Dansk Fjernvarme: Energipolitisk selvmål på varmepumper
Danmark går glip af varmepumpemuligheder med langsigtede besparelser og omlægning til grøn energi, når regeringen vil fjerne støtte til varmepumper.
Det er alt andet end en god ide, når regeringen vil fjerne Energistyrelsens rejsehold for store varmepumper og den tilhørende støtteordning til demonstrationsprojekter, som SR-regeringen satte på sidste års finanslov for 2015.
Det er et regulært energipolitisk selvmål, når regeringen nu vil lægge varmepumperne på is. Konsekvensen bliver, at vi misser en historisk chance for at få den grønne strøm fra vindmøllerne ind i fjernvarmesystemet. Dermed går vi glip af en enorm samfundsmæssig værdi, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme.
Læs også: Afgifter holder virksomheder fra varmepumper
Dansk Fjernvarmes tænketank, Grøn Energi, har tidligere påpeget, at der er store penge at spare i energisektoren, hvis virksomhederne skifter til fjernvarme. Dog skal tre ting ændres, før virksomhederne vil skifte.
Hvis tarifferne for strøm sættes ned, PSOen lempes og fjernvarmeselskaberne får mulighed for at tælle produktionen det første år med som energibesparelser, vil varmepumperne for alvor få et gennembrud. Og både PSO-lempelsen og energibesparelserne kan endda gøres helt uden konsekvenser for statskassen, så det er så at sige et gratis forslag i forhold til finanslovsforslaget, siger Kim Mortensen.
Læs også: Fjernvarmeselskab giver kunder indflydelse på varmeregningen
Hvis regeringen implementerer de tre tiltag, vil investeringen hurtigt kunne opvejes i forbedret konkurrenceevne og knowhow for virksomhederne, mener direktøren i Dansk Fjernvarme Kim Mortensen.
Til gengæld vil det fremme den grønne omstilling og skabe en knowhow og et endnu stærkere hjemmemarked, som vores industrivirksomheder og rådgivere kan bruge som showcase og afsæt til at skabe yderligere eksport og danske arbejdspladser.
-JPN