DS nedtoner risiko for fejlmonterede solcelleanlæg
Installatør-organisationen DS Håndværk & Industri mener, at Sikkerhedsstyrelsen skruede unødvendigt op for retorikken, da Styrelsen advarede om fare for livstruende elektriske stød, hvis man ejer et solcelleanlæg med en forket type fejlstrømsafbryder.
Sikkerhedsstyrelsen skræmmer unødigt de danske solcelleejere. Det mener DS Håndværk & Industri, som undrer sig over opskruet retorik i en pressemeddelelse, som Styrelsen sendte ud torsdag morgen.
Læs også: Sikkerhedsstyrelsen til solcelleejere: jeres anlæg kan give livstruende stød
Sikkerhedsstyrelsen advarede om, at der kan være fare for livstruende stød, hvis boligejernes solcelleanlæg ikke har den rigtige fejlstrømsafbryder monteret. Meldingen kom på baggrund af en test, som viser, at mange solcelle-invertere kræver en fejlstrømsafbryder af type B. Den oplysning mangler dog i mange solcelleanlæggenes installationsvejledninger og derfor opfordrer Sikkerhedsstyrelsen alle solcelleejere til at tjekke, om man har en fejlstrømsafbryder af type A eller B monteret.
Oppustet problem
DS Håndværk & Industri mener dog ikke, at problemet er nær så stort, som Sikkerhedsstyrelsen gør det til. Derfor frygter organisationen at Sikkerhedsstyrelsen unødvendigt har skræmt tusindvis af solcelleejere, som ikke har noget reelt problem.
Vi har sammen med dansk solcelleforening gennemgået de faktisk monterede solcelle-invetere på det danske marked, og de fakta vi har fra den undersøgelse giver ikke grund til bekymring, siger kommunikationschef i DS Håndværk & Industri Kristine Lyngbo.
Vi anerkender bestemt, at installationsvejledninger skal være korrekte, men før man advarer om livstruende elektriske stød, så er du altså nødt til at forholde dig til, hvordan tingene ser ud ude i virkeligheden. At der står noget forkert i en installationsvejledning betyder jo ikke nødvendigvis, at fejlen rent faktisk bliver begået, understreger Kristine Lyngbo.
Fem påbud
Sikkerhedsstyrelsen har i alt givet fem virksomheder påbud om at tydeliggøre de installationsvejledninger, der følger med deres solcelleanlæg.
Det drejer sig om virksomhederne BlueSolar A/S, Grøn Sol, KM Solar, Nordisk Solenergi og SparSolar.