Installatører: Håndværkerfaget savner anerkendelse
Installatørpanelet mener, at samfundets holdning til håndværkerfaget skal ændres, hvis det skal være mere prestigefyldt at uddanne sig til håndværker.
Fremskrivninger fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at der om bare seks år vil mangle 30.000 håndværkere. Hvordan gør man det mere attraktivt/prestigefyldt at uddanne sig til håndværker?
Stig Andresen, Andresens VVS
Der er ingen tvivl om, at vi kommer til at mangle rørlæggere og elektrikere i fremtiden. Så det handler om at få gjort branchen attraktiv. Det kan man blandt andet gøre ved at invitere sådan nogle som mig, der selv har startet virksomhed, ud på skolerne allerede i 9. og 10. klasse og fortælle om, hvilke muligheder, der er. De unge skal forstå, at de ikke lukker nogle døre ved at tage en håndværkeruddannelse. Der er eksempelvis rigtig mange arkitekter og ingeniører, der har taget en håndværksmæssig uddannelse først. Jeg synes også, det er meget væsentligt, at erhvervsskolerne er professionelle. Min oplevelse er, at kvaliteten af undervisningen ikke er lige god alle steder. Det skal den være, for de unge snakker sammen, og dårlige oplevelser bliver fortalt videre.
Claus Harrison, Cantor Light Design
Det er et stort spørgsmål. Først og fremmest vil jeg sige, at vores politikere har et ansvar for, at der eksisterer en folkestemning i retning af, at man er et lidt bedre menneske, når man har gået på gymnasiet. Så hvis vores politikere til en start kunne slå et slag for erhvervsskolerne, så er vi kommet rigtig langt. Det handler om at få skabt en holdningsændring i samfundet, så det at komme på en erhvervsskole faktisk er okay. Der går utroligt mange dygtige og kreative elektrikere, tømrere og malere rundt lad os dog anerkende dem for deres kompetencer. Da jeg i sin tid var i lære, synes jeg ikke, at der, på samme måde som i dag, var meget mere status i at tage en gymnasial uddannelse frem for en håndværksmæssig uddannelse, så det er altså noget, der har ændret sig over årene. Derfor kan det selvfølgelig også lykkes at vende folkestemningen igen.
Læs også: Installatører: branchens prisstruktur er helt skæv
Thomas Østerbye, Fini-El
Det handler om at få vendt bøtten, så det bliver mere attraktivt at blive håndværker. Blandt andet skal vi have skabt respekt om det samfundsnyttige element i at være håndværker. Elektrikere eksempelvis er jo ret væsentlige, for hvis der ikke er noget strøm, så er der altså ikke ret meget i samfundet, som fungerer.
Det handler også om at promovere uddannelserne bedre, så folk forstår, at en håndværker ikke kun er sådan én, der er iført orange vest og sikkerhedshjelm, og som bliver møgbeskidt hver dag. I dag er der nemlig også en hel del, der eksempelvis sidder ved en computer og programmerer dem har jeg selv et par stykker af.
Jeg synes også, det er relevant i højere grad at sælge håndværksuddannelserne på, at man får lærlingeløn under uddannelse, og at man får en dagligdag med stor selvstændighed, når man er færdiguddannet.