Klar til solcelle-vækst med VE-uddannelse
Selv om solcellemarkedet har været iskoldt i halvandet år, tror ejeren af Hvidovre-virksomheden El-gruppen, John Møllegaard, så meget på vækst i fremtiden, at han har taget den nye VE-uddannelse inden for solceller.
I april blev de første installatører uddannet under Energistyrelsens nye VE-ordning, og de kan dermed kalde sig VE-installatør i deres markedsføring. Uddannelsen er en frivillig ordning, som henvender sig til virksomheder, der installerer vedvarende energianlæg inden for Biovarme, solvarme, solceller og varmepumper.
El-gruppen i Hvidovre er en af de installatørvirksomheder, der nu kan markere sig med prædikatet VE-Installatørvirksomhed. Erhvervsmagasinet Installatør mødtes med El-gruppens ejer John Møllegaard, der blev uddannet VE-installatør inden for solceller i foråret:
Lige nøjagtig VE-installatøruddannelsen er vigtig for os, for vi vurderer, at væksten kommer til at ske inden for vedvarende energi de kommende år. Derfor er det også vigtigt, at vi har de kvalifikationer, der skal til for at sikre, at kunderne får de lovlige og rigtige løsninger, forklarer John Møllegaard.
Et kvalitetsstempel
Selve VE-godkendelsen er ikke lovpligtig, men en ordning, der fortæller kunderne, at virksomheden er: specialuddannet i vedvarende energi, godkendt af Energistyrelsen, opdateret på teknologi og lovgivning og ekspert i valg af VE-løsning og dimensionering. For John Møllegaard og El-gruppen er det da også netop disse garantier, der er grunden til, at virksomheden har brugt tid og penge på den ekstra uddannelse:
Selv om det endnu ikke er lovpligtigt, at man skal have en uddannelse som VE-installatør, så er det helt klart et kvalitetsstempel, der viser, at det arbejde, vi udfører, bliver lavet af uddannede folk, der har nogle normer, de arbejder ud fra. Vi vil på den måde gerne sikre, at vi leverer ensartede standarder hver gang, fortæller han.
Selv om John Møllegaard selv kun har taget en VE-uddannelse inden for solceller, er det planen, at El-gruppen skal udvides med endnu en VE-installatør:
VE-uddannelsen er enten installatørbaseret eller medarbejderbaseret. Jeg har allerede en KSO-uddannelse på solceller, så det var naturligt for mig at vælge VE-uddannelsen på det område. En af mine medarbejdere er KMO-uddannet, som er varmepumper, så næste skridt for os bliver at give ham en VE-uddannelse i det.
Læs også: Minister vil undersøge udbuddet af energiuddannelser
VE-uddannelsen er skruet sådan sammen, at man kan nøjes med en merituddannelse, hvis man allerede har taget eksempelvis en KSO-uddannelse. På den måde behøver installatørerne og deres ansatte ikke bruge mange dyrbare arbejdsdage på det.
Solcellemarkedet blive bedre
Men hvad siger kunderne til den nye certificering?
Jeg tror, det er for tidligt at sige, om kunderne sætter pris på, at vi er certificeret. På længere sigt, tror jeg klart, vi kommer til at se, at folk vil have en garanti eller et stempel på, at en virksomhed har en uddannelse inden for et af de fire områder, vurderer John Møllegaard.
Kort om VE-ordningen
Godkendelsesordningen er for installationsvirksomheder, der monterer små vedvarende energianlæg.
Med små vedvarende energianlæg forstås biomassekedler, solcelle- og solvarmeanlæg og varmepumper.
Installationsvirksomhederne kan vælge at blive godkendt indenfor en eller flere af teknologierne. Virksomhederne kan opnå en godkendelse fra Energistyrelsen som henholdsvis VE-montørvirksomhed eller VE-installatørvirksomhed.
En godkendelse giver virksomheden ret til at anvende betegnelsen VE-montørvirksomhed eller VE-installatørvirksomhed i sin markedsføring.
VE-godkendt eller ej, så er der da også stadig lang vej til kundernes solcellehjerter, konstaterer chefen for El-gruppen:
Markedet for solceller er mere eller mindre dødt lige nu, så vi kender faktisk ikke til, hvilken holdning kunderne har derude. Jeg kunne dog godt forestille mig, at solcellemarkedet vil eksplodere i fremtiden. Men jeg tror også, at prisen på komponenterne skal falde en del, før det er rentabelt at lave solcelleanlæg.
Sats på virksomhederne
Da solcellemarkedet var på sit højeste for to år siden, var det særligt de private kunder, virksomhederne havde deres fokus rettet imod. Men når John Møllegaard i dag kigger ind i fremtiden, er det et helt andet sted, han forventer væksten vil sætte ind, og det skyldes ikke mindst den såkaldte nettomålingsordning, som er blevet ændret flere gange de seneste år:
Måden, nettomålingsordningen er lavet på nu, er ikke specielt egnet til private. Det handler om, at ingen private er hjemme i det tidsrum, hvor solen producerer el, og her om sommeren er der heller ikke varme på i hjemmet. Om vinteren, hvor du har behov for at producere varme, er der ikke sol. For virksomhederne er det noget andet. Der har man en produktion, som kører på højtryk om dagen og lukker ned om aftenen og natten. Hvis du kan bruge din strøm samtidig med, at den bliver produceret, så har du et marked for solceller, forklarer John Møllegaard.
Hos El-gruppen tør de godt satse på solcellerne, fordi man i virksomheden tror på, at erhvervslivet slet ikke har fået øje på potentialet endnu. John Møllegaard tror meget på fremtidig vækst, der vil blive drevet af virksomheder og boligforeninger:
Det kræver dog en mental omstilling, hvor vi skal være mere grønne og tænke mere i vedvarende energi, slutter han.