Hjemløseboliger sætter nye standarder for komfort og energiforbrug
En lille koloni af kompakte huse til aarhusianske hjemløse i bydelen Viby hæver barren markant for komfort og energiforbrug for denne type boliger. Takket være ny pladsbesparende teknologi kan de hjemløse nu komme hjem til behagelige boliger med overkommelige udgifter. De kompakte løsninger åbner desuden for store anvendelsesperspektiver i almindelige familiehuse.
Når de sidste af i alt 18 hjemløse aarhusianere om kort tid kan flytte ind i helt nyopførte boliger i forstanden Viby, bliver det til hjem, der komfortmæssigt ikke står tilbage for en moderne, ny familiebolig. Kun en størrelse på cirka 40 kvadratmeter for de 18 fritliggende huse afslører, at der er tale om en særlig type byggeri.
De kompakte omgivelser har betydet, at typehusproducenten Nyt Hjem har måttet tænke i nye baner, for at de nye lejere snart kan flytte ind i hjem, som ikke bare bliver komfortable at opholde sig i, men hvor der også er tænkt på energiforbruget.
Nye teknologier sparer plads
Netop antallet af kvadratmeter er forklaringen på, at typehusproducenten Nyt Hjem, der har stået for selve husentreprisen, bl.a. har udstyret hjemløseboligerne med såkaldte mikroventilationsanlæg.
Sammen med superlavenergi-isoleringen, som ligeledes er meget pladsbesparende, betyder det, at de fjernvarmeopvarmede huse får meget lave energiudgifter, forudser Morten Pedersen fra Nyt Hjem, der har været med til at designe boligerne tiltænkt de snart tidligere hjemløse:
- Et traditionelt ventilationssystem fylder mere, og når man har så lidt plads til rådighed, gælder det om at udnytte den bedst muligt. Her er mikroventilationsanlægget meget pladsbesparende, og så er det enkelt at montere, forklarer Morten Pedersen om løsningen, der hedder MicroVent og er udviklet af InVentilate.
Også anvendeligt i familiehuse
Det er første gang, at Nyt Hjem har konstrueret et hus med mikroventilationsanlæg, men Morten Pedersen forudser, at systemet også kan vinde indpas i Nyt Hjems almindelige program af elementopbyggede familiehuse. Systemet er nemlig både praktisk og pladsbesparende, og det falder godt i hak med, at mange huskøbere i dag går efter fleksible løsninger, som gør det let at om- og tilbygge og samtidig sparer på energien i det daglige.
- Huskøberne ønsker individuelle løsninger og vil f.eks. ofte gerne lave om på rumfordelingen. Den tilpasning vil det være langt lettere at lave for os med en InVentilate-løsning sammenlignet med traditionel ventilation, siger han.
Sådan fungerer mikroventilation
I modsætning til traditionelle ventilationsløsninger, der kræver rørføring gennem husets tagkonstruktion, er MicroVent baseret på kompakte mikroventilationsanlæg, som monteres i husets facader, typisk i forbindelse med vinduerne. Det grundlæggende princip er, at små, lydsvage ventilatorer i mikroventilationsenheden suger varm boligluft ud. Undervejs afgiver luften varme til en såkaldt regenerator, der er en materialestruktur indbygget i mikroventilationsenheden. Når regeneratoren er fuldt opvarmet, vendes luftstrømmen, så frisk udeluft suges ind og undervejs varmes op af regeneratoren, så varmetabet fra boligen minimeres. Er det en varm sommerdag, hvor man ønsker konstant udsugning, kan luftstrømsvendingen blot slås fra.
MicroVent kan også udbygges med f.eks. fugtstyring til brug i badeværelser. Fordi luften blot skal transporteres den korte vej gennem bygningens facade, bruger MicroVent 85 pct. mindre energi end traditionel ventilation via rørsystemer. MicroVent lever desuden op til de kommende, skærpede energikrav i BR15.