Kommuner går glip af store energibesparelser
Stort set alle landets kommuner har nu planer om energirenovering. En del påtænker at løse opgaven på egen hånd, selvom besparelsen ofte fordobles ved at dele ansvaret med en privat partner i et ESCO-samarbejde. Det viser nye tal i analyse fra Rådet for Offentlig-Privat Samarbejde.
De kommuner i Danmark, der vælger ESCO-modellen opnår besparelser, der er i gennemsnit er 50 procent større end de kommuner, der på egen hånd står for opgaven. Desuden er de mange realiserede ESCO-projekter langt mere omfattende og systematiske end de rent kommunale projekter. Endelig er ESCO- projekterne i gennemsnit fuldt implementeret i løbet af cirka 2 år mod 6 år for rent kommunale løsninger. Det betyder, at besparelsen slår langt hurtigere igennem med fuld styrke og gør den fælles kage noget større at dele.
ESCO-modellens styrke er først og fremmest dens evne til at selvfinansiere energimæssige tiltag, som ellers aldrig ville være foretaget i det omfang og med den hastighed, som vi nu især oplever i en lang række kommunale projekter i Danmark, siger salgschef Casper Højgaard, Schneider Electric i en pressemeddelelse.
Han peger her på kommuner som for eksempel Gribskov Kommune og Sorø Kommune, der sparer op mod en femtedel af det årlige energiforbrug og samtidig forbedrer indeklimaet i deres bygninger via et ESCO-partnerskab med Schneider Electric. Samtidig skaber energioptimering gode jobs i lokalsamfundet uden at belaste de offentlige budgetter.
Vær kritisk i udbudsfasen
Casper Højgaard har dog stor forståelse for, at nogle kommuner tøver i forhold til at dele opgaven med en privat ESCO-partner:
"ESCO-modellen forudsætter, at begge parter er realistiske og deler ansvaret i hele aftaleperioden. Derfor er det også på sin plads at være særdeles kritisk og omhyggelig i udbudsfasen, så man reelt kan sammenligne tilbuddene og bedømme om ESCO-virksomheden fra start stiller helt urealistiske garantier for at få opgaven vel vidende om, at man ikke kan levere varen over de mange år, som et ESCO-partnerskab strækker sig over."
ESCO er sund fornuft
Rådet for Offentlig-Privat Samarbejde er nedsat af regeringen i april 2013 for at understøtte konkurrencen om de offentlige opgaver og fremme samarbejdet mellem offentlige myndigheder og private virksomheder. Rådet, der tidligere hed Udbudsrådet, har tidligere gennemført analysen Energirenoveringer af kommunale bygninger 2012. Blandt de 75 kommuner, som har bidraget til analysen, har de 68 igangværende projekter med energirenovering. Rådet ser positivt på ESCO:
"Det er sund fornuft at benytte den såkaldte ESCO-model, hvor en opgave kommer i udbud og fremtidige besparelser på energiforbruget finansierer energirenoveringen. Energirenovering har høj prioritet hos mange kommuner, men de skal tænke sig om. Hvis en kommune ønsker at renovere flere bygninger samtidig, så kan et ESCO-projekt være den bedste løsning både på kort og langt sigt, siger kontorchef Line Nørbæk fra sekretariatet for Rådet for Offentlig-Privat Samarbejde.
-LA