Dansk Solcelleforening: Bøvlet at ansøge om solcelletilskud
Ansøgningsproceduren på det private solcellemarked er blevet for bureaukratisk, lyder det fra Dansk Solcelleforening. Energinet mener dog, at forbrugerne har fået en større sikkerhed.
Selvom der igen er åbnet op for ansøgninger til endnu en pulje om forhøjet støtte til solceller, er der ikke meget aktivitet på det private solcellemarked. Det skriver finans.dk.
Læs også: Venstre: Folk er mætte af solceller
I denne runde er solcellepuljen på 53,4 MW, men meget af den er et levn fra efterårets pulje, hvor kun omtrent 15 procent blev udnyttet. Ved efterårets pulje lød betalingen for overskydende strøm på 1,02 kroner, mens den i den nye pulje kun er på 88 øre per kilowatttime.
Og tilskuddets størrelse er blot en af årsagerne til, at det går trægt med det private solcellemarked, mener formand for Dansk Solcelleforening, Flemming Kristensen.
En del af forklaringen er, at tilskuddet gradvist er blevet sat ned. Men en anden væsentlig forklaring er, at det er blevet mere besværligt at få lov til at opsætte et solcelleanlæg. Ansøgningsproceduren er blevet så bureaukratisk, at det kan holde folk fra at søge, siger Flemming Kristensen til finans.dk og erklærer det private solcellemarked for nærmest dødt.
Fordel for forbrugerne
Sektionschef for solcelleadministrationen hos Energinet, Louise Rønne Christensen, mener også, at det er blevet sværere at ansøge om tilskud. Men hun mener også, at de mere strikse krav giver fordele for forbrugerne.
De strammere krav er en konsekvens af EU-regler. Men samtidig har forbrugerne fået en bedre beskyttelse, fordi de ved, at de får pengene, når ansøgningen først er blevet godkendt. Der har tidligere været tilfælde, hvor forbrugerne har tabt penge, fordi en solcelleinstallatør havde lovet dem et bestemt afkast, men hvor de så ikke fik anlægget godkendt, siger Louise Rønne Christensen til finans.dk.
Læs også: Solcelleregler giver grå hår i hovedet
Ifølge tal fra Dansk Solcelleforening peakede det danske solcellemarked i 2012, hvor der i alt blev opsat 400 megawatt (MW). I 2014 var tallet kun på 42.
-SSM