Ekspert: IBI er langt fra gennembrud

Der vil gå mindst ti år før intelligente bygningsinstallationer for alvor kommer til at fungere i større bygninger. I almindelige parcelhuse ser det noget lysere ud - men der er stadig for mange inkompatible standarder på markedet, mener ekspert.

Intelligente bygningsinstallationer i større bygninger fungerer sjældent efter planen. Generelt er der problemer med entreprisegrænserne, der bliver lavet projekteringsfejl, menneskelige fejl, idriftsætningsfejl og dem, der skal styre bygningerne, bliver ikke oplært til at bruge dem korrekt. Seniorkonsulent Søren Østergaard fra Teknologisk Institut, som i en årrække har fulgt udviklingen på området, lægger ikke fingrene imellem, når man spørger ham, hvornår vi vil se et egentligt gennembrud for intelligente bygningsinstallationer i større bygninger.

”Jeg tror, der vil gå ti år, før det er normalen, at det her fungerer optimalt med styringer, hvor alle installationer snakker sammen,” konstaterer Søren Østergaard.

Han ser det især som et problem, at der ofte går kludder i kommunikationen mellem de forskellige faggrupper, som er involveret i byggeriet.

”Vi ser tit, at en faggruppe mener, at deres entreprisegrænse går til et bestemt punkt, som de øvrige involverede parter ikke er enige i, og så er det, at der kommer til at hænge en ledning ud af væggen, som næste led i kæden ikke har lyst at røre ved,” siger Søren Østergaard.

”Et andet problem er, at styringen bliver lavet til allersidst, lige før bygningen bliver taget i brug, så normalt bliver der ikke brugt tid på at få alle elementerne til at køre optimalt sammen. Det resulterer ofte i unødvendigt energispild.”

Samordnet idriftsættelse nødvendigt
Søren Østergaard mener, at det er nødvendigt at gøre mere brug af commissioning under hele bygningsprocessen. Oversat til dansk mener han, at en uafhængig part skal følge bygningsprojektet fra første tanke til femårs-gennemgangen og sørge for, at der sker en samordnet idriftsættelse hvor de forskellige installationer bliver afprøvet, mens alle entreprenører er til stede.

”Det er ganske enkelt nødvendigt i dag, hvor så mange installationer er afhængige af hinanden,” fastslår Søren Østergaard og fortsætter:

”Jeg ved godt det er en dyr løsning, men det er altså billigere i længden for bygherren, der eller risikerer at skulle gå og justere på bygningen de første fem år.”

Almindelige huse tættere på gennembrud
I forhold til at få intelligente bygningsinstallationer til at fungere optimalt og blive mere udbredte i almindelige familiehuse, mener Søren Østergaard, at det går noget bedre.

”Vi har sagt i nogle år, at det endelige gennembrud vil komme lige om lidt, men det lader stadig vente på sig – så måske snakker vi en to-tre år nu,” siger han med et smil.

Han mener, at de strammere og strammere krav i bygningsreglementet vil gøre, at indsatsen på området vil blive optimeret yderligere i den kommende tid.

”Indtil videre har man kunne klare kravene ved at optimere enkelte dele hver for sig. Vi har kunnet lave bedre vinduer, vi har kunnet lave bedre vægge, bedre gasfyr, bedre ventilationsanlæg osv. Og det er gået – og det går såmænd nok også her til den næste revision af bygningsreglementet, men derefter går den ikke længere. Det vil uden tvivl blive nødvendigt, at få alle styringerne til arbejde sammen,” vurderer Søren Østergaard

Men ifølge Søren Østergaard er det stadig et problem, at de mange protokoller på markedet – Z-wawe, Zigbee, KNX, IO-Home Control osv. – ikke fungerer ordentligt sammen i praksis, og alle kæmper om det samme marked.

”Hver fabrikant støtter sine egne protokoller, og man kan sige, at for en varmepumpefabrikant eller en ventilationsfabrikant er det da udmærket, at forbrugerne kan styre anlægget og aflæse forskellig ting på et lille display – men det kunne jo være rart, hvis de andre systemer i huset også fik de informationer.”

