Installationsbranchen uddanner flest lærlinge
Der er høj bevidsthed i installationsbranchen om at tage ansvar for at uddanne lærlinge. Det fastslår en analyse fra AE-rådet.
Installationsbranchen er den del af erhvervslivet, der uddanner flest lærlinge. Det fastslår en netop udgivet analyse fra AE-rådet, hvor tallene er baseret på data fra 10.500 virksomheder.
58 procent af virksomhederne i installationsbranchen har lærlinge ansat, og der er i gennemsnit ansat 12,5 lærlinge per 100 faglært. Til sammenligning tager 34 procent af byggeentreprenørvirksomhederne lærlinge ind, og her er tallet 5,8 lærlinge per faglært. 35 procent af murervirksomhederne uddanner lærlinge, og der er i gennemsnit 6,9 lærlinge per 100 faglært.
Underdirektør i TEKNIQ, Tina Voldby, forklarer i en pressemeddelelse det høje antal lærlinge i installationsbranchen således:
”Der er i branchen en meget høj bevidsthed i installationsbranchen om at tage ansvar for at uddanne. Selv i krisetider er virksomhederne klar over, at fremtidsscenariet bliver mangel på arbejdskraft, hvis vi ikke selv uddanner det nødvendige antal faglærte”.
Uddannelsesaftaler gælder hele forløbet
Virksomhederne tager ansvar for behovet for arbejdskraft i fremtiden, og installatørvirksomhederne ansætter meget få ufaglærte. Dermed er det kun installationsbranchen selv, der kan uddanne fremtidens dygtige arbejdskraft.
”Når opgaverne er færre, og der skæres ned, kunne mange virksomheder måske mere egoistisk se en fordel i korte uddannelsesaftaler, men langt de fleste aftaler i installationsbranchen gælder hele forløbet, og det viser at virksomhederne er deres ansvar bevidst,” siger Tina Voldby.
En af de virksomheder i installationsbranchen, der tager mange lærlinge, er den københavnske elinstallationsvirksomhed, Fugmann A/S.
25 lærling per 100 faglært
Direktør Henrik Fugmann har 25 lærlinge per 100 faglært. Lige nu er det i praksis 15 lærlinge og 55 faglærte. Og der er flere lærlinge på vej i det nye år, fortæller han .
”Jeg vil have forholdet 1:4 eller 1:3, så der begynder tre nye lærlinge i det nye år. Hvis vi skal have kvalificeret arbejdskraft i fremtiden, skal vi selv sørge for at uddanne dem. Mit udgangspunkt er, at jeg uddanner for selv at ansætte den uddannede lærling. Hvis de gerne vil læse videre eller prøve noget nyt, skal de herfra med et godt papir,” siger Henrik Fugmann i en pressemeddelelse.
Installationsbranchen har ikke oplevet et boom i korte uddannelsesaftaler, ligesom det er tilfældet i andre brancher. Dog har der været en stigning i antallet af korte uddannelsesaftaler på elektrikerområdet, fordi der har været optaget flere på uddannelsen, end branchen har kunnet absorbere.
-KH