Flygtninge fra Syrien får job hos Caverion
Efter et praktikforløb og en periode med løntilskud er to flygtninge fra Syrien nu ligeværdige kolleger med de øvrige medarbejdere i Caverions afdeling i Odense.
Antallet af flygtninge, der er kommet i arbejde, steg fra marts til november 2016 med 75 procent fra 4.100 til 7.200. Det viser en beregning fra Dansk Industri.
En af grundene til stigningen er, at kommunerne er blevet bedre til at opsøge virksomhederne, og her kom teknikentreprenøren Caverion på banen. I Odense har virksomheden efter et praktikforløb og en periode med løntilskud ansat to syriske flygtninge, Raaed Jamal Turjman og Mazen Mohammed Rashawani.
I dag arbejder Raaed hos Caverions kunde Glud & Marstrand, mens Mazen er ansat i servicecenter Odense. Begge mænd er uddannet på universitetet i Syrien: Raaed som jurist, og Mazen i engelsk litteratur og HR-management.
Hos Caverion arbejder de dog ikke inden for disse fag, men går i stedet til hånde med mange praktiske opgaver, der er i relation til de tekniske installationer og serviceydelser, som Caverion udfører for sine kunder.
Frygtede for deres liv
Mazen bor i Odense, er gift og har tre børn, der går i dagpleje, børnehave og skole. Han tog turen over havet med to små børn og en gravid kone. De efterlod familie, venner, karriere, hus og bil i Syrien for at komme til freden i Europa. Raaed bor alene i Bolbro. Han flygtede, fordi han skulle ind i Assads militær.
Begge syrere frygtede for deres liv, og så derfor ingen anden udvej end flugten. Efter et stykke tid i Danmark ønskede de begge at finde et job.
Elektriker og leder af tavleproduktionen i Caverions servicecenter i Odense, Claus Nielsen, fortæller, at de manglede gode folk og efter en kontakt til kommunen valgte virksomheden at tage to flygtninge ind.
”Det går rigtig godt. Mazen har fået truckkort, og han indgår i det team, vi har. I begyndelsen gik han mest til hånde med oprydning, men med en positiv ånd og lyst til at arbejde, ændrede det sig”, siger han.
Mazen har nu været i Danmark et års tid.
”Jeg gik på sprogskole i fire måneder, og vi boede på asylcenter. Nu bor vi i egen lejlighed i Odense. Jeg vil gerne tjene mine egne penge, og komme i en a-kasse og forsørge min familie, så jeg er meget glad og taknemmelig for, at jeg har fået job hos Caverion, så jeg ikke skal forsørges af Danmark”, siger han.
Torben Sonne Nielsen, site manager hos Glud & Marstrand, fortæller, at samarbejdet med Raaed har været en succes fra dag ét:
”Vi sørgede for, at Raaed fra første dag havde Caverion-tøj på, så han følte sig som en af holdet. Raaed springer til, når der er noget, der skal laves, og han er i det hele taget meget interesseret i at tage ejerskab på egne opgaver. Jeg synes, at alle på Glud & Marstrand har taget godt imod Raaed. For os er det en god mulighed for at tage et socialt ansvar”.
Stolt over at klare sig selv
Mazen og Raeed taler begge et flot dansk efter kort tid i landet. Mazens børn har hurtigt lært sproget, fordi de hver dag er ude blandt danske børn. Raaed fortæller, at han er stolt af at arbejde hos Caverion.
”Jeg glemmer aldrig, hvad de mennesker i Caverion har gjort for mig. På den her måde kan jeg blive integreret i Danmark og klare mig selv”, siger han.
Mazen har det på samme måde, og vil ikke afvise, at han bliver i Danmark for altid. Men tankerne om hjemlandet er ikke forsvundet.
”Jeg vil gerne tilbage og bygge landet op, men vi må se, hvor lang tid der går, før krigen stopper. Hvis børnene når at blive store, er det svært, for så er de danske”, siger han.
- JKK