Installatører: Blandet efterspørgsel på energirenoveringer
Installatørpanelet er ikke enige om, hvorvidt de oplever en efterspørgsel på energirenoveringer.
Månedens spørgsmål: Mærker du efterspørgsel efter energirenoveringer?
Torben Ljungberg, Hovedstadens VVS og kloak A/S: Nej, mange års energisparekampagner har bedøvet
Jeg oplever ikke, at kunderne står i kø for at få energirenoveret deres huse og bygninger, nej. De fleste kunders fokus er på andre ting. Jeg installerer da nogle cirkulationspumper, der sparer energi, men det er småting. Jeg oplever, at mange er lidt bedøvede af mange års kampagner, der har begrænset troværdighed. For nogle år siden var der en kampagne om, at man kunne spare op til 20 procent af varmeregningen med nye termostater, og en anden kampagne der lagde nye 20 procent oveni med vejrkompenseringsanlæg o.s.v. Mange mennesker er skeptiske over for om, de regnskaber nu holder vand, og der er også en del forvirring om, hvordan det skal gribes an, og hvad det reelle udbytte er.
Jens Madsen, Bedre Bad Forum: Ja, kunderne vil have helhedsløsninger
Vi oplever stor efterspørgsel efter energirenoveringer, ja. Men det skyldes nok, at vi i kæden Bedre Bad har investeret meget i sammen med Teknologisk Institut at uddanne vores egne energivejledere, der kan overskue feltet og levere en totalrådgivning til kunderne om både bygning, teknik, adfærd, økonomi, tilskud etc. Når vi har talt lidt med kunderne og leveret en energirapport, der giver overblikket, så oplever vi, at kunderne er interesserede i helhedsløsninger. Vi installerer fx en del intelligente Danfoss indeklimaløsninger, og det er en succes blandt kunderne. Ja, der skal kvalificeret rådgivning til, men når det først er på plads, så oplever vi, at husejere er positive overfor at investere i energiforbedringer af deres boliger også hvis der er tale om tilbagebetalingstider på 10-12 år.
Læs også: Siemens energirenoverer RUC
Claus Harrison, Cantor Lightdesign: Både ja og nej, tilbagebetalingstiden skal være kort
Det vil jeg svare både ja og nej til. Der er et stort problem i udlejningsejendomme, hvor det er ejer, der betaler for energirenoveringen, men lejer der høster gevinsten ved de lavere driftsudgifter. Det er en stor barriere, som får mange udlejere til at holde igen med investeringerne. Jeg har oplevet nogle få udlejere, der laver en aftale med lejerne om, at investeringen bliver betalt over huslejen henover fem eller syv år, og så falder huslejen igen. På den måde deler udlejere og lejer gevinsten. Det er en rigtig god idé, men der er bare ikke mange, som vælger den model. Generelt oplever vi, at hus- og bygningsejere er meget tilbageholdende med energirenoveringer, der har en tilbagebetalingstid på mere end tre-fem år. Det kan folk ikke overskue, og det gælder ikke mindst parcelhusejere.