Energiramme sætter fokus på ventilation

To år efter at bygningsreglementet blev ændret, kan Teknologisk Institut konstatere en stadig øget interesse for energirigtig varmegenvinding og høj el-virkningsgrad. Årsagen skal ikke mindst søges i, at energiforbruget til ventilation udgør en stadig større del af bygningens energiramme. Som et svar på denne udfordring har TI skabt et nyt avanceret laboratorium, som tester hele aggregatet.

Tekst til grafisk fremstilling: Laboratoriet på Teknologisk Institut, som har kostet flere millioner kr., og hvoraf kun en del endnu er leveret, bliver et af de mest avancerede af sin art i Europa. Samtidig behøver kunderne ikke længere at sende komponenterne enkeltvis til TI. I stedet køres hele anlægget ud til laboratoriet i Taastrup..

Af Peter Jürgensen

Teknologisk Instituts afdeling for Energieffektivisering og Ventilation er ved at opbygge et nyt laboratorium, som vil gøre det betydeligt nemmere at foretage præcise og detaljerede tests af kapacitet, el, lyd og varmegenvindingsgrad i ventilationsanlæg.

Når et ventilationsaggregat skal testes, vil laboratoriet producere en kold og en varm luftstrøm, hvis størrelse, temperatur, tryk og fugtighed herefter kendes præcist. Disse luftstrømme tilføres kundens aggregat/komponent, der er i normal drift. Trykkene omkring aggregatet varieres, hvorved hele ventilatorkurven kan opnås og de opståede temperaturer, genvindingsgrader, elforbrug og lyd kan måles over hele området.

”Det ses ofte at prøvningsresultaterne kan variere meget, afhængig af hvilke forhold testen finder sted under og hvilke standarder der måles efter. Hvis luften er knastør, vil det imidlertid altid være muligt at skabe ensartede resultater, og denne tørre luft er vi i stand til at skabe i det nye laboratorium”, fortæller ingeniør Christian Grønborg.
Udstyret, som har kostet flere millioner kr., og hvoraf kun en del endnu er leveret, bliver noget af det mest avancerede af sin art i Europa.

”Når vi tidligere har modtaget komponenterne enkeltvis, har vi været udsat for, at varmevekslere, som f.eks. under testen havde en varmegenvindingsgrad på 83 procent, kun har kunnet genvinde 70 procent af varmen, når de atter er blevet sat ind i aggregatet, hvilket skyldes strømningsforholdene. Derfor er det vigtigt, at aggregatet testes som en helhed. Hidtil har vi også under måling af en kapacitetskurve fra aggregaterne måttet sætte modstanden på henholdsvis udsugnings- og indtags-siden fra 0-100 procents tryk. Med det nye laboratorium er vi derimod i stand til at efterligne de faktiske forhold i bygningen, så vi på to af siderne har 30 procents trykfald (indtag og afkast) og på de to andre sider 70 procents trykfald (indblæsning og udsugning)”, siger Christian Grønborg.

Færre urealistiske testresultater
Netop fordi det med det nye laboratorium er muligt at teste samtlige ventilationskomponenter, udgør den potentielle kundegruppe heller ikke længere kun fabrikanter og udviklere af ventilationsanlæg, men i princippet alle komponenter, som bruger eller leverer luft.

”Efter at vi i januar 2006 fik det nye tillæg til bygningsreglementet, har vi kunnet konstatere en markant øget efterspørgsel på laboratorietests af ventilationsaggregater. Tidligere var kravet blot, at der skulle være en effektiv varmegenvinding i forbindelse med ventilation i bygninger. I dag kræves en virkningsgrad på minimum 65 procent, og vores nye laboratorium skal derfor opfattes som et svar på de stigende krav om præcise og nøjagtige testresultater fra ventilationsaggregater. Samtidig har de nye regler i bygningsreglement medført, at vi stort set er kommet af med de lidt for overoptimistiske testresultater, som vi ofte så tidligere. Installatørerne er ganske enkelt begyndt at stille spørgsmål til ventilationen, fordi den udgør en stadig større del af bygningens energiramme,” siger Christian Grønborg.

