Fremtidens solceller bliver jernbaserede

Forskere har fundet frem til et billigere og lettere alternativ til de nuværende solceller. Det kan ændre solcellemarkedet radikalt og sende de nuværende solpaner på pension.

Klassiske solpaneler kan være historie, hvis nye, smarte jernsolceller erstatter dem. Foto: Flickr/Arlington County Environment. .

Et dansk-svensk forskerteam har opdaget, at en bestemt type jern kan forvandle sollys til elektricitet. Og opdagelsen kan være så effektiv, at prisen på solceller kan blive kraftigt reduceret. Det skriver Videnskab.dk.

Forskerne har fundet frem til en særlig jernforbindelse også kaldet Grätzel-celler; et molekyle med et jernatom i midten som frastøder en elektron, når det rammes af lys. Dermed bliver der skabt energi fra jerncellen, der er et meget billigere metal, end det dyre, sjældne ruthenium eller det billigere silicium, der kræver meget energi at fremstille.

Læs også: Sløv start for efterårets solcellepulje

”Målet med vores projekt var at erstatte ruthenium med noget, der er mere tilgængeligt. Det er nu lykkedes”, fortæller Tobias Harlang til, der netop har forsvaret sin ph.d. i projektet ved Universitetet i Lund, Sydsverige.

Tobias Harlang fortæller også, at designet ikke behøver være særlig stort, men kan være en smal, tynd film. Det har nogle æstetiske fordele.

”Hvis solceller kan fremstilles som billige, tynde film i stedet for klodsede solpaneler, der ikke ligefrem pynter, så kan alle mulige former for overflader forsynes med solceller - forskellige former for byggematerialer, vinduer og tekstiler,« siger han til Videnskab.dk og forklarer, at det i så fald kan blive brugt på taget af biler og andre små installationer. 

læs også: Solar får nyt klima og energi-segment

Derudover passer jernforbindelsen også bedre til et nordisk klima, fortæller han.

”Grätzel-celler har også den fordel, at de virker godt ved lav lysintensitet og ved diffust lys - altså når det for eksempel er overskyet. Så det er jo en god teknologi for os, der bor i lande, hvor det tit er skyet”.

Der vil dog som minimum gå en del år, før danske installatører kan sætte de jernbaserede soltag op, da forskerholdet stadig er i introfasen.

-JPN

2ctrl ApS

Sponseret

2CTRL er landets førende virksomhed inden for KNX

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Relateret indhold

19.12.2024Installator.dk

Undersøgelse: Mange dansker misser strømbesparelser i hjemmet

12.12.2024Scankab Cables A/S

Sponseret

Scankab gør fremtiden grønnere med #MovingGreen

Bæredygtighed og digital transformation går hånd i hånd

10.12.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

06.12.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Nu er det alvor med solceller

02.12.2024Produal A/S

Sponseret

Analyserer og informerer om miljøforstyrrelser med IQS

02.12.2024Produal A/S

Sponseret

Præcise målinger kompenserer for forvrængninger

29.11.2024B.E.G.

Sponseret

B.E.G. er klar til BR18 og fremtidens energi krav

27.11.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Grundfos skærer ned på energi og driftsomkostninger med unik teknologi fra Schneider Electric

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle