Et japansk badeværelse er noget helt særligt

Hygiejne er helt indiskutabelt i japansk kultur. Badeværelserne er inddelt i tre forskellige rum, og inventaret, hvor douche-toilettet står helt centralt, er vigtige redskaber til hygiejne.

Et japansk badeværelse er inddelt i tre hygiejniske områder. Her spiller både Douche-toilet og badekar en helt særlig rolle.. Foto: Lindcor

22.01.2024

Sponseret

TOTO

At toilettet i Japan er specielt, kender de fleste til. TOTO er med sine douche-toiletter, der kaldes WASHLET® (Washing Toilets), den største og mest kendte producent af hygiejniske og komfortable toiletter i Japan. Og det er virkelig ikke svært at finde et WASHLET® i Japan, for næsten 80 procent af private husholdninger har et douche-toilet. Selv offentlige toiletter i for eksempel lufthavne, tog, restauranter og lignende er udstyret med disse.

Et WASHLET® er ganske enkelt uundværligt i Japan. Det kombinerer alle de funktioner, som japanerne finder ekstremt vigtige, og som er en del af kulturen i hverdagen: Maksimal hygiejne, innovative teknologier, perfektion, minimalistisk design, miljøteknologier og frem for alt tårnhøjt velvære. Her kan TOTOs toiletter nemt matche konkurrenterne – og det gælder både i Japan og over resten af verden.

Inddeling i tre rum sikrer hygiejnen
I modsætning til i Europa og herunder i Danmark er badeværelset i Japan typisk opdelt i forskellige rum, der er adskilte. Det første rum er ”tørt”. Her findes en håndvask – en japansk Senmenjo – og her lægger man sit tøj, inden man går ind i rummet med badekarret, der også kaldes en Ofuro. Dette er ”et ægte vådrum”, der har en bruser og et dybt badekar. Dette rum er meget anderledes end Europæiske badeværelser, for her er ingen dekoration, ingen tæppe og heller intet bruseforhæng, da de ville være overflødige. I endnu et separat rum finder man toilettet. Det betrædes kun med specielle toilettøfler - aldrig med hjemmesko.

Årsagen til opdelingen af rummene er dels, at der ikke skal finde nogen "forurening" sted. Stedet, hvor rengøring og afslapning finder sted, bør ikke være udstyret med et toilet. En anden stor fordel ved opdelingen af rummene er, at flere af familiemedlemmerne kan bruge de forskellige rum på samme tid. 

Badekarrets særlige betydning
I det japanske badeværelse har badekarret en helt særlig betydning. Det tjener primært til afslapning. At bade hører lige så meget til i den japanske kultur som sushi, kimonos eller grøn te.
I naturens varme kilder søger man også hen for både afslapning og helbredelse.

For at kunne slappe helt af derhjemme, er badekarret uundværligt for japanerne, selv hvis det er meget lille. Da badekarret udelukkende tjener til afslapning, vaskes kroppen inden badet. Der er typisk en siddeplads ved siden af badekarret, hvor man kan vaske sig, før man går ned i karret. Hertil er det almindeligt, at bruge bruseren eller man bruger en skål med håndtag. 

Badevandet i Japan er ofte meget varmt, mellem 40 og 43 grader, og da flere familiemedlemmer bader efter hinanden, skal temperaturen holdes konstant. Moderne japanske Ofuros har ved siden af badekarret et betjeningspanel, der indstiller og holder temperaturen på bade- og brusevandet konstant. Via panelet styrer man også påfyldning og afløb af vand. En sensor stopper vandet automatisk under påfyldning, så det ikke løber over. Der er ofte en nødknap, så man kan komme i kontakt med personer i køkkenet, for eksempel hvis man har glemt noget eller har brug for hjælp. Det er også en nyttig funktion til ældre, eller hvis der er børn i huset.

Læs mere om TOTOs douche-toiletter her! 

Mere fra...

15.04.2024TOTO

Sponseret

Priser til TOTO for bæredygtighed og design

01.04.2024TOTO

Sponseret

Effektivt skyl i verdensklasse

26.03.2024TOTO

Sponseret

Giver lang levetid til kulfiltret, der fjerner lugten!

15.03.2024TOTO

Sponseret

Vaskedysens placering afgør hygiejnen

05.03.2024TOTO

Sponseret

Hæld vand på gåsen – det preller af!

23.02.2024TOTO

Sponseret

Her kan bakterier og vira ikke gro!