Effektbelysning giver Københavnet nyt spektakulært vartegn
Creo Arkitekterne har tegnet et nyt slamforbrændingsanlæg til Lynettefællesskabet; Robotek i Birkerød har ved licitation vundet den spæpndende opgave at udvikle og levere projektører til at belyse den nye ovn med gule, røde og orange farver.
1. september 2011 indvier kronprins Frederik hovedstadsområdets nye slamforbrændingsanlæg til 430 millioner kroner. Fra Den lille Havfrue ved Langelinie i København kan man nu i aftentimerne kigge over på Lynetten og se det nye slamforbrændigsanlæg, der fremstår som et vartegn i røde, gule og orange farver. Når mørket lægger sig over havnen, tændes opsatte projektører med miljøvenligt LED lys automatisk.
I dagslys kan de farverige siloer inde i slamforbrændingsanlægget svagt skimtes gennem bygningens glasfacade. I nattemørket tændes projektører, som er placeret dels oppe og nede på bygninger og dels inde i den nye skorsten.
Rambøll har som bygherrerådgiver været ansvarlig for belysningen. Virksomheden har tidligere arbejdet med effektbelysning på andre slamforbrændingsanlæg i Norge og i Kolding. Robotek har stået for den praktiske udførelse.
Voksende forretningsområde
Senior projektchef Mogens Reinhold fra Rambøll fortæller, at effektbelysning er et voksende forretningsområde for Rambølls afdeling for lysdesign:
"Foruden arbejdet med farvespillet har vi efter nøje beregninger opsat projektørerne på bestemte punkter for at sikre, at siloerne også bevarer deres form gennem glasset. Det specielle ved projektørerne er, at de har indbygget monocromt filter, som fremhæver den farve på bygningen, som skal fremhæves", siger Mogens Reinhold.
Lynettefællesskabets direktør Torben Knudsen har været meget optaget af, at siloerne skulle have en klar identitet i omgivelserne. Engang blev slamforbrændingsanlæg gemt så langt væk som muligt. I dag bliver anlægget på Lynetten præsenteret som spændende arkitektur med dekorationslys:
"Vi er stolte af vores nye bygning; den er både energirigtig og meget synlig. Vi synes, at den er arkitektonisk flot - en markant bygning lige ved indsejlingen til København. Vi har bestemt ikke noget imod at vise den side af vores virksomhed frem", siger Torben Knudsen.
Miljøvirksomheden Lynettefællesskabet I/S er Danmarks største spildevandscenter. Hvert år renser virksomheden 80-110 mill kubikmeter vand fra private husholdninger, erhvervs og industri samt nedbør. Lynettefællesskabet ejes af Frederiksberg, Gentofte, Gladsaxe, Herlev, Hvidovre, København, Lyngby-Taarbæk og Rødovre Kommuner.