Fremtiden byder på hybridvarmepumper

Lave energipriser bremser varmekilder med en kombination af gas og varmepumper. Fagfolk forventer et boom, når prisen på olie og gas stiger igen.

Familien Weile opvarmer sit rækkehus på Amager med en hybridløsning, der består af en kombination af en gaskedel og en varmepumpe. PR-foto..

Det er svært at sælge hybridvarmepumper til danskerne, når energipriserne er så lave i øjeblikket. Fagfolk forventer dog, at kunderne vil komme, hvis priserne stiger og lovgivningen presser på for mere miljø- og klimavenlig boligopvarmning.

”Vi regner med, at markedet vil stige de kommende ti år. Sammenlignet med en traditionel luft-vandvarmepumpe er hybridpumper ganske interessante, så gasprisen skal ikke ændre sig meget, før det giver mening at installere et hybridsystem. Nu er det mest interessant for større anlæg til to-tre huse eller flere. Især hvis man har en gaskedel i forvejen, er hybridløsningen billigere end at installere en varmepumpe uden gas”, siger seniorspecialist Svend Vinther Pedersen fra Teknologisk Institut.

Den danske importør MHG Danmark forventer sig også meget af fremtiden for hybridvarmepumper, så snart energipriserne stiger igen. Direktør Frank Jensen ser grønt på teknologien og opfatter kombinationen af et gasfyr med en varmepumpe som en opvarmningsmetode, der nedsætter energiforbruget og er CO2-venlig, så Danmark på ganske kort tid kan leve op til 2050-målene om en CO2-reduktion.

Læs også: Varmepumper bliver mere attraktive

”Det er ikke særlig interessant at sælge hybridopvarmning, så længe oliepriserne er så lave. Det her er fremtidens løsning som et kompromis mellem fossile brændstoffer og vedvarende energi”, siger Frank Jensen.

Han står bag en hybridinstallation i et rækkehus på Amager, der har opnået en årlig energibesparelse på 8.300 kroner. Hybridanlægget bruger den billige varme fra luften udenfor indtil plus to grader celsius. Når temperaturen dykker længere ned, sørger hybridanlægget for, at gasfyret træder til.

Hybridinstallationen giver en årlig energibesparelse på 8.300 kroner. PR-foto. .

Styring er svær
Frank Jensen understreger, at en hybridløsning ikke er specielt vanskelig at installere. En luftvarmepumpe kan monteres på alle typer af olie- og gaskedler. Han har selv solgt gaskedler til villaejere i 30 år og husker installatørernes skepsis, da de i 1980’erne skulle lære at sælge og installere gaskedler. De nye hybridløsninger er ikke sværere, bare anderledes.

”VVS-teknisk er der ikke noget svært ved at skrue varmeveksler og pumpe sammen, fylde med væske og tilslutte elektriciteten. Set ud fra et installatørsynspunkt er der ikke noget svært i dét. Det svære er det salgstekniske, fordi det er et dyrt produkt”, siger Frank Jensen.

Læs også: Prisen spænder ben for energirenoveringer

Svend Vinther Pedersen forklarer samstemmende, at monteringen er ligetil og ikke meget sværere at dimensionere og installere end et stand-alone-varmepumpe. Han råder installatørerne at vælge en producent med god teknisk support, så man kan ringe efter hjælp de første par gange, man monterer et anlæg.

”Styringskompatibiliteten er det største problem, så vi anbefaler et kompatibelt anlæg og helst født med producentens egen styring”, siger Svend Vinther Pedersen.

Store anlæg er konkurrencedygtige
Vil man have succes med hybridopvarmning i virksomhedens ordrebog, anbefaler Frank Jensen, at man ser sig om efter midaldrende kunder i store huse med en miljøvenlig indstilling til tilværelsen. Med til regnestykket hører også det mindre slid på gaskedlen, som kun anvendes i de koldeste måneder.

<p>”Vi er pionerer på området og træder den svære vej, men med tiden vil hybridvarmepumper blive lige så almindelig som gaskedler”.</p>

Frank Jensen, direktør i MHG Danmark

De typiske kunder bor i større huse på over 300 kvadratmeter eller med et energiforbrug til opvarmning på mere end 30.000 kroner om året. For en villa i almindelig størrelse på 150 kvadratmeter kan tilbagebetalingstiden nemt blive ti år eller mere, mens et stort enfamiliehus kan tjene investeringen ind på seks år.

”De typiske kunder er idealister eller folk i 40’erne eller 50’erne med en smule penge på kistebunden. Vi er pionerer på området og træder den svære vej, men med tiden vil hybridvarmepumper blive lige så almindelig som gaskedler. Så snart prisen på fyringsolie stiger til 12 kroner literen, bliver det igen sjovt at sælge varmepumper, og så tager det ikke mange år før installatørerne kan se, hvordan de kan tjene penge på produktet”, siger Frank Jensen.

Stor energireduktion med hybridvarmepumpe
Kombinationsløsningen i rækkehuset på Amager fungerer ved, at varmepumpen producerer varme til opvarmning, så længe temperaturen er over to grader celsius udenfor. Når temperaturen falder til under to plusgrader, overtager gaskedlen varmeproduktionen. Efter hybridvarmepumpen blev installeret, faldt gasforbruget med 86 procent. Gasfyret er således kun i drift, når det er koldt, og varmepumpen ikke er effektiv nok. Et styresystem sørger for at skifte mellem de to varmekilder for at udnytte energien bedst muligt.

Selve installationen af kombinationsanlægget tog 50 timer og blev foretaget af en autoriseret installatør. Anlægget har kostet 94.000 kroner, fordelt på 42.000 kr. til arbejdsløn og 52.000 kr. til materialer. Håndværkerfradraget kan bruges fuldt ud med en skattemæssig værdi på 3.600 kroner per person i husstanden. Dertil kommer et statsligt tilskud til CO2-reduktion på godt 7.000 kroner. Varmepumpen skal ifølge loven efterses årligt, og gasfyret bør efter anbefalingen tjekkes hvert andet år.

Pris: 94.000 kroner
Energiforbrug før: 21.300 kroner per år
Energiforbrug efter: 13.000 kroner per år
Årlig besparelse: 8.300 kroner

Kilde: Energistyrelsen

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

03.04.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Nye Altivar™ softstartere optimerer motorstyring i digitaliserede anlæg

31.03.2025ABB A/S

Sponseret

ABB i samarbejde med ArcelorMittal for at reducere miljøpåvirkningen fra el-distributionssystemer

06.03.2025Elma Instruments A/S

Sponseret

Elma Thermo X – Ny serie termiske kameraer fra Elma

06.03.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electrics fabrik i Ringsted er nu CO2-neutral i driften

05.03.2025Solar Danmark

Sponseret

Få afgiftsrefusion på opladning af elbil, også selvom du har solceller

28.02.2025Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

26.02.2025BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Skal du bruge en motor-diagnose på max 5 minutter?

24.02.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

EVENT: Mød os på Hannover Messe 2025

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup