Efterspørgslen på energirenovering mangler

Politikerne skriger på øget energirenovering af bygningsmassen, men de udførende håndværkere mærker ikke et gennembrud i efterspørgslen ude hos hr. og fru Jensen. Sådan lød det fra Dansk Byggeri på Building Green-messen.

Direktør i Dansk Byggeri Michael H. Nielsen(nummer to fra højre), argumenterer for at efterspørgslen på energirenoveringer trænger til hjælp. .

Efterspørgslen på energirenovering matcher ikke udbuddet i øjeblikket. Godt nok ønsker et enigt Folketing at fremme omfattende energirenovering, og danskerne svarer også i undersøgelser, at de i høj grad er klar til at kaste penge efter en mere energieffektiv boglig, men de udførende håndværkere mærker ikke den store interesse ude hos hr. og fru Jensen.

Læs også: Strategi for energirenovering stiller krav til installatører

Det budskab havde Michael H. Nielsen, der er direktør i Dansk Byggeri, med på Building Green-messen torsdag, hvor han holdt oplæg sammen med flere andre eksperter i energirenovering.

”Der er uddannet 2500 energivejledere i Danmark og de tilbagemeldinger, vi får fra dem, er altså, at efterspørgslen ikke er særlig stor til trods for den store fokus på området”, konstaterede Michael H. Nielsen.

Efterspørgsel skal fremmes
Han understregede, at det er formålsløst, at blive ved med at opkvalificere håndværkerne, hvis ikke man samtidig gør noget for at understøtte efterspørgslen. Det skal ifølge Dansk Byggeri først og fremmest gøres via flere økonomiske incitamenter for boligejerne, mere omfattende rådgivning og muligvis også strammere lovkrav.

Læs også: Vandbesparelser bliver overset

”Hvis ikke der bliver gjort noget for at skubbe til efterspørgslen, så kommer markedet simpelthen ikke i gang”, understregede Michael H. Nielsen.

Sønderborg viser resultater
Et af de steder i landet, hvor man for alvor har fået markedet for energirenoveringer i gang, er i Sønderborg, hvor kommunen gennem det offentlige-private partnerskab (OPP) Project Zero i en årerække har arbejdet på at få sønderborgenserne til at energirenovere.

Siden projektets start i 2009 har beboerne i kommunen i alt sparet 5,8 Gigawatt-timer, som svarer til 1,845 ton CO2.

Ifølge direktøren for Project Zero Peter Rathje, som også var til stede på Building Green-messen, er nøglen til succesen blandt andet, at projektet har ansat en konsulent, der simpelthen tager ud til borgerne og gennemgår deres energibesparelsespotentiale.

Konsulenten har i alt besøgt 1.104 borgere og 65 procent af dem har sat gang i projekter med en gennemsnitlig investering på 155.000 kroner, hvilket giver en samlet værdi på 100 millioner kroner.

”Jeg forstår ikke, hvorfor vi ikke skalerer vores model op, så den kommer til at dække hele Danmark”, lød det kækt fra Peter Rathje, da han afsluttede sit indlæg.

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

03.04.2025Installator.dk

Kriseramt solcelleselskab etablerer nyt driftsselskab

03.04.2025VELTEK

Sponseret

EL & TEKNIK 2026 Tema: Fremtidens Danmark – Energieffektiv og elektrisk

03.04.2025Lemvigh-Müller A/S

Sponseret

ESG skaber værdi i Lemvigh-Müller

02.04.2025Solar Danmark

Sponseret

Mere end 550 lærlinge og mestre besøger Solar Danmarks lærlingedage

02.04.2025Installator.dk

Søgetal til erhvervsuddannelser langt under målsætning

01.04.2025DTU

Sponseret

Ny efteruddannelse på DTU i ESG-styring og -rapportering

01.04.2025Geberit A/S

Sponseret

Geberit får EcoVadis guldmedalje for arbejdet med bæredygtighed

01.04.2025Installator.dk

CBRE åbner afdeling nr. 20 i Fredericia

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup