Efteruddannelse hitter blandt elektrikere, VVS’ere og andre faglærte

Stadig mere komplekse produkter og større krav fra kunderne har skabt et stort marked for efteruddannelse af faglærte, herunder elektrikere. Uddannelserne bliver længere og længere, men der er store forskelle på, hvordan de finansieres. Eksempelvis kan elektrikere få betalt store dele af deres videregående akademiuddannelser fra kompetencefonde, mens VVS’erne ofte må betale selv.

Arbejdsgiverne har erkendt, at viden er vejen frem, hvis man skal klare sig i konkurrencen. Det giver en stor søgning hos udbyderne af efteruddannelser. PR-foto. .

Med efteruddannelse tilfører installatører værdi til deres virksomhed. De kan påtage sig nye, spændende opgaver og måske søge helt nye karriereveje. Udbuddet af efteruddannelser har aldrig været større, og det samme gælder mulighederne for at få finansieret undervisningen og løntabet. Samtidig er der en stor erkendelse hos arbejdsgiverne af, at viden er vejen frem, hvis man skal klare sig i konkurrencen. Det fører til en stor søgning hos udbyderne af efteruddannelser.

Kompetencefonde sikrer midler til efteruddannelse

Elektrikerne har nogle helt særlige vilkår, når det kommer til efteruddannelse. Det støttes nemlig af de såkaldte kompetencefonde, der giver kontante tilskud til uddannelse, alt efter hvilken overenskomst man er på.

Der er i alt afsat 25 millioner kroner, hvoraf de 11 millioner kroner skal gå til tekniske uddannelser på akademiniveau, mens 4,5 millioner kroner går til at løfte eksempelvis ufaglærte i installationsvirksomheder til faglærte elektrikere. Derudover er der afsat næsten ni millioner kroner til at fremme lange uddannelsesaftaler frem for korte aftaler. 

Stor søgning på uddannelser
Det opleves eksempelvis på Erhvervsakademiet Lillebælt. Her udbydes en række akademiuddannelser for faglærte herunder autorisationer til el og VVS samt uddannelser til energikonsulent, el- og VVS-installation samt automation og drift. Hans Kjær Jørgensen, der er vejleder på erhvervsakademiet, fortæller, at der i øjeblikket er en stor søgning på efteruddannelserne:

”Vi har en overvægt af særligt to typer studerende. Den ene gruppe er dem på cirka 30 år. De har udskudt deres uddannelse og tjener i dag gode penge i deres jobs, og de har derfor vanskeligt ved at skulle tage en uddannelse på SU. Derfor er det oplagt for dem at få deres autorisation som efteruddannelse, mens de passer deres job ved siden af. Den anden gruppe er de lidt ældre. De kommer typisk fra nogle lidt større firmaer, og de kan se, at de skal opdateres, så de kan varetage nye opgaver, der ikke er så fysisk krævende. De kan med en efteruddannelse eksempelvis komme til at beskæftige sig mere med tegning, beregninger og konstruktion og dermed blive længere på arbejdsmarkedet samt tjene flere penge”, siger Hans Kjær Jørgensen.

Læs også: Tekniq: Flere unge bør vælge VVS-energiuddannelsen

Jobgaranti
Og der er rift om de nyuddannede. De, som bliver færdige med akademiuddannelsen, er næsten garanteret et job, hvis de ikke allerede har et:

”Vi kunne faktisk optage dobbelt så mange elektrikere, for vi kan afsætte dem alle. Uanset om de læser til installatør, automationsteknolog eller energiteknolog, så står de simpelt hen forrest i køen blandt dem, som virksomhederne vil have”, fortæller uddannelseschef på Erhvervsakademiet Lillebælt, Hans James McDonald.

”Det vigtige for os er, at kurserne kan bruges i firmaet på den lange bane, og at medarbejderne selv har et ønske om det”, siger Morten Brændgaard, indehaver af Wiese. PR-foto. .

Et problem for efteruddannelse er finansiering. Fagforeningerne er meget aktive, men der er forskelle på, hvor meget de forskellige faggrupper kan søge om støtte. Elektrikerne har deres kompetencefonde, mens VVS-installatører må søge midler hos Undervisningsministeriet, hos arbejdsgiver eller i egen lomme.

Store krav til de studerende
Ikke desto mindre er søgninger til efteruddannelserne høj. Hans Kjær Jørgensen mener også, at de studerende er meget motiverede:

”Akademiuddannelserne er hårde. Eleverne er presset både fagligt og tidsmæssigt, og det betyder også, at der er nogle, som falder fra. Vi skal nå at få dem op på det samme faglige niveau som deres uddannede kolleger samtidig med, at de skal passe deres fuldtidsarbejde, og mange har også en familie. Derfor skal de være motiverede”.

Leverandører tilbyder efteruddannelse
En anden tilgang til efteruddannelse har virksomheden Wiese i Ringkøbing. Her arbejder cirka 20 medarbejdere i installationsforretningen.

Sådan kommer du videre med efteruddannelse

Se mere om dine egne muligheder for efteruddannelse og økonomisk godtgørelse på: www.bygovenpaa.dk

EVU er sekretariat for de faglige udvalg for elektrikeruddannelsen og VVS-energiuddannelsen. På hjemmesiden www.evu.dk kan du finde oversigter over en lang række kurser. 

Deres efteruddannelse sker efter deres personlige interesse, og når leverandørerne tilbyder specifikke kurser.

”Vi tager efteruddannelse alt efter behov. Vores medarbejdere lærer meget ved at arbejde inden for de specielle områder i firmaet, og de kommer på kursus, der hvor de har deres interesser. Det kan eksempelvis være i alarmsystemer. Det vigtige for os er, at kurserne kan bruges i firmaet på den lange bane, og at medarbejderne selv har et ønske om det”, siger Wieses indehaver, Morten Brændgaard.

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

SG Armaturen A/S

Sponseret

Junistar Bio

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Ledelse

Relateret indhold

26.04.2024Installator.dk

Dramatisk fald i varmepumpesalget i 1. kvartal

26.04.2024Installator.dk

Indtjeningen normaliseret i Norlys - faldt med godt 90 pct.

26.04.2024Installator.dk

Øget fokus på montørens arbejdsplads i bilen

25.04.2024Niko-Servodan A/S

Sponseret

Mød Niko på El & Teknik 2024

25.04.2024Prysmian Danmark

Sponseret

Massimo Battaini er ny CEO for Prysmian

25.04.2024Installator.dk

Gymnasie-udspil fra DI og Dansk Metal får opbakning fra Tekniq

24.04.2024Prysmian Danmark

Sponseret

Prysmian investerer 1,8 mia. euro i kapacitetsudvidelse frem mod 2027

24.04.2024Installator.dk

AURA leverer rekordresultat på driften i jubilæumsår

Jobmarked

Se alle

ABB A/S

Field Service Engineer / tekniker med interesse i spændet mellem IT og automation

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

12.05.2024

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

RIB Software
Kursus
Skal du nå at have en af de sidste pladser på vores Facility Management kursus?

Mange områder inden for både byggeri og drift bliver i stigende grad digitaliseret og FM er ingen undtagelse - er du klar til at varetage dette?

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Tivoli Hotel i København

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
TEKNISK VIDEREGÅENDE KURSUS Jordvarme og luft-til-vand varmepumper

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik, og at du har deltaget på basis-kursus.

Dato

07.05.2024

Tid

08:00

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning