I dybden med energiboringer

På Triersvej i Svinninge borede BauGrund Süd, som er et firma i Weishaupt-gruppen, cirka 180 meter ned i undergrunden for at hente nok energi til Vestsjællands Almene Boligselskabs afdeling med rækkehuse.

”Lige præcis her mødes vores del af projektet med Halsnæs Smedens del af projektet. Vi har leveret energiboringer og varmepumper, mens vvs-installatøren har leveret distributionssystemet til rækkehusene,” siger ingeniør Carsten Cederqvist, Max Weishaupt, A/S. Foto: Morten Sinding-Jensen..

 Borer man ned i jorden, vil man opdage, at temperaturen i jorddybder over 15 meter altid er over ti grader C.

”Ti meter nede i jorden er temperaturen konstant otte-ti grader, og den stiger med tre grader per 100 meter. Varmen kommer fra jordens indre og er derfor ikke påvirket af skiftende årstider eller klima,” siger Carsten Cederqvist og peger på, at undergrundens beskaffenhed har stor betydning i forhold til energiudvindingen, idet en vis vandgennemstrømning i jordlagene øger effektiviteten i sonden.

Planlægger man at udnytte jordens varme i et jordvarmeprojekt med energiboringer, skal man have godkendelse fra kommunen, inden man kan gå i gang med borearbejdet. Når ansøgningen er godkendt, kan man begynde på energiboringerne.

”Alt afhængig af den ønskede ydelse borer man et hul på mellem 80 og 200 meter. I hullet, der er 15 cm i diameter, nedsænkes en dobbelt u-rørs-sonde af PEX-rør. Hulrummet mellem borevæggen og sonden opfyldes nedefra under tryk med varmeledende og plastisk materiale, der skal sikre optimal varmeoverførsel til det lukkede brinekredsløb, der overfører energien til varmepumpens fordamper,” fortæller ingeniør Carsten Cederqvist, Max Weishaupt A/S.

Det tog to måneder – fra midten af juli til midten af september – at bore hullerne og montere de ti sonder ned til 180 meters dybde i Svinninge. Foto: Max Weishaupt A/S..

Når man begynder at bore, kan man ikke undgå at støde på forskellige lag ned gennem undergrunden. ”Man kan f.eks. bore ned gennem vandlommer. Her er teknikken udviklet til effektivt at forhindre problemer i forhold til grundvandet. I det konkrete eksempel var Holbæk Kommune meget imødekommende og gav tilladelse til boringerne og gav desuden dispensation i forhold til afstanden til vandboringer, der ifølge bekendtgørelsen skal være minimum 300 meter. Vi fik lov at bore trods kun 285 meter til nærmeste vandboring. Vi fik også dispensation til at bore nærmere end 20 meter mellem hvert borehul, idet vi fik lov til at bore med ti meter mellem hvert borehul.”

Dyrt at bore
Det er omkostningskrævende at foretage disse boringer. Prisen er cirka 400 kroner per meter plus diverse andre omkostninger. Borearbejdet går ganske langsomt, da man normalt er nødt til flere gange undervejs at skifte bor, alt efter hvad man støder på i undergrunden, ligesom det kan være nødvendigt at sætte en prop i hullet,” forklarer Carsten Cederqvist og tilføjer, at det tog cirka to måneder at bore de ti huller ned i 180 meters dybde i Svinninge.

Fra jorden ledes energien ind til to varmepumper i den nyetablerede varmecentral. Max Weishaupt A/S har sørget for den del af projektet, mens Halsnæs Smeden A/S har sørget for at installere et traditionelt distributionssystem fra varmecentralen og ud til beboerne.

”Varmepumpernes effektivitet pr. kWh er fire gange højere end på elvarme, som beboerne havde før. Det betyder, at deres varmeregning bliver op til 70 procent billigere,” slår Carsten Cederqvist fast.   

Læs også: Billig varme fra undergrunden

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

24.07.2024Installator.dk

Vinderne af Installatørprisen

23.07.2024Installator.dk

Bosch henter ny direktør fra egne rækker

17.07.2024RIB Software

Sponseret

Kombiner modeller i RIB Projekt!

24.06.2024Eegholm A/S

Sponseret

tic elkas/Eegholm-gruppen udpeger to nye bestyrelsesmedlemmer

19.06.2024RIB Software

Sponseret

Sådan undgår du, at din digital aflevering bliver en omkostning - Her er tre gode råd!

17.06.2024Installator.dk

Lige om lidt skal erhvervskøretøjer have TPMS på alle dæk

14.06.2024RIB Software

Sponseret

Nåede du ikke med på IKT-leder uddannelsen i Aarhus? Så tilmeld dig næste hold her!

11.06.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

AO har vist vejen i den grønne omstilling til elbiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle