A/S

Sponseret

Præcise målinger kompenserer for forvrængninger

29.11.2024B.E.G.

Sponseret

B.E.G. er klar til BR18 og fremtidens energi krav

27.11.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Grundfos skærer ned på energi og driftsomkostninger med unik teknologi fra Schneider Electric

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle