Kommuner skrotter solceller på grund af bureaukrati
En række kommuner i trekantsområdet overvejer at droppe solceller i et stort ESCO-projekt. Årsagen er lovkravet om selskabsdannelse for hvert opsat solcelleanlæg.
Kommunerne Vejle, Fredericia, Middelfart og Kolding overvejer kraftigt at droppe solceller, som ellers skulle have været en del af et stort ESCO-projekt til 37, 5 millioner. Kommunerne er nemlig trætte af reglerne om, at der skal oprettes et selvstændigt selskab for hvert solcelleanlæg, der skal opsættes.
Læs også: Dansk virksomhed etablerer Nordens største solcelle-anlæg
Det bureaukratiske arbejde er ganske enkelt for stort, pointerer Udviklingskonsulent i Trekantsområdet Danmark, Jacob Lorentzen, overfor Licitationen.
Det vil sige, at vi skulle have lavet mellem 33 og 36 selskabsdannelser, og det er der for meget bureaukrati i. Vi ved, at der er dispensationsbekendtgørelse på vej, så man ikke behøver at lave selskabsdannelser, men den er ikke kommet ud endnu, og vi ved ikke, hvornår den kommer, så vi er ret sikre på, at vi bliver nødt til at trække solcelledelen ud af projektet, siger Jacob Lorentzen
Tager tid
I dag tredjebehandler Folketinget et forslag til en lovændring, der giver kommunerne mulighed for at søge dispensation fra selskabsdannelsen, når de skal opsætte solceller på kommunale bygninger. Og Søren Rise, der er chefkonsulent i Tekniq håber, at det vil gøre en forskel. Han mener nemlig, at kravet om selskabsdannelse har bremset mange kommunale solcelleprojekter.
Mit indtryk er ikke, at solcelleprojekterne generelt er lagt i graven, som det er tilfældet i Trekantsområdet, men de står standby i mange kommuner, indtil der er kommet klarhed omkring situationen både hvad angår selskabsdannelse, og om kommunerne vil blive trukket i bloktilskud, siger Søren Rise til Licitationen.
Han ærgrer sig over, at der formentlig vil gå tre måneder før en eventuel lovændring endeligt kan træde i kraft.
-LA