Svært for installatørerne
Han forstår godt, at nogle installatører har svært ved at vurdere, hvilke standarder de skal uddanne sig indenfor.

”Nogle bliver autoriserede IHC-installatører, og andre kaster sig over øvrige styresystemer, og det er jo positivt. Men problemet med de her styresystemer er, at det som regel kun er delområder, de kan styre – selvom de påstår, at de kan styre det hele. Delområderne udspringer normalt af virksomhedernes kerneområder. LK’s - nu Schneider Electric’s - udgangspunkt var for eksempel kontakterne – og deres system fungerer så fint til at tænde og slukke for el ved hjælp af bevægelsessensorer og lysfølere, men de kommer altså ikke hele vejen rundt. For eksempel ventilationsanlægget skal man nok ikke regne med, at IHC kommer til at styre.” siger Søren Østergaard.

Fælles platform-løsningen
Løsningen på problemet med de mange standarder er ifølge Søren Østergaard, at lave en fælles platform med en overordnet effektiv styring, der kan oversætte det sprog som alle husets mange intelligente komponenter taler, ligegyldigt hvilken protokol de benytter.

”Det kræver, at de forskellige spillere på markedet indser, at det er smartest for alle parter, at deres produkter let kan snakke sammen. I stedet for at man holder på hver sin lille kage og i virkeligheden ikke kan levere det, forbrugerne gerne vil have. Man skal holde op med at slå hinanden i hovedet med, om det skal være Z-wawe, Zigbee eller KNX, og så i stedet se det store perspektiv og sige, nu laver vi noget open source, hvor de forskellige spillere på markedet stadig bruger deres egen protokol, som så bliver oversat til et fælles sprog, så det er simpelt at styre de forskellige enheder.”

”Med en sådan platform ville det være nemt for ventilationsproducenter som Nilan og Genveks, at blive en del af det samlede styring – uden at de skal til at interessere sig videre for home automation – de kunne nøjes med at lave en driver, der passer til systemet,” pointerer Søren Østergaard.

Han er godt klar over, at det ikke kan betale sig for en privat virksomhed, at satse på arbejdet med at lave en fælles platform. Derfor forsøger en gruppe bestående af Teknologisk Institut, Aalborg Universitet og nogle private virksomheder, i øjeblikket at skaffe offentlige midler til projektet.

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

SG Armaturen A/S

Sponseret

Junistar Bio

Relateret indhold

24.04.2024Installator.dk

AURA leverer rekordresultat på driften i jubilæumsår

24.04.2024Installator.dk

Fjernvarme-formand trækker sig efter skandale

09.04.2024TEC7

Sponseret

Produktnyhed: Revolutionerende limning af store områder.

04.04.2024Installator.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

22.03.2024RIB Software

Sponseret

Deltag i ny markedsundersøgelse og vind 1 stk. Apple Airpods (3. generation)!

19.03.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Kundetilpassede skabe og effektiv logistik sikrer effektiv produktion hos Ehcolo

19.03.2024Installator.dk

Behov for meget mere og hurtigere klimatilpasning

18.03.2024RIB Software

Sponseret

Sidste chance for tilmelding til RIB Connex webinar!

Jobmarked

Se alle

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Solar Danmark

Projektleder med teknisk erfaring

Du har nu muligheden for et alsidigt job, hvor du bidrager til den grønne omstilling. Som projektleder i Solar Industrial Solutions vil du være en del af projekter med mange samarbejdsflader både nationalt og internationalt. Du gør en forskel for vores kunder ved at hjælpe dem i hele salgs- og implementeringsprocessen.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

24.04.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
CTS-anlæg. Konstruktion, installation og drift

Med korrekt anvendelse af CTS/BMS-systemer kan bygningsejere/driftsfolk, smart og innovativt, sikre den danske målsætning om en CO2-reduktion på 70% i 2030.

Dato

25.04.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

RIB Software
Kursus
Skal du nå at have en af de sidste pladser på vores Facility Management kursus?

Mange områder inden for både byggeri og drift bliver i stigende grad digitaliseret og FM er ingen undtagelse - er du klar til at varetage dette?

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Tivoli Hotel i København