Intelligent styring kan blive et krav

Regeringens energirenoveringsstrategi lægger op til, at der på sigt indføres et lovkrav om styring af installationerne i bygninger.

Regeringens ”Strategi for energirenovering af bygninger” konkluderer, at det skal undersøges, om der er basis for at indføre et lovkrav om styring og automation i bygninger..

Klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R) vil ifølge regeringens ”Strategi for energirenovering af bygninger”, der blev fremlagt i maj, undersøge og overveje, om der skal indføres et krav om automatisering og styring af installationer i bygninger.

Målet er at skabe endnu mere energieffektive bygninger, og Energistyrelsen er allerede gået i gang med en analyse af mulighederne for at opgradere effektivitetskravene til elforbrugende installationer.

”Energistyrelsen er i færd med at revidere bygningsreglementet med henblik på, at et nyt skal træde i kraft i 2015. Der er nedsat en teknisk følgegruppe med repræsentanter fra byggebranchen, hvor mulighederne for at indføre krav om automation og intelligent styring skal drøftes i løbet af efteråret”, siger Mette Odgaard Mylin, der er kontorchef for byggeri og energieffektivisering i Energistyrelsen.

Strategi for energirenoveringer i bygninger

Regeringens ”Strategi for energirenoveringer i bygninger” er bygget op med 21 initiativer, som skal forbedre indsatsen inden for fire hovedområder:

• Initiativer og krav, som rammer alle typer bygninger,

• Initiativer målrettet enfamiliehuse,

• Initiativer målrettet flerfamiliehuse, offentlige bygninger og erhvervsbygninger

• En række uddannelses- og kompetence-initiativer.

Strategien rummer ikke nye tilskuds- eller incitamentsordninger, men skal udbrede kendskabet til de allerede eksisterende fordele ved energirenovering.

Samspil og totaløkonomi
Energistyrelsens undersøgelse fokuserer på totaløkonomi og installationernes samspil, så unødvendigt energiforbrug undgås.

”Vi kigger blandt andet på, hvad konsekvenserne er ved indførelse af krav om automatisering og styring af installationer. Herunder ser vi på de tekniske installationers automatik samt på, hvordan de indreguleres og idriftsættes, altså det, der også kaldes commissioning”, forklarer Mette Odgaard Mylin.

Undersøgelsen skal altså klarlægge om commissioning altid er en omkostningseffektiv og energibesparende proces at benytte, og om det også er hensigtsmæssigt at indføre et krav til større bygninger med komplicerede installationer.

Smart grid-potentiale skal analyseres
Regeringens energirenoveringsstrategi indeholder også flere afsnit om Smart grid, som bliver udråbt til et vigtigt redskab til at reducere afhængigheden af fossil energi. Strategien lægger blandt andet op til, at der skal gennemføres yderligere analyser af samspillet mellem installationer i bygninger og den nyeste Smart grid-teknologi.

Det skal ske for at finde frem til, hvordan elsystemet bliver mere fleksibelt, så det danske kan absorbere store mængder vedvarende vindenergi.

Når Energistyrelsen har færdiggjort analysen, skal den bruges til at vurdere, om der skal indføres Smart grid-krav til installationer i bygningsreglementet i 2015.

2ctrl ApS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

21.02.2025Eaton Electric Danmark

Sponseret

Undgå driftsstop: Fire råd til at beskytte virksomheders elsystem mod fejl

20.02.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Lineær belysning hos Toyota STS Biler Viborg

20.02.2025Eaton Electric Danmark

Sponseret

Databoom kræver nye opgør med traditionelle effektivitetsmålinger i datacentre

20.02.2025Alcadon ApS

Sponseret

Er vi ikke alle i ny og næ på udkig efter pålidelige og effektive COAX-løsninger?

17.02.2025Gustav Klauke GmbH

Sponseret

Altid på den sikre side, med Klauke

14.02.2025NKT (Denmark) A/S

Sponseret

Slutspurt

12.02.2025Alcadon ApS

Sponseret

24, 25, kransekage og AI

11.02.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Nye muligheder for avanceret beskyttelse – men mulighederne forpligter

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
⭐️ BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER - salgskursus med gratis overnatning ⭐️

På kurset får du en spændende kombination af teknisk viden og træning i kommunikation, som gør dig i stand til at forklare komplekse varmeløsninger på en enkel måde, der er forståelig for dine kunder.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding