Jyske VVS-mestre tager ansvar for fremtidens arbejdskraft

Hos VVS-firmaerne Overlund VVS og VVS Mesteren har man valgt at tage ansvar for manglen på lærepladser ved tilsammen at ansætte tre lærlinge.

I løbet af de seneste år er det sket en stigning i antallet af unge, der har taget en erhvervsuddannelse som faglært, men antallet ligger stadig på 20 procent under niveauet fra før finanskrisen. Arkivfoto..

Fremtiden ser lys ud for de unge, der kan se sig selv som for eksempel murer, VVS’er og tømrer – for på længere sigt vil der som bekendt blive mangel på folk, der vælger en faglært uddannelse.

Nogle af dem, der imidlertid har fået øjnene op for de mange muligheder med en erhvervsuddannelse, er Patrick Gasler og Kristian Bilde, der begge er i gang med en VVS-energiuddannelse, og Simone Toustrup. De er alle i lære hos VVS-virksomhederne Overlund VVS og VVS Mesteren, der deler værksted på Klokkestøbervej 10 i Viborg:

”Jeg vidste ikke, hvad jeg ville efter folkeskolen og kom i praktik hos Overlund VVS. Det gav mig blod på tanden til at påbegynde en erhvervsuddannelse”,  siger Kristian Bilde til viborg-folkeblad.dk:

”Vi kan begge godt se, at en faglært uddannelse giver os gode jobmuligheder i fremtiden. Men mange af vores jævnaldrende kammerater har ikke lyst til eller flair for det tekniske. De ved knap nok, hvordan man skruer en pære i en fatning”, fortsætter Patrick Gasler.

Læs også: Tekniq: Mangel på elever på VVS-energiuddannelsen

Mangel på 20.000-30.000 faglærte
De unges manglende interesse for en faglært uddannelse er noget, der bekymrer mange virksomheder, da de i fremtiden vil mangle faguddannet arbejdskraft.

Ifølge prognoser fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Dansk Industri og Dansk Byggeri, vil der således komme til at mangle mellem 20.000-30.000 faglærte, når de store årgange forlader arbejdsmarkedet, skriver viborg-folkeblad.dk.

Og det er et problem, man gerne vil være med til at løse hos VVS Mesteren. Her er Torben Storgaard en af de lokale VVS-mestre, som kun har en enkelt ansat, og for nylig kunne han indgå sin første uddannelsesaftale med Mercantec om en VVS-lærling, selvom han har drevet virksomhed siden 2004:

”Det er ganske enkelt nødvendigt, hvis vi skal overleve som håndværkervirksomhed. Jeg får brug for arbejdskraften og har med min lærling i Kristian fundet det rigtige match. Vi skal i branchen uden tvivl blive bedre til at fortælle unge, hvilke gode beskæftigelsesmuligheder der er”, siger han til viborg-folkeblad.dk.

Hos Viborg Kommune har man i samarbejde med erhvervsrådet og Mercantec etableret en praktikpladsgaranti indenfor udvalgte erhvervsuddannelser, der skal lokke flere unge til at vælge en faglært uddannelse, skriver viborg-folkeblad.dk.

- EL

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

03.04.2025Installator.dk

Kriseramt solcelleselskab etablerer nyt driftsselskab

03.04.2025VELTEK

Sponseret

EL & TEKNIK 2026 Tema: Fremtidens Danmark – Energieffektiv og elektrisk

03.04.2025Lemvigh-Müller A/S

Sponseret

ESG skaber værdi i Lemvigh-Müller

02.04.2025Solar Danmark

Sponseret

Mere end 550 lærlinge og mestre besøger Solar Danmarks lærlingedage

02.04.2025Installator.dk

Søgetal til erhvervsuddannelser langt under målsætning

01.04.2025DTU

Sponseret

Ny efteruddannelse på DTU i ESG-styring og -rapportering

01.04.2025Geberit A/S

Sponseret

Geberit får EcoVadis guldmedalje for arbejdet med bæredygtighed

01.04.2025Installator.dk

CBRE åbner afdeling nr. 20 i Fredericia

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup