Efterspørgslen på energirenovering mangler
Politikerne skriger på øget energirenovering af bygningsmassen, men de udførende håndværkere mærker ikke et gennembrud i efterspørgslen ude hos hr. og fru Jensen. Sådan lød det fra Dansk Byggeri på Building Green-messen.
Efterspørgslen på energirenovering matcher ikke udbuddet i øjeblikket. Godt nok ønsker et enigt Folketing at fremme omfattende energirenovering, og danskerne svarer også i undersøgelser, at de i høj grad er klar til at kaste penge efter en mere energieffektiv boglig, men de udførende håndværkere mærker ikke den store interesse ude hos hr. og fru Jensen.
Læs også: Strategi for energirenovering stiller krav til installatører
Det budskab havde Michael H. Nielsen, der er direktør i Dansk Byggeri, med på Building Green-messen torsdag, hvor han holdt oplæg sammen med flere andre eksperter i energirenovering.
Der er uddannet 2500 energivejledere i Danmark og de tilbagemeldinger, vi får fra dem, er altså, at efterspørgslen ikke er særlig stor til trods for den store fokus på området, konstaterede Michael H. Nielsen.
Efterspørgsel skal fremmes
Han understregede, at det er formålsløst, at blive ved med at opkvalificere håndværkerne, hvis ikke man samtidig gør noget for at understøtte efterspørgslen. Det skal ifølge Dansk Byggeri først og fremmest gøres via flere økonomiske incitamenter for boligejerne, mere omfattende rådgivning og muligvis også strammere lovkrav.
Læs også: Vandbesparelser bliver overset
Hvis ikke der bliver gjort noget for at skubbe til efterspørgslen, så kommer markedet simpelthen ikke i gang, understregede Michael H. Nielsen.
Sønderborg viser resultater
Et af de steder i landet, hvor man for alvor har fået markedet for energirenoveringer i gang, er i Sønderborg, hvor kommunen gennem det offentlige-private partnerskab (OPP) Project Zero i en årerække har arbejdet på at få sønderborgenserne til at energirenovere.
Siden projektets start i 2009 har beboerne i kommunen i alt sparet 5,8 Gigawatt-timer, som svarer til 1,845 ton CO2.
Ifølge direktøren for Project Zero Peter Rathje, som også var til stede på Building Green-messen, er nøglen til succesen blandt andet, at projektet har ansat en konsulent, der simpelthen tager ud til borgerne og gennemgår deres energibesparelsespotentiale.
Konsulenten har i alt besøgt 1.104 borgere og 65 procent af dem har sat gang i projekter med en gennemsnitlig investering på 155.000 kroner, hvilket giver en samlet værdi på 100 millioner kroner.
Jeg forstår ikke, hvorfor vi ikke skalerer vores model op, så den kommer til at dække hele Danmark, lød det kækt fra Peter Rathje, da han afsluttede sit indlæg.