Grundfos vil have digital tvilling til alle produkter i marken

Via sensordata ude fra marken vil Grundfos bruge digitale tvillinger til at skabe værdi for kunderne og muliggøre simuleringsdrevet udvikling.

Ifølge Jakob Vernersen, senior R&D-manager i Grundfos, er det de færreste produktionsvirksomheder, der er klar over, hvordan kunderne anvender deres produkter. Men det kan man komme til ved at monitorere driften og rådgive kunderne bedre. Arkivfoto..

Alle Grundfos’ produkter ude i marken skal have en såkaldt ’digital tvilling’, som pumpeproducenten kan bruge til at skræddersy nye services til sine kunder, og så skal der udvikles endnu mere komplette virtuelle prototyper, der kan bruges til at designe, optimere og verificere Grundfos’ pumpedesign.

Det er to af de gevinster, som Grundfos jagter i de kommende år ved at øge integrationen mellem IoT og virtuel simulering.

Læs også: Grundfos vinder designpris for Alpha3

Inden for den nærmeste fremtid skal pumpesensorer ude fra marken levere en lind strøm af data, der kan anvendes som fundament for langt mere komplette og multifysiske virtuelle modeller af det fysiske produkt end i dag – altså det, man ofte refererer til som digitale tvillinger:

”Vi ønsker grundlæggende at bruge digitale tvillinger til dels at skabe værdi for vores kunder, dels til internt at muliggøre simuleringsdrevet udvikling”, fortæller Jakob Vernersen, senior R&D-manager i Grundfos, til Ingeniøren.dk.

Han oplyser samtidig, at man i Grundfos for nylig har indgået en udvidet samarbejdsaftale med softwareleverandøren Ansys af netop samme årsag.

Hver pumpe får tilknyttet en digital tvilling
Softwaren henter de sensordata, der opsamles fra pumperne ude i marken, ind i de multifysiske simuleringer, således at firmaet til hver eneste fysiske pumpe har tilknyttet en digital tvilling, der via skyen fodres med den fysiske pumpes driftsdata.

Ifølge Jakob Vernersen er dette en udvikling, der ikke kun muliggøres af udviklingen for Internet of Things, sensorer og cloud-løsninger, men også af den avancerede software, der benyttes til multifysiske simuleringer, skriver Ingeniøren.dk:

”Vi kan føde sensordata ind i en simuleringsmodel og anvende dem til at optimere kundens løsning eller forudse behovet for vedligehold. På den måde rykker vi de her simuleringer til at være noget, der også kan bruges ud mod kunderne”, siger han til Ingeniøren.

Dette er også med til at gøre de digitale modeller til en afgørende forudsætning for at løfte hele Grundfos’ tekniske værdikæde:

”Det handler om, at vi grundlæggende har en pumpe med nogle sensorer, der opsamler data. Kunsten er så at få disse data flyttet op i skyen og ned i en simuleringsmodel, så vi kan træffe nogle bedre beslutninger ud fra det – både i forhold til kunderne og vores egen produktudvikling”.

Læs også: Ledere skal indtænke intelligent energistyring

Bedre rådgivning til kunderne
Samtidig påpeger Jakob Vernersen, overfor Ingeniøren.dk, at det i dag er de færreste produktionsvirksomheder, der rent faktisk er klar over, hvordan kunderne anvender deres produkter.

Men det kan man komme til ved at monitorere driften og dermed rådgive kunderne bedre, hvis deres pumpe kører uden for specifikationerne, eller de ikke anvender den optimalt.

På længere sigt kan det muligvis også kaste nogle nye forretningsmodeller af sig:

”Det kan være alt fra serviceaftaler over leasing af produkter til abonnementsovervågning af de enkelte produkter”, siger Jakob Vernersen.

- EL

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

22.01.2025Installator.dk

Ventilationsvirksomhed kan blive Danmarksmester i digitalisering

EVENT: AVEVA World 2025

21.01.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

21.01.2025Installator.dk

Green Power Denmark: Sort energi vil ikke bringe USA på vinderkurs

21.01.2025Installator.dk

Schneider Electric får ny direktør i Danmark

21.01.2025Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Derfor ser du CO₂-tal i din AO-app

20.01.2025Installator.dk

Der skal mere fart på de grønne energiløsninger

20.01.2025Installator.dk

VVS-firma i Herning bliver en del af InstallatørGruppen

17.01.2025Inspectly ApS

Sponseret

Ny podcast-episode af Kvalitetsklubben i 2025

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus