Det er jeg stolt af: Rasmus Quist
Med 11 ugentlige træningspas det seneste halvandet år har Rasmus Quist fokuseret på sit mål om at vinde guld i 2000 meter letvægtsdobbeltsculler ved OL i London. Det lykkedes med tiden 6:37,17. Nu venter hverdagen som vvs-installatør.
Hvordan har det været at have så stort fokus på roningen?
Jeg har roet mere eller mindre fuldtid siden 1999. Det var meget ligetil at stoppe arbejdet som installatør og gå over til at ro på fuldtid. Arbejdet som installatør har jeg så proppet ind, når der har været tid til det. En af grundene til, at jeg læste til installatør, var faktisk, at det var nemmere at ro, mens jeg læste. Alternativet var, at jeg skulle passe et arbejde med faste mødetider, hvilket ville gøre det svært at træne optimalt. Før OL i London i år brugte jeg halvandet år på fuldtid på at forberede mig, fordi støtten fra Team Danmark og vores sponsor, Wexøe, har gjort det økonomisk muligt. Og det gav jo guld, som jeg ønskede mig. Op til OL i år har vi også haft den ekstra udfordring, at min romakker, Mads Rasmussen, og jeg begge er blevet forældre i sommeren 2010. Det har gjort det uholdbart at arbejde ved siden af. Så det har været nemt at give roningen 100 procent opmærksomhed; roning er min passion.
Rasmus Quists arbejds- og ro-CV
- Rasmus Quist er født 5. april 1980 og er dermed 32 år
- Han bor i Bagsværd med sin kæreste og søn
- Startede med at ro i 1992 som 12-årig i Fredensborg Roklub
- Har vundet adskillige medaljer blandt andre: VM-sølv i 2005, VM-guld 2006 og 2007, OL-bronze 2008 VM-bronze i LM4x I 2009 og guld ved OL i London 2012 i letvægts-dobbeltsculler
Hvad kendetegner arbejdsmiljøet i eliteidrætten i forhold til det civile arbejdsmarked?
At være en del af verdenseliten i en hvilken som helst sportsdisciplin kræver et drive og et fokus i særklasse. Dét, der har drevet mig frem i roningen, er tanken om, at jeg kan blive ved med at gøre det bedre. I roningen har jeg brugt meget tid på finesser; små deltaljer er hele tiden blevet finpudset. For eksempel har min romakker, Mads Rasmussen, og jeg indøvet komplet synkrone bevægelser. På det almindelige arbejdsmarked er der jo ikke tid til at gå op i detaljer i så høj grad. Jeg er god til at lægge mål langt fremme i tiden, at holde fokus og have disciplinen til at knokle for at nå målet. Det bliver man nødt til som roer på topplan. Idrætseliten er meget hård og kompromisløs forstået på den måde, at man virkeligt skal kæmpe for at nå til tops. Min romakker Mads Rasmussen og jeg arbejder med at finde fejlene for så at forbedre dem. Vi er fejlfindere, og på det civile arbejdsmarked skal man nok være opmærksom på også at rose sine kolleger i stedet for konstant at påpege fejlene.
Hvornår går du over til at være installatør på fuldtid?
Jeg er per 20. august begyndt at arbejde i Poul Christensen VVS som almindelig VVS'er på fuldtid. Det er en spændende branche med fremtidsperspektiv i forhold til blandt andet vedvarende energi. Jeg elsker at ro og vil fortsætte med at ro men på et noget lavere niveau. Jeg har ingen planer om at vende tilbage til roning på topplan. Min plan er på længere sigt at få mere erfaring fra byggepladserne, så jeg er bedre stillet, når kroppen gerne vil ned i en kontorstol igen. Jeg vil nemlig samle mere erfaring i branchen og være sjakbajs om et par år og senere overmontør. Måske vil jeg på et tidspunkt starte min egen virksomhed; det er ikke endelig afklaret. Hvis der skulle dukke en mulighed op for job i sportsverdenen for eksempel som træner eller med strategisk arbejde, vil jeg altid være klar på et karriereskift.