Stor fare for brand i restauranters ventilationsanlæg

I sidste weekend kørte Hovedstadens Beredskab ud til ti meter høje flammer, der var startet i en restaurant og bredte sig via ventilationsskakten. Nye krav om tilsyn og vedligehold af ventilationsanlæg er måske på vej.

Det kan være farligt, hvis restauranter ikke er opmærksomme på deres ventilationsanlæg og får dem renset i tide..

Hos Hovedstadens Beredskab rykker man jævnligt ud til brande, der er opstået i ventilationssystemer på restauranter. Mange af restauranterne ligger i beboelsesejendomme, hvorfor brandvæsenet nu opfordrer restauranterne til at føre tilsyn på deres ventilationsanlæg.

"Problemet med ventilationsanlæg i restauranter er, at de jo indvendig er fyldt med fedt og olie, som bliver antændt, når branden kommer derind. Vi har erfaringer med, at det sker flere gange om året i vores område, at vi har brande af denne her karakter", siger Tim Ole Simonsen, der er operationschef hos Hovedstadens Beredskab til TV2 Lorry i forbindelse med en nylig brand på Vesterbrogade.

Læs også: Øland bliver eneforhandler af nyt ventilationssystem

Ifølge byggeloven har restauranterne pligt til at rense deres ventilationsanlæg og sikre, at de ikke udgør en brandfare. Men selvom mange af de københavnske restauranter ligger i beboelsesejendomme, føres der imidlertid ikke kontrol af restaurantens ventilationsanlæg, skriver TV2 Lorry.

Kommunen har ingen tilsynspligt
Ifølge bygningsreglementet er det de danske kommuner, der udgør bygningsmyndigheden, men de har ikke nogen tilsynspligt. I den forbindelse har TV2 Lorry søgt aktindsigt hos Københavns Kommune, der bl.a. kan oplyse, at der kun bliver ført tilsyn i restauranter, hvis kommunen får henvendelser, der indeholder direkte klager.

Ligeledes viste aktindsigten, at der ikke har været ført tilsyn med restauranten på Vesterbro, hvor ejeren nu er blevet sigtet for overtrædelse af beredskabslovens paragraf 71 for ikke at have udvist tilstrækkelig forsigtighed med bl.a. ild, brændstoffer eller elektriske anlæg. Ejeren har ikke ønsket at udtale sig til TV2 Lorry om, hvorvidt, vedkommende har tjekket restaurantens ventilationsanlæg.

Læs også: Arbejdsgiverne: Ingen tager ansvar for brandfarlige installationer

Derfor opfordrer Hovedstadens Beredskab restauranter, pizzariaer og kebab-steder til at være mere opmærksomme på brandfaren i forhold til deres ventilationsanlæg.

"Vi må opfordre til, at man i restaurationskøkkenerne har slukningsmidler, så hvis der opstår brande på stegeplader og i frituregryder, så kan man slukke dem, inden ilden breder sig til ventilationsanlægget", siger Tim Ole Simonsen til TV2 Lorry.

Ifølge TV2 Lorry er Trafik, Bygge- og Boligstyrelsen i gang med en revision af bygningsreglementet, der træder i kraft den 1. juli. Her vil man bl.a. se nærmere på kravene om tilsyn og vedligehold af tekniske installationer.

- EL

Alcadon ApS

Sponseret

[INVITATION] Når man har arbejdet med fiber i næsten 30 år, så har man set lidt af hvert...

KlarPris

Sponseret

Installatørens hemmelige våben: Bestil smartere og arbejd hurtigere

Relateret indhold

03.11.2025TEKNIQ

Sponseret

5 gode grunde

03.11.2025Avidenz A/S

Sponseret

Hold styr på lovpligtige eftersyn, booking af udstyr m.m. med værktøjet "Teknisk udstyr"

03.11.2025KlarPris

Sponseret

5 tips der gør installatørens hverdag nemmere

01.11.2025Carlog System

Sponseret

Teknologi der sparer tid og skaber flow

31.10.2025Installator.dk

DIN Forsyning vinder Fjernvarmeprisen 2025

30.10.2025Installator.dk

11 nye industriparker på vej: ”Det rykker Danmark fremad”

30.10.2025Wicotec Kirkebjerg A/S

Sponseret

Vores forskellighed er en styrke

29.10.2025Installator.dk

Grøn omstilling: Elvarebiler giver både økonomiske og grønne fordele

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Seminar
Projektering og drift af sprinklersystemer

Sprinklersystemer spiller en stor rolle i brandsikring, men projekteringen kræver indsigt i både gældende standarder, risikoklasser og praktiske løsninger.

Dato

04.11.2025

Tid

13:45

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 3, 2630 Taastrup

Danvak
Seminar
Projektering og drift af sprinklersystemer

Sprinklersystemer spiller en stor rolle i brandsikring, men projekteringen kræver indsigt i både gældende standarder, risikoklasser og praktiske løsninger.

Dato

04.11.2025

Tid

14:00

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 Kompetencegivende servicekursus 🔧

Lær, hvordan du skal udføre serviceeftersyn og indregulering på Vølunds varmepumper!

Dato

05.11.2025

Tid

08:30

Sted

Industrivej Nord 7B, 7400 Herning

Danvak
Kursus
BR18 og brandsikre gennemføringer

Kurset gennemgår BR18’s krav til brandsikring af installationsgennemføringer, samt en grundig gennemgang af test- og normkrav til dokumentation af projektering og udførsel.

Dato

06.11.2025

Tid

08:15

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

DTU
Efteruddannelse
Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet

Deltag i tre dages spændende kursus, hvor du får en hurtigt og bekvem introduktion til jernbaneteknologi og driftsstyring. Midt i kurset tager vi til Berlin, hvor vi besøger Tekniske Universitet Berlins signal- og driftsstyring laboratorium.

Dato

07.11.2025

Tid

08:30

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

10.11.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Lautrupvang 8, 2750 Ballerup