Hele elnettet lagt i jorden i 2030

I løbet af de kommende år vil luftledningerne gradvis forsvinde fra landskabet. Det er ikke mindst de mange folkelige protester mod etablering af højspændingsmaster, som har skubbet til den politiske udvikling. Samtidig vil det nye elnet bane vej for flere vindmøller.

Højspændingsnettet i Danmark skal moderniseres, og en gruppe eksperter fra Energinet.dk og landets ni regionale transmissionsselskaber og Dansk Energi har nu en plan for, hvordan det kan gøres. I en omfattende kabelhandlingsplan skitserer de, hvordan luftledningerne på elektricitetens ”landeveje” (transmissionsnettet på 132/150 kilowolt) kan blive erstattet med kabler i et samspil med et udbygget ”motorvejsnet” (400 kV-nettet).

Allerede i 2008 bestilte miljøministeren en redegørelse vedrørende den fremtidige udbygning og kabellægning af el-transmissionsnettet. Da redegørelsen forelå, blev den gransket af partierne bag energiforliget, hvorefter politikerne i november samme år kom med deres udspil vedrørende den fremtidige udbygning. Det blev herunder bestemt, at nogle af de eksisterende luftledninger til 400 kV-nettet snarest skal ombygges, lige som det blev besluttet, at alle 132-150 kV luftledninger skal kabellægges i henhold til en sammenhængende kabelhandlingsplan, efterhånden som de er nedslidt og udtjent. Det er med andre ord slut med at levetidsforlænge de højspændingsmaster, som i årevis har spredt sig over det danske landskab.

Ud over at forskønne landskabet, vil planen også gøre det muligt at aftage langt mere vindkraft, især fra den jyske vestkyst, hvor der ventes en omfattende udbygning både med hav og -landvindmøller. Noget sådant er der da også behov for, hvis Danmark skal leve op til de politiske mål for vedvarende energi.

Det kan imidlertid være op til seks gange dyrere at kabellægge 400 kV-ledninger end at opføre dem som luftledninger. Alene prisen for at nedgrave ledningerne har derfor holdt politikerne tilbage fra at påbegynde det omfattende og langvarige arbejde.

Mere vindkraft er en forudsætning
”Vi har regnet på, hvad det ville koste, hvis projektet skulle gennemføres i løbet af enten 30 år eller over en mere forceret periode på 20 år, forklarer netplanlægningschef Bjarne Gellert fra Energinet.dk.

”Forligspartierne besluttede, at nedgravningen af kablerne skal gennemføres i løbet af kun 20 år, hvilket for 132-150-kV-nettets vedkommende vil koste 14,5 milliarder kr.”

Luftledningerne ved en række byer forventes dog at blive taget ned allerede inden for de kommende ti år. I planen er der forudsat en markant øget mængde vindkraft, samt at Danmark generelt får et mere fleksibelt elforbrug, hvor elbiler og varmepumper indgår som væsentlige elementer.

Ydermere er der i handlingsplanen taget hensyn til muligheden for at eksportere overskud af vindkraft samt importere el, når det ikke blæser.

To forskellige teknologier
Beslutningen om at kabellægge fremtidige højspændingskabler skal samtidig ses i lyset af, at det gennem de senere år er blevet stadig vanskeligere at få godkendt nye luftledninger.

Energinet.dk har f.eks. længe ønsket en 400 kV-luftledning mellem Endrup og Idomlund langs den jyske vestkyst, men det har der været store folkelige protester mod. Modviljen fra borgerne har således skubbet til den politiske beslutning.

I det eksisterende transmissionsnet er der i dag 3.250 systemkilometer 132/150 kV-luftledninger, mens kun beskedne 450 kilometer 132-150 ledninger til dato er lagt ned i jorden.

Bjarne Gellert understreger, at moderniseringen af el-transmissionsnettet vil sætte gang i en masse nye anlægsprojekter, hvilket formentlig også vil give nye opgaver til landets elinstallatører.

”Systemmæssigt er der stor forskel på jord- og luftledninger. Omlægningen betyder, at transmissionsselskaberne teknisk skal bevæge sig ud i forholdsvis ukendt land. Kabler opfører sig på en anderledes måde end luftledninger. De skaber i langt højere grad reaktiv effekt i vekselstrømssystemet. Reaktiv effekt mindsker bl.a. overføringskapaciteten i nettet, og den kendsgerning, at der er tale om en anderledes teknologi, skal installatørerne og andre involverede teknikere derfor forholde sig til”, siger Bjarne Gellert.

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

30.08.2024Installator.dk

Gasforbruget steg 8 pct. i første halvår

30.08.2024Installator.dk

Ørsted lukker sidste kulfyrede kraftvarmeværk

30.08.2024PHOENIX CONTACT

Sponseret

Download gratis billet til Automatik 2024

30.08.2024Lan-com A/S

Sponseret

Kannibalisme… eller bare sulten på mere business?

28.08.2024Eaton Electric Danmark

Sponseret

Eaton opruster på SF6-fri mellemspænding med to nye medarbejdere

28.08.2024Installator.dk

Vejdirektoratet åbner ny stor ladepark

28.08.2024POWER TECHNIC ApS

Sponseret

Indbygget lader og UPS i 5000W DC/AC-inverter med meget bredt anvendelsesområde

27.08.2024Alcadon ApS

Sponseret

Tirsdag 22. oktober 2024

Jobmarked

Se alle

Banedanmark

Teknisk fagspecialist til klimaovervågning langs jernbanen

Vil du være med til at forme udviklingen af fremtidens klimavenlige jernbane?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

14.09.2024

ABB A/S

Experienced Project Manager, Medium Voltage Products

At ABB, we are dedicated to addressing global challenges. Our core values: care, courage, curiosity, and collaboration - combined with a focus on diversity, inclusion, and equal opportunities - are key drivers in our aim to empower everyone to create sustainable solutions. That's our story. Make it your story.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ACO Nordic A/S

Intern Salgskoordinator

Vi søger en dedikeret medarbejder til vores salgsteam i Ringsted. Du har sikkert en baggrund som kloakmester, vvs’er eller anden byggefaglig baggrund, som du kombinerer med gode salgsegenskaber, så vores kunder får Danmarks bedste kundeservice.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ABB A/S

Servicetekniker – UPS service og support

Hos ABB er vi dedikerede til at tackle globale udfordringer. Vores kerneværdier: omsorg, mod, nysgerrighed og samarbejde - kombineret med et fokus på mangfoldighed, inklusion og lige muligheder - er vigtige drivkræfter i vores målsætning om at give alle mulighed for at skabe bæredygtige løsninger.Det er vores historie. Gør den til din historie.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

10.09.2024

BWT

Servicetekniker med el-​baggrund | Vandbehandling til industri

Vi søger servicetekniker med el-​baggrund til Sjælland.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

30.09.2024

Geberit A/S

Bliv Product Manager hos Geberit!

Lige nu søger Geberit en dedikeret Product Manager/Produkt Chef. Som product and category manager vil du være ansvarlig for alle produkter ”foran væggen”, herunder bl.a. badeværelsesmøbler og toiletter fra både Geberit og Ifö.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ACO Nordic A/S

VVS Produktchef med stor kommerciel erfaring

Som Produktchef i ACO Nordic får du en stor kontaktflade både i Danmark og internationalt, samt ansvar for at rådgive både kollegaer og kunder i de mange løsninger, som ACO tilbyder indenfor VVS / Building Drainage produktsortimentet - en stilling med stort udviklingspotentiale både fagligt og menneskeligt. Læs mere på www.aco.dk/aco/karriere-hos-aco

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
BOLIGINSTALLATIONER OG TEKNISK BEREGNING PÅ KREDSLØB

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

21.08.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Energifysik og energisystemer (fagmodul A)

Vil du levere optimale energiløsninger? Så lær at forstå, hvordan energi skabes, transporteres og lagres.

Dato

02.09.2024

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Registrering og tilstandsvurdering for FM-ledere

Fagmodulet klæder dig på til at kunne indgå i at gennemarbejde og belyse beslutningsprocesser omkring drift og vedligehold af din bygningsmasse.

Dato

02.09.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Outsourcing og drift af serviceopgaver for Facility Managers

Fagmodulet kvalificerer dig til at indgå i planlægning, implementering og kontrol af kontraktopfyldelse.

Dato

02.09.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Forandringsledelse for FM-ledere

Efter fagmodulet kan du lede interesenter godt igennem forandrings- og udviklingsprocesser i din organisation. På et stadigt mere omskifteligt arbejdsmarked er det færdigheder, som vil styrke din fagprofil og dine jobmuligheder.

Dato

03.09.2024

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Kursus
Brug mulighederne med generativ AI og ChatGPT i dit arbejdsliv

Du har måske hørt om ChatGPT? Måske du allerede har brugt det privat eller arbejdsmæssigt? Men ved du hvorfor kunstig intelligens er et værktøj, der kommer til at forandre verden? Og hvordan du kan bruge smarte funktioner i ChatGPT til at spare tid i din hverdag? Program - Grundlæggende om Generativ AI: AI’s udvikling, styrker og svagheder ved Generativ AI, introduktion til ChatGPT - Grundlæggende om Generativ AI: prompting, billedegeneration, dataanalyse, webbrowsing, Custom GPT’s - Introduktion til ChatGPTcheat sheet: hvordan man laver et godt prompt og de avancerede funktioner i ChatGPT - Små workshops: ChatGPT’s funktioner: grundlæggende prompting, billedegeneration, dataanalyse, webbrowsing - Integration i MS office - Custom GPT-modeller Læs mere om kurset via linket.

Dato

03.09.2024

Tid

08:45

Sted

Solar Skolen, Industrivej Vest 43, 6600 Vejen