En vej til virkelige vandbesparelser
Vand er en knap ressource, og det er dyrt, så der er ingen grund til at bruge mere vand end nødvendigt i toiletter. Det er filosofien bag ecoBETAs skylleventiler.
Lisbeth Sylvester fra ecoBETA A/S lyder helt ærgerlig, når hun taler om to-skyls-toiletter med to tryk, for efter hendes mening kan ecoBETA levere en meget bedre løsning, som virksomheden da også har taget patent på.
De gængse to-skyls toiletter er jo i virkeligheden en rigtig dårlig løsning til alle toiletter uden for hjemmet, for folk er ligeglade med, hvor de trykker, og hvad sker der så? De trykker på begge knapper, eller knapperne sætter sig fast - og toilettet løber, siger hun.
Vores løsning er en to-skyls-ventil med ét tryk, så man ikke kan vælge forkert. Tryk og slip giver et kort skyl, og vil man have et langt skyl holder man bare knappen nede i 3-4 sekunder, siger hun.
Voldsomt fald i vandforbrug
Lisbeth Sylvester har faktisk noget at have sin påstand i. Virksomheden har i år for anden gang vundet den britiske miljøpris Waterwise. Det har selvfølgelig givet medgang på det britiske marked, hvor virksomhedens installationer indtil videre giver besparelser på en milliard liter vand samt 750 tons CO2 per år. Det var dette resultat, der førte til miljøprisen
Adskillige svenske hoteller har fået skylleventilen installeret, og her har man dokumenteret en besparelse på 42 procent af vandforbruget til toiletter, opgjort på det samlede vandforbrug er besparelsen 15-20 procent.
Ventilen er også installeret i Danmark. Et par eksempler er Musikhuset i Esbjerg og Frederiksberg Rådhus, som begge har oplevet besparelser på mellem 45 og 50 procent af vandforbruget, og ingen har ifølge Lisbeth Sylvester haft brug for vedligeholdelse.
Og det er jo ikke kun grundvandet, vi sparer på, for det koster el at pumpe det op, og det belaster rensningsanlæggene, hvor der også skal bruges mere el, siger Lisbeth Sylvester.
Kommunerne burde bruge det
De fleste kommuner og virksomheder mangler i dag penge til omfattende miljøinvesteringer og derfor bliver både kommuner og virksomheder nødsaget til at være opfindsomme, innovative og lave nye alliancer med virksomheder, som med små investeringer kan producere store resultater på energi- og miljøområdet, mener Lisbeth Sylvester, som tilføjer, at tilbagebetalingstiden ligger på under et år.