”Ydermere ser vi stadig oftere, at fabrikanterne henvender sig til os under produktudviklingen, i stedet for efter produktet er udviklet. Ikke sjældent påpeger vi optimeringsmuligheder i forbindelse med testen, som ikke nødvendigvis falder ud som fabrikanten forventede det. Vi tester ikke kun passivt. Hvis vi opdager en potentiel fejl/ optimeringsmulighed, som vi mener at kunne udbedre, stopper vi testen og dermed betalingen og tager kontakt til kunden for at diskutere mulighederne.”

Slut med krydsvekslere
Christian Grønborg understreger, at det også tidligere var muligt at foretage præcise målinger. Disse var imidlertid både dyrere og besværlige.

”Ikke mindst inden for boligområdet er der kommet stigende fokus på øget virkningsgrad samt mere effektiv lufttransport. Netop sådanne forventninger til ventilationsanlæg var det tidligere vanskeligt for forhandlerne at imødekomme, fordi de fleste aggregater havde krydsvekslere, som gav en ringere virkningsgrad. Efter at vi har fået de nye krav, benyttes der i stigende grad roterende vekslere samt modstrømsvekslere med en betydelig bedre virkningsgrad”.

Som noget nyt har Teknologisk Institut også udarbejdet en ny positivliste på foranledning af Elsparefonden.

”Målet hermed var at lave en energimærkning til ventilationsanlægget, hvor man sammenfatter energiforbruget til transport af luften samt varmegenvindingsgraden. Noget sådant har dog ikke umiddelbart kunnet lade sig gøre inden for ventilationsområdet, fordi hvert enkelt anlæg ofte varetager mange opgaver og under vidt forskellige kanaltryk svarende til de valgte kanalopbygninger. Derfor er det ikke muligt at standardisere dem og lave en mærkning som kendes fra hårde hvidevarer. I stedet har vi valgt at lave en dynamisk positivliste, hvor brugerne eller entreprenørerne skal indtaste nogle få oplysninger, f.eks. antal baderum samt rumhøjde og bruttoareal. Herudfra finder positivlisten med udgangspunkt i vores beregninger dels af luftskiftet og trykfald i kanalsystemet, dels af varmetabet, de energimæssigt 10 mest velegnede anlæg til opgaven, samt input til BE06/ energirammen. Systemet er så simpelt, at alle kan bruge det”, siger Christian Grønborg. ”Man får straks at vide, hvor megen energi der spares i kroner og ører i forhold til at have naturlig ventilation.

Positivlisten har nu gjort det interessant at fremstille ventilationsanlæg, som er energimæssigt korrekt udviklet!
En tilsvarende positivliste for større anlæg er igangsat under den danske ELFORSK/PSO- ordningen (Public service obligations). På større aggregater kan der ikke udføres tilsvarende beregninger af tryktabet i anlægget, da opbygningen kan variere meget. Her er målgruppen projekterende/ entreprenører og dermed er de forskellige indgangsdata mere konkrete i form af et tryktab og en volumenstrøm. Listen vil tilsvarende have et mere teknisk up-set og vil bl.a. indeholde kapacitetskurver for de 10 bedste anlæg.

Mange gamle og utætte kanaler
”På parcelhussiden er vi nået langt. Dog mangler der stadig på renoveringssiden, at bygherren bliver bekendt med hvor meget energi, der kan spares ved etablering af balanceret ventilation. Men dette problem skal positivlisten og energikonsulenterne forhåbentlig nok få løst. Imidlertid udestår der fortsat nogle energimæssige problemer i forbindelse med renovering af f.eks. ældre etageboliger. Traditionelt har man i sådanne boliger enten benyttet naturlig ventilation eller kontroludsugning uden indblæsning og varmegenvinding. I ældre bygninger er der dog ikke kanaltværsnit nok til både indblæsning og udsugning. Hertil kommer, at ældre kanaler ofte er utætte, hvilket besværliggør etablering af indblæsning.

