Dansk Byggeri: For få højtuddannede i byggeriet
Kun ti procent af medarbejderne i byggebranchen har en videregående uddannelse, og det er et problem for virksomhedernes produktivitet, mener Dansk Byggeri.
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at kun ti procent af medarbejderne i byggeriet har en videregående uddannelse. Det spænder ben for virksomhedernes vækst og produktivitet, lyder det fra Dansk Byggeri.
Vi kæmper i bygge- og anlægsbranchen med, at der ikke sker en tilstrækkelig stigning i produktiviteten. Og der er ingen tvivl om, at manglen på højtuddannede medarbejdere er en medvirkende årsag til dette problem, udtaler Sidse Frich Thygesen, der er uddannelses- og arbejdsmarkedskonsulent i Dansk Byggeri.
Det lave antal af højtuddannede i byggebranchen har ikke ændret sig siden 2001, mens andre brancher har oplevet en markant fremgang i antallet at medarbejdere med videregående uddannelser.
Som en løsning på problemet anbefaler Dansk Byggeri, at staten opretter en ny toårig erhvervsakademiuddannelse med selvstændigt optag. En uddannelse, hvor der er fokus på ledelse, kommunikation og planlægning.
Byggeriet skal blive bedre til at planlægge og styre processer - det må vi jo så også reagere på i uddannelsessystemet. Det er en af mulighederne for at kunne skabe øget indtjening og vækst i virksomhederne. En tilsvarende erhvervsakademiuddannelse findes allerede i brancher som industri, handel og transport, hvor den har vist sig at have stor positiv betydning for at højne effektiviteten og produktiviteten, fortæller Sidse Frich Thygesen.