Faglærte unge bliver opfattet som dumme
Unge, der fravælger gymnasiet til fordel for en erhvervsuddannelse, bliver oftest mødt med fordomme. Det viser en ny analyse fra tænketanken DEA.
Unge, der ikke gør flertallet selskab ved at tage en gymnasial uddannelse, men i stedet vælger en erhvervsuddannelse, bliver af omverdenen anset som værende dumme. Det viser en ny undersøgelse blandt knap 2.000 unge foretaget af tænketanken DEA.
Det giver ganske enkelt mere prestige at gå i gymnasiet, og fag som dansk og matematik bliver af flertallet betragtet som værende de vigtigste forudsætninger for at klare sig godt – selv hos dem, der går den faglærte vej. Håndværksfagene betyder derimod mindre. Det skriver Jyllands-Posten.
"Vi har i en lang årrække set, at flere og flere vælger erhvervsuddannelserne fra. Også andre undersøgelser viser, at det er svært at vælge en erhvervsuddannelse, fordi man går mod strømmen. Men det burde ikke være sådan, at man automatisk vælger gymnasiet", siger Stina Vrang Elias, adm. direktør i DEA, til Jyllands-Posten.
Og netop den manglende anerkendelse fra særligt de unges forældre har konsekvenser. De mange fordommene, der bliver forbundet med de praktiske erhverv, er nemlig være en sten i skoen for branchen, der forsøger at trække flere unge til erhvervsskolerne.
Læs også: Debattør: Sådan får vi flere unge til at vælge erhvervsuddannelserne
Senest fremlagde regeringen en målsætning om, at 25 procent af de unge i 2020 skal vælge en erhvervsuddannelse, efter de har afsluttet 9. eller 10. klasse.
”Det bliver meget svært at nå målsætningen, hvis der ikke hurtigt bliver gjort op med dette image- og prestigeproblem”, forklarer Stina Vrang Elias, til Jyllands-Posten.
Læs også: 50.000 kroner skal lokke flere unge til erhvervsuddannelserne
Samtidig mener Ole Heinager, der formand for lederne på de danske erhvervsskoler og gymnasier, at man skal opruste den del af marketingsindsatsen, der fokuserer på at vise de unge og ikke mindst deres forældre fordelene og fremtids mulighederne ved en erhvervsuddannelse.
”Det kræver faktisk mod at vælge en erhvervsuddannelse”, siger han.
- EST