”Derfor etablerer man under renovering kun centraludsugning uden varmegenvinding i sådanne boliger. Imidlertid findes der flere måder, hvorpå man kan løse problemet. Det handler først og fremmest om at etablere billig og arkitektonisk tilfredsstillende indblæsning, hvormed der kan skabes en varmegenvinding, som trods alt er effektiv. Dette er allerede set etableret i enkelte boligblokke – så det kan lade sig gøre”, mener Christian Grønborg. Han vurderer samtidig, at mere energieffektive aggregater til ventilationsanlæg gradvis er ved at vinde frem.

Billige løsninger betaler sig ikke
”Udviklingen går ganske hurtigt. Men der er heller ikke nogen tvivl om, at vi kan komme langt længere. Problemet i den nuværende boligmasse er de alt for store tryktab i kanalsystemerne, som skyldes for små dimensioner i kanalerne, og det problem skal løses. Samtidig ser vi ikke sjældent i forbindelse med nybyggeri, at der er lige lovlig meget bundlinietænkning, når det gælder ventilationssystemerne. De skønsmæssigt 10.000 kr., der skal bruges ekstra på at etablere balanceret ventilation i stedet for konventionel udsugning, er hurtigt tjent hjem. De umiddelbart billige løsninger viser sig hurtigt at blive dyre som følge af manglende varmegenvinding.”

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Relateret indhold

19.04.2024Installator.dk

Norlys indvier første ladepark - yderligere 14 er på vej

19.04.2024Installator.dk

Verdens længste elforbindelse er dansk - og netop indviet

19.04.2024Installator.dk

Verdens længste elforbindelse er dansk - og netop indviet

19.04.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

AO i klimaopråb: CO2-udledningen skal ned i byggerierne

18.04.2024Installator.dk

DM i Skills tiltrækker sig særlig opmærksomhed

17.04.2024Installator.dk

Til den hurtigste håndværker på gaden…

16.04.2024Installator.dk

Hovedsponsor for DM i Skills 2024 har ambitioner for elektrikerfaget

16.04.2024Installator.dk

Ny kampagne: Faglærte har grund til at være stolte

Jobmarked

Se alle

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Solar Danmark

Projektleder med teknisk erfaring

Du har nu muligheden for et alsidigt job, hvor du bidrager til den grønne omstilling. Som projektleder i Solar Industrial Solutions vil du være en del af projekter med mange samarbejdsflader både nationalt og internationalt. Du gør en forskel for vores kunder ved at hjælpe dem i hele salgs- og implementeringsprocessen.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

24.04.2024

Solar Danmark

First Line Supporter

Har du lyst til at blive en del af det team, der supporterer Solars Offshore & Marine kunder? Jobbet som First Line Supporter er for dig, der ønsker at arbejde med tekniske løsninger og som har lyst til at servicere kunder i hele verden.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

23.04.2024

ABB A/S

Produktchef til Installationsmateriel

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
BR18, brandsikring, krav og løsninger

Bliv skarp på BR18’s brandkrav og få en gennemgang af certificerede rådgiveres funktion og konsekvens for rådgivere, byggeledere, installatører m.fl.

Dato

23.04.2024

Tid

08:00

Sted

Horisont Hotel & Konference, Agro Food Park 10, 8200 Aarhus N

Solar Danmark
Gå-hjem-møde
Lærlingedagen 2024 - Vejen (Gratis)

Fremtidens elektriker

Dato

23.04.2024

Tid

14:00

Sted

Vejen

Danvak
Kursus
CTS-anlæg. Konstruktion, installation og drift

Med korrekt anvendelse af CTS/BMS-systemer kan bygningsejere/driftsfolk, smart og innovativt, sikre den danske målsætning om en CO2-reduktion på 70% i 2030.

Dato

25.04.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø