Dansk Byggeri: Varmebesparelser er et vigtigt bidrag i grøn omstilling
En ny SBi-rapport "Varmebesparelser i eksisterende bygninger" undersøger rentabiliteten for bygningsejerne ved investeringer i varmebesparelser. Og det er noget, der bidrager til den grønne omstilling, vurderer direktør for Dansk Byggeri.
Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) har for nylig udsendt rapporten ”Varmebesparelser i eksisterende bygninger”. Den er bestilt af Energistyrelsen, der har ønsket en beregning af potentialet for varmebesparelser i den eksisterende bygningsmasse.
Samtidig er formålet med rapporten at få et overblik over rentabiliteten for bygningsejerne ved investeringer i varmebesparelser.
Bidrager til grøn omstilling
Ifølge direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen, er SBi’s rapport et godt bidrag til at udpege områder, der skal bringes i spil i den grønne omstilling:
”Spørgsmålet er, hvordan vi realiserer målet om fossil uafhængighed i 2050. Det perspektiv skal tages med i forhold til de forestående forhandlinger om den nye energiaftale, der rækker frem mod 2030”, siger Michael H. Nielsen og fortsætter:
”Allerede nu skal vi finde ud af, hvordan vi realiserer de langsigtede mål for 2050 på en omkostningseffektiv måde. Og her er debatten om udbygning med vedvarende energi, elektrificering, og hvilken rolle energieffektivisering skal spille helt central”.
Læs også: Dansk Byggeri: Skolernes dårlige indeklima kalder på kommunal prioritering
Nedbringelse af varmeforbruget kan gavne bygningsejere
Med fokus på potentialet for varmebesparelser viser SBi-rapporten, at hvis den samlede danske bygningsmasse i forbindelse med nødvendig renovering også bliver energieffektiviseret til et niveau svarende til kravene i det gældende bygningsreglement (BR15 og BR18), vil det nedbringe varmeforbruget med en tredjedel – og det er noget, der kan være rentabelt for bygningsejerne, fortæller Michael H. Nielsen:
”Den samlede investering i energieffektiviseringen ville være cirka 40 milliarder kroner, og investeringen ville være særdeles rentabel for bygningsejerne, idet de over en 30-årig periode ville få deres investeringer tilbage mellem to og tre gange afhængig af, hvilken energikilde den enkelte bygningsejer anvender til rumopvarmning”, siger han og fortsætter:
”Rapporten konkluderer dog intet om, hvilket niveau af varmebesparelser, der vil være samfundsøkonomisk optimalt. Her har en tidligere rapport fra Aalborg Universitet vist, at det er omkostningseffektivt at lave energibesparelser i de bestående bygninger på op til 40 procent i forhold til den tilsvarende omkostning ved udbygning med vedvarende energi”.
Michael H. Nielsen mener, at rapportens resultater understreger, at energieffektivisering skal indgå som en central del i den energiaftale, der forventes at falde på plads efter nytår.
- EL