Innovativ adgangsmølle skaber vækst hos fynsk elinstallatør

Da en vigtig kunde efterlyste et adgangskontrol-produkt, gik elinstallatør Lars Møllerhøj i tænkeboks og opfandt en adgangsmølle, der integrerer it og fysisk kontrol. Succesen har givet installatørfirmaet Kappendrup et ekstra ben at stå på og skabt vækst i firmaet.

Lars Møllerhøj (i midten), Henning Berner Rasmussen (t.h.) og Morten Gustafsson (t.v.) ved adgangsmøllen inden montering med rækværk og elektronik. Den nye produktionshal skal give plads til el- og VVS-dele samt produktion af adgangsmøllerne. .

Elinstallatør Lars Møllerhøj er manden bag Kappendrups it-styrede adgangsmøller til offshorebranchen. Fra lokalerne på Nordfyn rejser han ud til skibsbyggerier og havvindmøller i Danmark og udlandet..

Succesen er lige så usandsynlig, som den er virkelig i den lille landsby. Installatørfirmaet Kappendrup har sat sig fast på markedet med et egenudviklet produkt, der sælges i offshorebranchen og bruges til skibsbyggeri verden over.

“Vi ved knap selv, hvordan det er sket. I bund og grund er vi bare håndværkere, der lever af vores hænder og er ikke uddannet i at styre en virksomhed”, siger elinstallatør og indehaver Henning Berner Rasmussen.

Læs også: Lyse udsigter gav mod på at blive selvstændig

Kappendrup i den nordfynske landsby af samme navn står bag en adgangsmølle, et apparat med roterende arme, magen til dem, der findes ved indgangen til et fodboldstadion eller en svømmehal. Det innovative i Kappendrups opfindelse er integrationen til en kortlæser og en computer, der holder styr på, hvem der går ind og ud af en arbejdsplads på et skibsværft, typisk ved arbejde på havvindmøller.

Arbejdspladsen er både mentalitetsmæssigt og målt i kilometer langt væk hjemmefra den nordfynske idyl og kernekunderne i form af private, landbrug og småerhverv. Adgangsmøllen sælges især til A2Sea, et rederi, der træder til, når havvindmøller skal repareres.

I alt har Kappendrup solgt 12 adgangsmøller. Et beskedent antal, der opvejes af en stykpris på 200.000 kroner for en standalone-løsning med mølle, rækværk og it-system, mens en vejrsikker løsning indbygget i en tyvefods container med plads til opsynsmand og kaffemaskine koster 600.000 kroner.

Offshore skal fordobles
Kappendrup har valgt at gå ind i en voksende branche. En rapport fra Region Syddanmark viser, at offshorebranchen, der både omfatter olie og gas samt vind- og bølgekraft i 2012 omsatte for 110 milliarder kroner og beskæftigede 27.000 personer. Det sidste tal vil næsten fordobles frem til 2020, hvor 50.000 vil arbejde med offshore.

Sideforretningen med adgangsmøller har givet en alsidighed i Kappendrup, der ikke længere er afhængig af lokale kunder inden for bolig og småerhverv. Og i virksomheden havde man ikke regnet med, at en kundehenvendelse skulle føre til udviklingen af et produkt som adgangsmøllen.

Succesen har fået trioen til at investere i en ny produktionshal på den anden side af gårdspladsen. Her er der 180 kvadratmeter til el- og VVS-komponenter og -værktøj foruden produktion af adgangsmøller. Der går halvanden fuldtidsstilling i firmaet til offshoreopgaver, og her bruger elinstallatør og indehaver Lars Møllerhøj to tredjedele af sin tid.

<p>“Det ville være godt, hvis vi fik et los i r...., så vi kan flytte os hurtigere. Indtil videre har vi kun handlet som en konsekvens af, hvad andre har bedt os om”. </p>

Lars Møllerhøj, elinstallatør og indehaver.

Den første adgangsmølle kom i 2011 og siden har Kappendrup bidt sig fat i sin lille niche på offshoremarkedet med en løbende udvikling af produktet. Den første adgangsmølle havde en hylende vippearm, man skulle passere. Den holdt indtil en irriteret arbejder blev træt af hyletonen og brækkede armen af. Så blev vippearmen udskiftet med en solid trearmet adgangsmølle, der snurrer rundt.

Senest er møllen blevet styret trådløst og fremover skal it-delen udvikles med en mere avanceret database i samarbejde med it-virksomheden Calwin.

“Det er en styrke at have mange tangenter at spille på i virksomheden. Når byggeriet står stille, har vi gang i offshore, så vi er faktisk vokset under krisen. Jeg havde aldrig tænkt, at jeg skulle være opfinder, men er vokset op på en bondegård, hvor værkstedet var vores legerum. Siden jeg blev konfirmeret, har jeg gået og svejset eller skåret med vinkelsliber og leget med rigtige materialer, som andre leger med lego”, siger Lars Møllerhøj.

Det var aldrig planen, at Kappendrup skulle forlade Nordfyn og træde ind på det maritime marked. Virksomheden startede som andelselværk i 1911, og har været i samme bygning lige siden. Engang var her også en butik, der solgte elartikler. Her stod Henning Berner Rasmussen i lære som elektrikerlærling, da hans far var landsbyens elinstallatør. Dengang var de kun de to i virksomheden. Siden blev far købt ud og forretningen blev udvidet med en VVS-afdeling, mens Lars Møllerhøj og Morten Gustafsson kom til som medindehavere. Nu er de ni ansatte i Kappendrup El, der slider lårene af hinanden til fællesmøderne i den lille kaffestue.

Dedikeret offshore
Lars Møllerhøj nyder at komme ud med adgangsmøllen på de store skibe og platforme. Ofte går turen bare til Esbjerg. Andre gange flyver han ud i verden, til England, Norge eller Ghana. Så passer Henning Berner Rasmussen virksomheden derhjemme, mens Lars Møllerhøj knokler igennem, nogle gange op til 12 timer.

“Vi klør på og arbejder hele tiden, inden skibet skal sejle igen. Det er faktisk afstressende kun at fokusere på én opgave, som jeg kan dedikere mig 100 procent til”, siger Lars Møllerhøj.

I dag kommer offshoreopgaverne ofte uden varsel ligesom i en traditionel lokal installationsvirksomhed, der lever af service. De betyder, at Lars Møllerhøj må slippe andre opgaver, når skibene kalder.

“Vi prøver at holde Lars Møllerhøj på offshoreopgaverne, så vores landkunder ikke skal savne ham. Det spiller ikke særlig godt, når man river en opgave ud af hænderne på nogen, og han så skal have den tilbage efter en uge”, fortæller Henning Berner Rasmussen.

Læs også: To el-firmaer bliver til ét

Henning Berner Rasmussen er således manden, der står for administrationen og trives med lederansvaret. Sammen med Morten Gustafsson har de talt om at få en rådgiver udefra, der kan hjælpe dem med at sætte ord på deres ønsker for virksomhedens fremtid.

“Det er godt, at der sker en udvikling i virksomheden, så vi får en virksomhed af en vis størrelse, så der er nogen og noget at lede. Nu er vi nået til et sted, hvor vi skal have lavet en strategi”, siger Henning Berner Rasmussen.

Hans medindehaver er enig i behovet for at udvikle virksomheden.

“Det ville være godt, hvis vi fik et los i r...., så vi kan flytte os hurtigere. Indtil videre har vi kun handlet som en konsekvens af, hvad andre har bedt os om”, siger Lars Møllerhøj.

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

22.01.2025Installator.dk

Ventilationsvirksomhed kan blive Danmarksmester i digitalisering

EVENT: AVEVA World 2025

21.01.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

21.01.2025Installator.dk

Green Power Denmark: Sort energi vil ikke bringe USA på vinderkurs

21.01.2025Installator.dk

Schneider Electric får ny direktør i Danmark

21.01.2025Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Derfor ser du CO₂-tal i din AO-app

20.01.2025Installator.dk

Der skal mere fart på de grønne energiløsninger

20.01.2025Installator.dk

VVS-firma i Herning bliver en del af InstallatørGruppen

17.01.2025Inspectly ApS

Sponseret

Ny podcast-episode af Kvalitetsklubben i 2025

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus