Forskere skaber nye energiløsninger med levende laboratorium
På Grundfos Kollegiet i Aarhus undersøger et hold forskere i øjeblikket, hvordan man skaber nye energiløsninger, der følger brugernes datamønstre.
Grundfos Kollegiet på Aarhus Havn huser en masse unge studerende. Derudover fungerer kollegiet som et slags levende laboratorium, hvor pumpeproducenten Grundfos og et hold forskere løbende afprøver nye teknologier, som kan optimere energiforbruget på kollegiet yderligere.
Ved hjælp af 400 sensorer indsamler forskere fra Alexandra Instituttet, som arbejder med og udvikler it-løsninger, data om beboerne. De indsamlede data bruger forskerne til at udvikle ny teknologi, som blandt andet skal regulere varmen på kollegiet. Det skriver Berlingske Business.
Et højt fjernvarmeforbrug
Ved hjælp af indsamling af de avancerede data har forskerne fundet ud af, at nogle beboere har brugt usædvanligt meget fjernvarme. Ud fra nærmere undersøgelser viste det sig, at beboernes radiatorer var tændt under udluftning, hvilket førte til et højt spildforbrug.
Ifølge Kaj Grønbech, som er forsker ved Alexandra Instituttet, kan spildforbruget undgås, hvis systermerne selv er i stand til at regulere indeklima og varme. Det kræver dog også en vis omstilling hos beboerne.
Hvis teknologien virkelig skal have lov at overtage f.eks. varmeregulering og elforbrug i hjemmet, skal beboerne være indforståede med, hvad de må og ikke må, hvis det virkelig skal batte, siger Kaj Grønbech.
Læs også: Energiprojekt skal gøre stort kollegium bæredygtigt
Kollegiet har blandt andet en regel om, at beboerne ikke må åbne vinduerne, da bygningen via sensorer selv skal regulere indeklimaet. Det er en regel, som de studerende lige skal vænne sig til, fortæller Kaj Grønbech.
Grundfos Kollegiet er et såkaldt grønt kollegium, som stod færdigt i 2012. Kollegiebygningen og dets systemer lever op til standarderne for lavenergiklasse 2015.
- KLZ