Hård kamp om ordrerne
Byggemarkeder, der løber med privatkunderne, benhård konkurrence på pris og generel manglende efterspørgsel på grund af stilstand i byggeriet. Der er nok at bekymre sig om for de installatører, der beskæftiger sig med sikring og overvågning. Installator.dk har talt med en række branchefolk om udfordringerne på markedet.
Hvad er den største udfordring lige nu for de installatører, der arbejder med sikkerhed og overvågning?
It er en af de store udfordringer i sikringsbranchen. Flere og flere anlæg kører på kundens netværk, og det betyder, at vores installatører skal passe på, hvordan de gebærder sig, så de ikke bringer kundens it-sikkerhed i fare, når de installerer den generelle sikring.
Hvordan oplever du konkurrencen på markedet?
Privatmarkedet er en ny tendens. Flere og flere folk ønsker at sikre deres private hjem, og i byggemarkeder og på nettet sælger de sikringsløsninger, som man selv kan installere derhjemme. Det er problematisk, særligt når man kigger på tv-overvågningen, hvor der er en masse lovgivning. Jeg vil vove den påstand, at lovene bliver overtrådt dagligt, fordi man eksempelvis overvåger steder, man ikke må.
Står området over for en vækstperiode?
I 2007 blev loven om tv-overvågning revideret. Siden da har Sikkerhedsbranchen forsøgt at få tilføjet, at det skal være lovpligtigt, at kun professionelle installatører må installere tv-overvågning. Efter Se og Hør-sagen er der nedsat et udvalg, som skal kigge på, hvordan overvågningen bliver bedre, og nu har de taget vores forslag op til overvejning. Hvis det bliver vedtaget, vil installatørerne opleve et løft i markedet.
Er der nicher inden for sikkerhed, som er særligt givtige at satse på?
Der er stor interesse for adgangskontrol, som bliver brugt til eksempelvis at registrere, hvem der kommer og går, hvornår. Det er interessant, fordi alt smelter sammen. Erhvervsvirksomhederne har krav fra deres forsikring om, at de skal have sikret deres bygninger, og i dag er det smeltet sammen i adgangskontrollen, som kan styre al ting. Det gør sikringsanlæg nemmere og smartere at arbejde med.
___________________________________________________________________________________
Hvad er den største udfordring lige nu for de installatører, der arbejder med sikkerhed og overvågning?
Den største udfordring, vores medlemmer kæmper med i sikringsbranchen, er, at efterspørgslen på markedet ikke er stor nok. Der er simpelthen ikke vækst nok. Som økonomien ser ud nu, er der ikke meget gang i nybyggeriet og opfyldning af varelagrene. Det smitter selvfølgelig også af på sikringsbranchen, som følger konjunkturerne ved installation af nye anlæg og renovering af bestående anlæg. Det går ret godt på det private marked, men den vækst napper byggemarkederne typisk, mens vores medlemmer mere går efter opgaver inden for det offentlige og erhvervskundeområdet.
Står området over for en vækstperiode?
Vi oplever et stagnerende marked, men der er da også gode takter derude. Sikringsbranchen oplever en stigende interesse fra samfundet, fordi der bliver talt mere og mere om sikring og tryghedsovervågning. Blandt andet kan nævnes Det Kriminalpræventive Råds nabohjælp og forslagene om, at Energistyrelsens Bygningsreglement i næste udgave skal stille krav om, at døre og vinduer i nyopførte boliger skal sikres bedre i forhold til dagens krav. Det er alt sammen noget, der vil øge interessen for sikringsbranchen.
Hvilke nicher er værd at satse på?
Vi oplever, at der er stor interesse for overvågning, både tv-overvågning og adgangskontrol, der kan integreres sammen i intelligente bygninger. Her taler det hele sammen, så det på en smartere måde sikrer både medarbejdere, bygninger og andre værdier. Der er generelt meget fokus på adgangskontrol, som er blevet nemmere i de senere år, fordi teknologierne giver enkle muligheder for, at anlæggene styres centralt eller decentralt alt efter kundebehov.
___________________________________________________________________________________
Hvad er den største udfordring lige nu for de installatører, der arbejder med sikkerhed og overvågning?
En af de største udfordringer i branchen er pris og kvalitet. Det er en meget presset branche indtjeningsmæssigt, hvor der er mange brodne kar, der ikke leverer den rette kvalitet. Priserne er efterhånden så pressede, at man som installatør ikke kan få lov til at levere den rette kvalitet. Det gælder særligt på det private marked, hvor folk ikke vil betale meget, men også på erhvervsmarkedet må man kæmpe for sin sag.
Hvordan oplever du konkurrencen på markedet?
Konkurrencen er hård, og der er mange om buddet derude. Man kan jo næsten ikke forstå, at der faktisk er så mange om buddet, når man tænker på, hvor store krav der er til installatørerne i dag. Det er jo virkelig dyrt at blive certificeret korrekt.
Er der nicher inden for området, som du satser specielt på?
Vi er i gang med at udvikle vores koncept, så det passer til offentlige institutioner. Eksempelvis kunne skolerne være et sted, vi gerne ville ind på. De er efterhånden fyldt med it, og kommunens forsikringsselskab kræver derfor, at bygningerne er sikrede.
___________________________________________________________________________________
Hvad er den største udfordring lige nu for de installatører, der arbejder med sikkerhed og overvågning?
Den største udfordring er nok, at installatørerne hele tiden skal holde deres viden om markedet ajourført. Der sker ekstremt meget hele tiden med nye produkter og trends, som man må holde sig opdateret på. Derfor ser man også, at Solar Skolen ofte afvikler sikringskurser, der tit er fuldt besatte.
Hvordan oplever du konkurrencen på markedet?
Hos Solar oplever vi en benhård priskonkurrence, dels fra de aktører, der er til stede på det danske marked, men også fra diverse internetfirmaer, typisk kinesiske og koreanske virksomheder, der fra en hjemmeside sælger billige løsninger af dubiøs kvalitet og uden nogen form for support. Samtidig oplever vi, at kunderne har et enormt fokus på de ydelser, der findes omkring produkterne såsom logistik og support. For 5-10 år siden var nethandlen ikke den store konkurrent, ligesom installatørerne ikke havde nær så stor fokus på lagerværdi og ressourceanvendelse.
Står området over for en vækstperiode?
Det kan vi klart sige ja til. Der er tre områder, man bør vende sin interesse imod. Installation af TV-overvågning har slet ikke nået toppen endnu. Så er der det private marked, hvor jeg tror, vi vil se en vækst i de kommende år. Og så var der mange virksomheder, der fik installeret sikringssystemer i 1990erne, som rent teknologisk er blevet for gamle og ikke længere kan leve op til nutidens krav om stabilitet og fleksibilitet. De skal skiftes ud eller opgraderes med supplerende funktioner som for eksempel adgangskontrol.
Hvilke nicher er værd at satse på?
Der kommer til at være masser af muligheder i den digitale kommunikation, hvor de analoge systemer flytter til digitale, ligesom markedet for adgangskontrol stadig for alvor venter på at rulle sig ud i Danmark. Det er slet ikke så udbredt her, som vi har set i andre lande, vi normalt sammenligner os med.