Installatører: Håndværkerfaget savner anerkendelse

Installatørpanelet mener, at samfundets holdning til håndværkerfaget skal ændres, hvis det skal være mere prestigefyldt at uddanne sig til håndværker.

Fremskrivninger fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at der om bare seks år vil mangle 30.000 håndværkere. Hvordan gør man det mere attraktivt/prestigefyldt at uddanne sig til håndværker?

Læs også: Mor skal skaffe flere elektrikere og VVS'ere

Stig Andresen, Andresen’s VVS
Der er ingen tvivl om, at vi kommer til at mangle rørlæggere og elektrikere i fremtiden. Så det handler om at få gjort branchen attraktiv. Det kan man blandt andet gøre ved at invitere sådan nogle som mig, der selv har startet virksomhed, ud på skolerne allerede i 9. og 10. klasse og fortælle om, hvilke muligheder, der er. De unge skal forstå, at de ikke lukker nogle døre ved at tage en håndværkeruddannelse. Der er eksempelvis rigtig mange arkitekter og ingeniører, der har taget en håndværksmæssig uddannelse først. Jeg synes også, det er meget væsentligt, at erhvervsskolerne er professionelle. Min oplevelse er, at kvaliteten af undervisningen ikke er lige god alle steder. Det skal den være, for de unge snakker sammen, og dårlige oplevelser bliver fortalt videre.

Claus Harrison, Cantor Light Design
Det er et stort spørgsmål. Først og fremmest vil jeg sige, at vores politikere har et ansvar for, at der eksisterer en folkestemning i retning af, at man er et ”lidt bedre menneske”, når man har gået på gymnasiet. Så hvis vores politikere til en start kunne slå et slag for erhvervsskolerne, så er vi kommet rigtig langt. Det handler om at få skabt en holdningsændring i samfundet, så det at komme på en erhvervsskole faktisk er ”okay”. Der går utroligt mange dygtige og kreative elektrikere, tømrere og malere rundt – lad os dog anerkende dem for deres kompetencer. Da jeg i sin tid var i lære, synes jeg ikke, at der, på samme måde som i dag, var meget mere status i at tage en gymnasial uddannelse frem for en håndværksmæssig uddannelse, så det er altså noget, der har ændret sig over årene. Derfor kan det selvfølgelig også lykkes at vende folkestemningen igen.

Læs også: Installatører: branchens prisstruktur er helt skæv

Thomas Østerbye, Fini-El
Det handler om at få vendt bøtten, så det bliver mere attraktivt at blive håndværker. Blandt andet skal vi have skabt respekt om det samfundsnyttige element i at være håndværker. Elektrikere eksempelvis er jo ret væsentlige, for hvis der ikke er noget strøm, så er der altså ikke ret meget i samfundet, som fungerer.

Det handler også om at promovere uddannelserne bedre, så folk forstår, at en håndværker ikke kun er sådan én, der er iført orange vest og sikkerhedshjelm, og som bliver møgbeskidt hver dag. I dag er der nemlig også en hel del, der eksempelvis sidder ved en computer og programmerer – dem har jeg selv et par stykker af.

Jeg synes også, det er relevant i højere grad at ”sælge” håndværksuddannelserne på, at man får lærlingeløn under uddannelse, og at man får en dagligdag med stor selvstændighed, når man er færdiguddannet.

2ctrl ApS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

21.02.2025Inspectly ApS

Sponseret

Tør du tage ansvar?

21.02.2025Installator.dk

Nulemissions-byggeri i fokus på konference

20.02.2025Installator.dk

Ladeoperatør ansætter ny topchef

20.02.2025Georg Fischer

Sponseret

GF introducerer 15 års kvalitetsgaranti for MULTI/JOINT® 3000 Plus

20.02.2025Installator.dk

Nye anbefalinger indskrænker mulighederne for grøn markedsføring

19.02.2025Installator.dk

InstallatørGruppen fortsætter opkøbene – snart også i Schweiz

19.02.2025Installator.dk

Uddannelsesreform roses fra begge sider

18.02.2025Installator.dk

Erfarne faglærte skal fastholde erhvervsskoleelever

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
⭐️ BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER - salgskursus med gratis overnatning ⭐️

På kurset får du en spændende kombination af teknisk viden og træning i kommunikation, som gør dig i stand til at forklare komplekse varmeløsninger på en enkel måde, der er forståelig for dine kunder.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding