Energivejledning kræver overblik og efteruddannelse

Rådgivning om energivenlige bygninger er ikke for sarte sjæle. Det bliver hurtigt kompliceret og kræver analyse af både bygning, forbrug, økonomi, tilskud m.m. Det kræver solid efteruddannelse at kunne skabe overblikket.

Jan Sandberg har efteruddannet sig som energivejleder og er specialiseret i at give husejere og installatører det store overblik over, hvordan en energirenovering af en bygning bedst gribes an. Foto: Privat..

Det er efterhånden gået op for alle, at energivenlige bygninger spiller en meget stor rolle for både økonomi, miljø og CO2-udslip.

Energiforbruget til opvarmning mv. af bygninger står for 40 procent af energiforbruget i Danmark, og interessen er enorm. Det mærker installationsvirksomheder tydeligt i hverdagen, og de fleste har stort fokus på energi i deres forretning og rådgivning af kunderne.

BedreBolig-plan skaber overblikket

Energistyrelsens BedreBolig-ordning skal gøre det nemmere og mere overskueligt at renovere en bolig med en god plan fra en professionel rådgiver.

Når en husejer køber en BedreBolig-plan hos en BedreBolig-rådgiver, får han eller hun et samlet overblik over renoveringen af boligen.

En BedreBolig-plan giver:

  • Fakta om boligen og dens forbrug.
  • Afklaring af ønsker til boligen.
  • En liste over anbefalede energiforbedringer i prioriteret rækkefølge.
  • Afklaring af andre renoveringsønsker.
  • Gode råd om energirigtig adfærd.
  • En oversigt over potentielle energibesparelser og påkrævede investeringer.
  • Et samlet budget.

”Der er massiv interesse for energiforbedring af boliger, sommerhuse og erhvervsbygninger; men det bliver hurtigt kompliceret, når man skal finde frem til den optimale løsning. Der er mange faktorer at tage højde for, og de kræver forskellige fagligheder som teknisk indsigt, økonomisk forståelse, kendskab til tilskudsmuligheder, forståelse for forbrugsmønstre etc.”, fortæller Jan Sandberg.

Han har en baggrund inden for elektronik og styring samt en merkonom-uddannelse og startede med at efteruddanne sig som energivejleder i 2009. Han har siden taget en stribe kurser på Teknologisk Institut i mange forskellige aspekter af energivejledning såsom energikrav i bygningsreglementet BR10, varmeforbrug, installationer, klimaskærm, energiberegning, belysning, termografering etc.

Han har også deltaget i en mængde kurser arrangeret af producenter inden for specifikke områder. I dag fungerer han som uvildig konsulent, der vejleder husejere og bygningsejere i små- og mellemstore virksomheder og klubber, ligesom han samarbejder med installatører om at vejlede deres kunder.

Der er penge i energi
Det er hans erfaring, at der er masser af opgaver for installatører, hvis de fokuserer på energi. Han har tidligere oplevet at støde på installatører, som har haft problemer med at få forretningen til at løbe rundt.

Men så snart de begynder at fokusere på energiforbedringer i deres kontakt med kunderne, så kommer der hurtigt gang i hjulene.

”En god tilgang til markedet er for eksempel at tage kontakt til det lokale supermarked og tilbyde en analyse af deres energiforbrug til belysning. De fleste supermarkeder kan spare store summer ved at udskifte belysningen til mere energivenlig LED-belysning. Den virker næsten hver gang”, fortæller han.

Han har været med til at etablere Energitjek Odsherred, hvor Odsherred Kommune fra 2013 og fem år frem tilbyder energitjek for hus – og sommerhusejere af bygninger fra før 2000.

Efter energitjekket får ejeren et tilbud fra en til tre håndværksvirksomheder. Det er et eksempel på, hvordan energi kan skabe merforretning for lokale håndværkere.

Energi kræver overblik
”Der en risiko for, at valget af energiløsning i en bygning bliver baseret på en for snæver betragtning bestemt af det værktøj eller den erfaring, fagpersonen har. Har man stor erfaring med varmesystemer, er man naturligvis tilbøjelig til at fokusere på at optimere varmeforsyningen. Men hvis klimaskærmen og isoleringen ikke er i orden, så kan en investering i eksempelvis en ny varmepumpe eller jordvarmeanlæg hurtigt være en dårlig forretning”, fortæller Jan Sandberg.

Jan Sandberg er godkendt af Energistyrelsen som BedreBolig-rådgiver. BedreBolig er en ordning, der skal sikre, at hus- og bygningsejere får et samlet overblik over, hvordan bygningen kan forbedres på den mest energirigtige måde.

”Bedre Bolig ordningen er for mig at se ”manna fra himlen” til danske husejere. Det er det på den måde, at der nu er et fælles værktøj til at kortlægge besparelsesmuligheder. Det giver en løftestang til generelle forbedringer og værdiløft på danskernes ejendomme. Nu handler det om at få husejerne til at se mulighederne, og vi andre må sørge for information – masser af information”, fortæller han og supplerer:

”Jeg mener, det er oplagt for installatører at tilknytte en ekstern energivejleder med en bred baggrund, der kan rådgive kunderne til at få et samlet overblik. Det er for mig at se den samlede energibesparelse, der er interessant, altså summen af varme-, el- og vandbesparelser og ikke mindst det styringsmæssige samspil, som kan finansiere forbedringerne”.

Mange facetter 
Energivejledningen indeholder ifølge Jan Sandberg mange facetter som alle bør bringes i spil. Det kan fx være:

  • gennemgang af klimaskærm (døre, vinduer, gulve, vægge lofter, skunke etc, evt. termografering)
  • varmesystem og styring af varmesystem,
  • kombianlæg, 
  • elforbrug,
  • belysning,
  • hårde hvidevarer, stand-by forbrug, vask og tørring,
  • køkken-el, 
  • muligheder for vedvarende energi inklusive besparelsesberegninger på samme, vilkår for VE, tilskudsmuligheder,
  • indføre kunden i tankesættet omkring energibesparelser via eksempel på egen bolig,
  • finansieringsmuligheder. 

Derudover er der massevis af interessante besparelsesmuligheder. Hvor mange installatører har for eksempel anbefalet børnefamilier at installere en Alfa-Mix?

Dybde og bredde
Jan Sandberg mener, der er to veje at gå, hvis man vil beskæftige sig med energi.

Enten specialiserer man sig i at få og skabe overblikket over en bygnings energiforhold, som han selv har gjort. Eller også specialiserer man sig i en niche, som for eksempel varmesystemer som mange installatører gør. Der er brug for begge dele, men man kan ikke begge dele på én gang.

Læs også: Mænd og kvinder har forskellige krav til energirenoveringer

Overblikket giver det rigtige grundlag for at finde frem til de løsninger, der giver de fleste besparelser for pengene. Specialisten kan sørge for, at løsningen bliver udført på den teknisk bedst mulige måde, og at brugeren får den bedst mulige anvendelse af løsningen. 

2ctrl ApS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

20.02.2025BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Hvordan kan man reducere sit ydelsestab på solcelleparken?

06.02.2025Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

03.02.2025Installator.dk

Biogas løser klimaudfordring for danske mursten

30.01.2025Installator.dk

Ny energieffektiv belysning i Københavns Lufthavn

17.01.2025GEMINA TERMIX A/S

Sponseret

Termix iControl: Intelligent regulering og komfort – din garanti for kvalitet

17.01.2025LEDVANCE A/S

Sponseret

LEDVANCE Renewables

17.01.2025Installator.dk

Banebrydende nyt LED-lys koncept taler ind i bæredygtigheds-agendaen

15.01.2025Installator.dk

Udsigt til travlhed: 250.000 boligejere vil benytte håndværkerfradrag

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
⭐️ BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER - salgskursus med gratis overnatning ⭐️

På kurset får du en spændende kombination af teknisk viden og træning i kommunikation, som gør dig i stand til at forklare komplekse varmeløsninger på en enkel måde, der er forståelig for dine kunder.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding