Digitale brandmandspaneler er på vej frem
Ud med de gamle altertavler og ind med digitale brandmandspaneler. Der er et stort marked for at installere digitale brandmandspaneler med større fleksibilitet og langt flere features, der øger brandsikkerheden.
De store traditionelle brandtavler fylder nogle gange fire-fem meter. De er opbygget analogt, og det begrænser deres funktionalitet, når der eksempelvis bygges til eller installeres nye brandsikringsanlæg.
Sådan fungerer et brandmandspanel
Beredskabet styrer via brandmandspanelet brandsikringsanlægget individuelt på bygningens etager i tilfælde af brand- eller røgudvikling. Hvis det skønnes nødvendigt, kan der fra brandmandspanelet alarmeres på alle etager samtidigt eller niveaudelt. Varslingen kan enten være en tonevarsling eller en indtalt talebesked, som startes ved alarmeringen.
Indsatslederen orienterer sig ved hjælp af brandmandspanelet om, hvordan der bedst muligt opnås forsvarlig evakuering af personer i de berørte områder, og hvordan beredskabets indsats med brandslukningen kan foregå optimalt.
Dette overblik opnås ved at kende indsatsveje, vandforsyning/brandhanenet, stigrør med mere i bygningen, der alt sammen fremgår præcist af situationsplaner på brandmandspanelets skærm. På brandmandspanelet kan indsatslederen få overblik over, hvilke brandsikringssystemer der på grund af brand eller røgudvikling automatisk er blevet aktiveret, og hvor i bygningen de er. Det kan eksempelvis være sprinkleranlæg, brandventilation, røgventilation, porte med mere.
Derfor er de digitale brandpaneler på vej frem. Her er alt baseret på software, der præcist kan reflektere de aktuelle installationer i bygningen. For brandvæsenet er panelerne også en fordel. De giver overblik og med touchscreens øges brugervenligheden. Samtidig har de alle muligheder for kommunikation med andre systemer, herunder direkte kommunikation med brandcentraler og udveksling af data. Derudover begrænses mængden af detaljer ikke af de fysiske rammer, eftersom flere lag af information kun er et klik væk på skærmen.
Fuld kontrol via én touchscreen
Et digitalt brandmandspanel viser dig kun det relevante. Hvis der opstår en alarm vil panelet automatisk vise planen over det pågældende område. Brandmanden eller den ansvarlige vil kunne styre brandsikringsanlægget såsom varsling, branddøre, porte, elevatorer og brandventilation, erstatningsluftåbninger og røgudluftning og så videre direkte fra skærmen, siger Morten Niemann, der er afdelingschef hos installationsvirksomheden Bravidas Fire & Security Vest. Han har været med til at installere adskillige digitale brandmandspaneler i danske bygninger, både i nye og i gamle.
Læs også: Avanceret overvågning kræver partnerskaber
De giver god mening at installere digitale brandmandspaneler i alle ombygninger og tilbygninger, der er så store eller komplekse, at der skal være et brandmandspanel, siger Morten Niemann. Han peger også på, at udviklingen fremmes af, at brandmyndighederne godt kan se fordelene ved de digitale brandmandspaneler. En af fordelene er, at der kan opstilles prøveinstallationer, hvor funktionerne kan testes i samarbejde med beredskabet og eventuelt justeres, inden den endelige installation tages i brug.
Ingen grænser for funktionalitet
Bravida arbejder med et hollandsk produceret panel, men der er nu en række muligheder på markedet i Danmark. Bravida har installeret digitale brandmandspaneler hos flere danske kunder herunder på BaneDanmarks traffic control-center i Fredericia. Også i tøjgiganten Bestsellers logistikcenter i Haderslev er der installeret brandmandspanel, og Bestsellers nye kontordomicil i Aarhus fik i begyndelsen af 2015 et digitalt brandmandspanel.
Løsningen ved Bestseller i Aarhus består i princippet blot af to store computerskærme med touchscreen. Skærmene fungerer redundant, uafhængigt af hinanden, hvilket giver en ekstra driftssikkerhed.
<p>De giver god mening at installere digitale brandmandspaneler i alle ombygninger og tilbygninger, der er så store eller komplekse, at der skal være et brandmandspanel. </p>
Morten Niemann, afdelingschef hos Bravida Fire & Security Vest
Løsningen kommunikerer direkte med ABA-centralen via ABA-netværket (automatisk brandalarmanlæg, red.). Aarhus Brandvæsen har godkendt Bestsellers digitale brandmandspanel og er generelt begejstret for panelets mange muligheder og store brugervenlighed. Den digitale løsning kan eksempelvis fortsætte med at fungere, selv om en af centralerne i netværket stopper som følge af en brand.
Fleksibiliteten er det centrale i de nye paneler, og der er stort set ingen grænser for, hvad man kan med dem. Eksempelvis hvis det rigtige TVO-anlæg (tv-overvågning, red.) er installeret i bygningen, ville man kunne fremkalde livebilleder i kommandorummet fra de brandbehæftet områder, fortæller Morten Niemann.