El-sikkerhed og rigtig beklædning

Nye krav til risikovurdering ved farer for lysbuer

Nye krav til risikovurdering ved farer for lysbuer.

2017-02-09 - EU-standard skærper kravene til risikovurderingen af lysbuer på elektriske installationer. Takket været flere års erfaring på området kan Tranemo Workwear hjælpe virksomhederne, med at imødekomme kravene og derved højne sikkerheden på arbejdspladsen.

Rigtig mange danske virksomheder vil i løbet af 2017 blive mødt af strengere krav til risikovurderingen af farerne ved lysbuer på eltavler og andre elektriske installationer. Det sker som følge af, at den danske stærkstrømsbekendtgørelse, der hidtil har været den gældende lovgivning på området i Danmark, udfases til fordel for en fælles europæisk standard, EN 50110. Hermed bliver det lovkrav at forholde sig til lysbuerisikoen på samtlige elektriske installationer.

Lysbuer er eksplosioner, der kan opstå i forbindelse med betjening af eller arbejde på eksempelvis eltavler. Eksplosionen kan i visse tilfælde svare til energiudladningen i et halvt kilo dynamit og kan derfor være fatal.

Ifølge et notat fra Energistyrelsen fra 2010 kunne omtrent hver femte ulykke blandt elfagfolk herhjemme dengang relateres til lysbuer. Erfaringer fra USA viser dog, at netop risikovurderinger kan øge personsikkerheden markant.

Lysbue certificeret sikkerhedsbeklædning

Tranemo Workwear har en vision om at ingen skal skades alvorligt i ulykker, der kunne have været forebygget eller formindsket med det rigtige arbejdstøj.
Vi stræber efter at gøre arbejdspladserne sikre, igennem innovation og løbende udvikling af nye avancerede flammehæmmende løsninger.

Under elektrikerarbejde under spænding bør der anvendes beklædning certificeret iht. IEC 61482-2 kombineret med EN ISO 11612, da der er risiko for en elektrisk lysbue. Elektrikere, der arbejder udendørs, skal bære Hi-Vis-beklædning, EN ISO 20471. En ulykke forårsaget af en elektrisk lysbue omfatter mange risici og vil udfordre PPE-beklædningen på mange måder, men vi kan minimere risiciene ved hjælp af det rigtige design og anvendelse af nøje udvalgte og testede FR metervarer. Vi anbefaler, at det yderste lag kan bestå PPE-beklædningskategori II, og at det har en ARC RATING (ATPV eller EBT50-værdi) over 8 kal/cm². På al vores beklædning til beskyttelse mod elektrisk lysbue er ARC RATING-værdien angivet på den udvendige FR-mærkat, så der nemt kan vælges den rigtige beskyttelse.

Risikovurdering: elektrisk lysbue

Der bør tages hensyn til:

  • Elektrisk lysbue
  • Sprøjt fra smeltet metal
  • Strålevarme
  • Konvektionsvarme
  • Elektrisk stød
  • Chokbølger
  • Kraftig støj
  • Optisk stråling
  • Giftig gas
  • Ild og høj varme
  • Trafikulykker (arbejde udendørs)

Fakta
EU-standarden EN 50110 blev udarbejdet i 2013 og blev implementeret i installationsbekendtgørelsen, der trådte i kraft i Danmark pr. 1/7 2017. Den pålægger virksomheder at forholde sig til lysbuerisikoen på samtlige elektriske installationer. Det har ellers indtil nu ikke været lovkrav i Danmark. Samtidig præciseres det juridiske ansvar for ejeren af det pågældende elnet. Det er således ejerens juridiske ansvar at sikre sig, at disse procedurer bliver overholdt.

18.06.2021Tranemo Workwear Danmark A/S

Sponseret

CANTEX WELD STRETCH

17.06.2021Tranemo Workwear Danmark A/S

Sponseret

CANTEX WELD STRETCH

21.05.2021Tranemo Workwear Danmark A/S

Sponseret

VEJLEDNING I ELEKTRISK LYSBUE BESKYTTELSESSYSTEMER

12.04.2021Tranemo Workwear Danmark A/S

Sponseret

Tranemo Advanced Workwear 2021

26.03.2021Tranemo Workwear Danmark A/S

Sponseret

UDVIKLET TIL ARBEJDSDAGE I HÅRDE OMGIVELSER

24.03.2021Tranemo Workwear Danmark A/S

Sponseret

SHELL FR - FLAMMEHÆMMENDE LETVÆGTS OVERTØJ SOM BESKYTTER MOD VIND OG VEJR