DTU-forskere demonstrerer ny varmepumpeteknologi
Forskere fra DTU Energi har udviklet en prototype af en varmepumpe, hvor teknologien baserer sig på molekyler, der strækkes. Den elastokaloriske metode er både høj på effektivitet og har lave materialeomkostninger og er derfor et lovende alternativ til konventionel opvarmning og køling.
Det er dyrt at køle og varme. Køleskabe, aircondition og varmepumper er store elektricitetsslugere i vores hverdag og samtidig helt elementære produkter i de fleste hjem. Teknologien bag varmepumper og køleskabe er af samme grund højt optimeret, men har dog sine fundamentale begrænsninger, skriver dtu.dk.
Derfor har DTU ligesom mange andre steder i verden de sidste mange år forsket i alternative løsninger. For nylig demonstrerede en gruppe forskere på DTU Energi en varmepumpe, der, i stedet for den konventionelle kompressorteknologi, benytter sig af materialer, der varmer op, når de strækkes.
Samme princip som en elastik
Den nye varmepumpes teknologi kan eksemplificeres med en almindelig køkkenelastik. Når man strækker en elastik meget hurtigt, bliver den med det samme varm, hvilket, simpelt forklaret, skyldes de lange molekyler, gummiet består af, og hvordan de reagerer på at blive trukket ud.
Denne såkaldte elastokaloriske effekt er reversibel, hvilket vil sige, at det modsatte sker, og temperaturen falder, når man slipper elastikken. Hvilket endvidere betyder, at det er muligt at bruge teknologien til både køle- og varmecyklus med høj effektivitet. I DTU-prototypen har forskerne i stedet for gummi brugt en særlig legering af nikkel og titan.
Læs også: Forsøg med kombination af varmepumpe og kedel viser vejen
De indledende resultater har indtil videre været positive, oplyser forskerne. Der er dog også en hel del optimeringspunkter, der bliver arbejdet videre på. Læs mere om forskningsresultaterne her.
-CHM