Fårup Sommerland samler de tekniske installationer
Danmarks ældste sommerland samler nu alle tekniske installationer i ét system, der skal give overblik over energiforbruget og sikre energibesparelser. Dataopsamling og visualisering sker gennem intelligente multigateways, der binder protokoller og installationer sammen.
Grin, hygge og familieoplevelser står hvert år på menuen, når næsten 700.000 gæster besøger forlystelsesparken Fårup Sommerland i Nordjylland. Humøret er højt i det danske sommerland, og det samme er energiforbruget og kravene til de tekniske installationer, som er fordelt over et område på 90 hektar. Derfor er Fårup Sommerland gået i gang med et stort projekt, hvor de tekniske funktioner bliver samlet i ét system. Det skal give bedre overblik og reducere energiforbruget.
Vi dækker et område på 55 fodboldbaner, så der er ingen tvivl om, at vi kommer til at spare både tid og energi ved at få samlet alle vores installationer på en enkelt brugerflade. Derefter kan vi automatisk følge og aflæse detaljeret data om tilstanden og forbruget i vores installationer. Vi har eksempelvis knap 80 målere, som vi tidligere har aflæst manuelt en gang om måneden. I fremtiden kan vi følge dem live uden at skulle planlægge faste besøg medmindre, vi får en fejlmelding, forklarer elektriker Morten Andersen, der sammen med sine kollegaer i el-teamet kører det omfattende projekt i Fårup Sommerland.
Projektet løber over en længere periode, for man samler ikke styring af lys, varme, porte, ventilation, pumper og andre tekniske funktioner over en enkelt weekend. Det kræver nemlig tid at skabe effektiv dataopsamling.
Om projektet
Fårup Sommerland er ved at samle alle tekniske installationer, som er blevet opført gennem årene. Det sker via fibernet, som binder installationerne sammen gennem HomeLYnk Multigateways fra Schneider Electric. Det giver mulighed for fjernadgang, central styring og nem visualisering. Parametre der sparer både tid og energi.
Fleksible installationer
De første skridt i det store projekt er dog taget i det nordjyske sommerland. I tæt samarbejde med el-grossisten Jens A. Jacobsen og energispecialisten Schneider Electric har Fårup Sommerland valgt en løsning, der bygger på KNX, energimålere og multigateways, der står for styring, dataopsamling og visualisering af forbruget. Lige nu handler det for teamet om at få sat de nødvendige målepunkter op i parken.
KNX giver utrolig mange muligheder, da det er en åben protokol, hvor produkter fra mange leverandører nemt kan integreres i et større system gennem de intelligente multigateways, der kan håndtere alle de gængse protokoller. Fleksibilitet er vigtigt her i Fårup, da det er centralt, at vi kan samle data op fra de eksisterende målere og installationer, og så længe de kører BACnet eller ModBus, er det intet problem, forklarer Gert Bay, der er teknisk salgskonsulent fra Jens A. Jacobsen.
I takt med at målepunkterne bliver sat op, bliver funktionerne kørt sammen i det samlede system, der sparer både tid og energi.
Grøn gevinst og klimasamarbejde
Orkanen, Lynet og Falken er alle navne, der forpligter, og der er fuld fart på, når de storgrinende gæster bliver slynget rundt i de vilde forlystelser i Fårup Sommerland. Der er sket meget siden Skandinaviens første sommerland slog dørene op i 1975 med ponyridning og trampolinspring. Udvalget af aktiviteter er steget i takt med antallet af besøgende. Det samme er energiforbruget, der årligt ligger på ca. 2,5 mio. kWh. Men et målrettet samarbejde med det lokale energiselskab er ved at vende udviklingen.
Vi har gennem de seneste sæsoner haft fokus på at reducere vores energiforbrug, og vi har derfor lavet et partnerskab med det lokale energiselskab Nyfors, som er specialist i grønne miljøbesparelser. Det nye projekt med at samle vores installationer passer perfekt ind i vores fokus og samarbejde med Nyfors. Næste skridt er nu at få målinger og visualiseringen helt på plads, så vi får bedre overblik over vores forbrug, forklarer Søren Kragelund, der er direktør i Fårup Sommerland.
Det nye system skal både give luft i den daglige drift og frigive ressourcer, så Fårup Sommerland kan fortsætte med at udvikle grønne forlystelser fremadrettet.