Installatørers rådgivning om varmepumper forvirrer

Energitjenesten modtager mange opkald fra forvirrede danskere, som har fået vidt forskellig rådgivning om varmepumper fra de vvs-installatører, de har talt med. Installatør-organisationen Tekniq medgiver, at enkelte af branches virksomheder rådgiver for dårligt.

De danske husejere, som lige nu overvejer at skifte oliefyret ud med en varmepumpe, får vidt forskellig rådgivning af de installatører, de indhenter tilbud fra, oplever Energitjenesten.

”Vi modtager en del opkald fra folk, som siger, at de har snakket med flere installatører. De er forvirrede, fordi den ene installatør siger, at det godt kan lade sig gøre at installere en varmepumpe i deres hus, mens den anden installatør siger, at det ikke er en god idé,” siger Lea Munkholm, som er Energikonsulent i Energitjenestens Århus-afdeling, til Installatør Horisont.

Siden 16. maj har hun, sammen med Energitjenestens øvrige konsulenter, ydet uvildig og gratis telefonrådgivning til varmepumpe-interesserede danskere. Rådgivningen, som Energistyrelsen finansierer, er et pilotprojekt, der løber frem til 16. december i år.

Ifølge Lea Munkholm er behovet stort:

”Det er i forvejen en stor beslutning at skifte opvarmningsform i hjemmet, og når folk så bliver rådgivet forskelligt, kommer de for alvor i tvivl – for hvad skal de egentlig tro på?”, spørger Lea Munkholm.

”Det vores opgave at klæde husejerne på til at stille de rigtige spørgsmål, når de får en installatør ud, så de kan vurdere, om det, de bliver lovet, rent faktisk holder. Hvis man ikke har gulvvarme, er det eksempelvis relevant at spørge, om man kan være sikker på at holde varmen en kold vinter, og det kan også være relevant at spørge, om det faktisk er den økonomisk bedste løsning at få isoleret huset, inden man får installeret en varmepumpe,” siger Lea Munkholm.

Enkelte brodne kar
Christian Jarby, der er chef for teknisk afdeling hos Installatør-organisationen Tekniq, mener, at langt de fleste installatører tager deres rådgivningsansvar alvorligt, men han oplever også, at der er brodne kar i branchen.

”De installatører jeg er i kontakt med siger det direkte til folk, hvis deres radiatoranlæg er for lille til at bære en varmepumpe, eller hvis deres have ikke er stor nok til at få installeret en jordvarmepumpe. Men desværre ser vi også eksempler på installatør-virksomheder, der ser stort på de forhold for at sikre sig et salg – og så er det, at kunden får problemer efterfølgende,” siger Christian Jarby.

Han pointerer samtidig, at varmepumper generelt er mere avancerede at rådgive om end olie- eller gasfyr.

”Når vi taler varmepumper er der flere forskellige løsningsmuligheder; skal det eksempelvis være en luft-vand, jord-vand eller luft-luft pumpe, der skal bruges? Det afhænger fuldstændig af den konkrete husejers forbrug og installationsindretningen, så vi vil se flere forskellige anbefalinger end tidligere, hvor installatørerne bare skulle skifte et gasfyr. Der er ganske enkelt flere muligheder, der skal undersøges, før en varmepumpe kan installeres” understreger Christian Jarby.

Energitjenesten bruger i gennemsnit mellem 20 minutter og en halv time på at rådgive husejere om, hvorvidt en varmepumpe er en god eller dårlig løsning.
-------

FAKTA:

Rådgivning om varmepumper

- Fra 16. maj til 16. december i år kan husejere, der ønsker information om varmepumper, ringe til Energitjenesten på 70 333 777 og få gratis rådgivning.

- Den uvildige telefonrådgivning om varmepumper er et nyt tiltag under varmepumpeinitiativet, der blev vedtaget via energiaftalen fra 2008.

-Udover rådgivningslinjen er oplysningssiden varmepumpeinfo.dk også en del af varmepumpe-initiativet

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

04.04.2025Inspectly ApS

Sponseret

Bliver krav i byggeriet bare kastet ud?

04.04.2025Installator.dk

Årets Varebil 2025 er kåret

04.04.2025KUDSK Service

Sponseret

Kudsk søger lejere. Er det dig?

04.04.2025Installator.dk

Trumps told kan bremse fremdriften

03.04.2025Installator.dk

Kriseramt solcelleselskab etablerer nyt driftsselskab

03.04.2025VELTEK

Sponseret

EL & TEKNIK 2026 Tema: Fremtidens Danmark – Energieffektiv og elektrisk

03.04.2025Lemvigh-Müller A/S

Sponseret

ESG skaber værdi i Lemvigh-Müller

02.04.2025Solar Danmark

Sponseret

Mere end 550 lærlinge og mestre besøger Solar Danmarks lærlingedage

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup